Googles kretsar suger, Facebooks grupper duger!

Jag har redan gett upp på att sortera in mina kontakter på Google+ i kretsar. Hur ska man orka när det känns som utväxlingen av nedlagd tid är så dålig? Hela världen lägger eoner av tid på att sitta och sortera, till vilken nytta?

Ultimately what this amounts to is a shared reality. In the same way Wikipedia becomes better after every single edit forever, Facebook Groups provides a shared reality that, given proper management by the admins, will always get better. And that will always beat Google Circles because it spreads the work of organization over many people instead of just one.

via Google Circles is high work and low return: Why Groups are the right way to organize people – garry’s posterous.

Från samma post lånar jag en snygg och konkret sammanställning över skillnaderna mellan tre helt olika sätt att definiera vår omgivning

  • Twitter Lists provide social signal and discovery. High level of effort, but at least there’s some modicum of gain to be had.
  • Facebook Groups provide a semi-public shared space that automatically gets better. Low level of effort but high amount of social benefit.
  • Google+ Circles force people to do a lot of work, but that work is pretty much only useful to themselves. High level of effort and low level of return.

Kretsarna riskerar dessutom att skapa en falsk känsla av trygghet. Det är helt enkelt för lätt att göra fel. Antingen genom att oavsiktligt dela med sig på ett sätt man inte tänkt, eller helt enkelt genom eftersatt underhållsarbete av kretsarna. Jag är mer inne på att vi väljer förhållningssätt till transparensen i allt tydligare form: allt eller inget. I enkelheten bor den bästa lösningen.

Men det allvarligaste problemet jag har med kretsarna är att de bygger på en relativt statisk indelning av mina kontakter. Jag har mycket lättare att se hur Facebooks grupper passar in i hur vi vill interagera med vår omgivning. Oavsett om det är mer statiska eller mer flyktiga sammanhang. I den numera klassiska presentationen om The real life social network försöker man styra över oss till att se kretsar av vänner, på något sätt beständiga, men jag ser ändå bara grupper. Man kliver in i en miljö – en grupp – där man diskuterar med de som är intresserade av samma saker, och där alla är överens om att det är den miljön man är i. Den asynkrona indelningen i kretsar kommer utan tvekan skapa förvirring. IMHO.

Att jag ändå ger Google plus högt betyg i SvD beror på vad vi förväntades bedöma. Mina längre resonemang om grupper/listor/kretsar föll helt rimligt bort. Men jag tänker fortsätta fundera och tar gärna mer diskussioner om det här. Hur tänker du?

44 thoughts on “Googles kretsar suger, Facebooks grupper duger!”

  1. Jo, jag använde G+ i max 48h innan jag tog bort alla cirklar utom “följer” och när jag delar något så är det alltid offentligt. Det blir för komplicerat på annat sätt. Däremot ett stort plus för det asynkrona sättet som gör att jag kan följa de som inte vill följa mig.

    Reply
  2. Jag vet inte jag, Jag tycker att cirklarna funkar ganska bra än så länge. Har aldrig gillat Facebooks sätt att hantera urskiljning. Vi kan väl rimligen anta att det kommer en variant på failbook.com som listar kul felpostningar på G+. Circlefail.com?

    Reply
    • Min poäng med Facebooks grupper är att de inte skiljer ur – de skiljer in. Kretsarna däremot handlar om urskiljning, och det tror jag kommer bita dem i svansen ;)

      Men jag är inte förvånad över att just nu lyckas hantera strukturen. Du är min struktur-idol ;)

      Reply
      • Men tror du verkligen Googles kretsar är svaret på Facebooks grupper? Är det snarare googles version på facebooks vänlistor? Jag tror inte att de är färdiga. Publika grupper och publika kretsar känns ganska naturligt framöver.

        Reply
        • Jag tror inte att det är en rak översättning, absolut inte. Men jag tror det är deras sätt att försöka lösa det problem som Facebook löste när man i princip övergav listorna och satsade på grupper. 

          Reply
        • Jag är helt inne på din linje Jesper. Googles kretsar är inte alls någon motsvarighet till FB’s grupper, utan snarare till deras vänlistor, som knappt fyller någon funktion på FB dessutom. Det går att dela in vännerna i olika “kategorier”,men det går ju inte att använda denna indelning överallt.

          Reply
  3. Circles har för mig varit det stora plusset med G+ (hehe…). Har använt G+ i någon vecka nu och jag har inte upplevt det som speciellt jobbigt att sätta in folk i rätt cirklar. Det går ju faktiskt att lägga en person i flera cirklar och på så sätt blir de inte så avgränsade/statiska. Det är som du säger, mest för min egen skull… men varför är det dåligt?

    Håller med om att det finns ett värde i att frivilligt kunna “skriva upp sig” på en grupp och därigenom dela ett intresse med andra men Google kanske kan vidareutveckla sina Huddles till detta?Något som däremot är bedrövligt är när man blir tillagd i en Facebookgrupp utan att ha bett om det och sedan bombas av mejlnottisar och jobbig gruppchatt.

    Reply
  4. Bra skrivet, Jocke. Antar att en och annan sociolog skulle hålla med dig där. Om grupper och roller som är dynamiska. Dessutom tror jag att vi som twittrat länge har svårt att se nåt annat läge än full transparens. Man är ju liksom van vid det. Och FB-grupperna handlar ju om riktning och fokus snarare än sortering. Så, helt enkelt, spot on.

    Reply
  5. Än så länge har jag alla i en krets. Framöver kommer jag nog skapa kopior i kretsar för att kategorisera och för att inte missa. Publicerar gör jag alltid till Main timeline. På samma sätt som jag använder Twitter. 

    Jag kan tänka mig att man kommer skapa en hel del temporära kretsar som är kopplade till ett projekt. Ex länkdumpning, tips etc.

    Note: Har testat G+ i några dagar.

    Reply
  6. Själv behöver jag en funktion som “circles”, eller kretsar. Som det är nu kan jag inte och vill inte blanda samman mina olika sociala roller. Grupper fungerar inte för detta eftersom jag rimligtvis inte kan bjuda in alla till en sådan som berör en viss social roll. De är utmärkta för personliga intressen däremot, som du lyfter fram. Facebook Pages har löst två roller där det är mer officiellt men detta är roller jag delar med andra som även styr dessa pages, så dessa räcker inte alltid till.

    Jag har själv använt “Facebook friend lists” i några år för att hantera detta. Tyvärr tog de bort funktionen att filtrera min ström efter dessa listor, men jag använder dem fortfarande för att rikta mina uppdateringar. När kretsarna kom blev denna funktion mycket mer tillgänglig, och jag älskade (älskar) det! 

    Hemligheten är dock att som du säger, hålla det enkelt. Många roller kan konsolideras så antalet kretsar, behöver inte vara så många. Jobb, familj, nära vänner, andra borde räcka för de flesta. Jag har dock 7 listor på Facebook, och 10 circlar… Hur som helst tror jag på att hålla det nere och bara stödja de roller och sociala kretsar där “populationen” inte ändras ofta. För övriga roller och kretsar får vi vänta på att dynamiska nätverk som används på last.fm och color blir vanligare och används på fiffigare sätt.

    Användarvänligheten och “tillitheten”(trust?) måste ses över dock för att allt detta ska fungera bättre. Tror även som du att folk kommer bli förvirrade. När detta blivit bra tror jag kretsar och listor måste vara en standardfunktion i vilket socialt nätverk som helst. 

    (ändrade ett ordval)

    Reply
    • Om jag inte misstolkar det du vill göra så kan du välja att se din News Feed i Facebook baserat på listor av vänner som du själv skapat. Klicka längst upp ovanför själva feeden så har du “Most Recent” och “Top News”. 

      Klickar du på motsvarande “Most Recent” (eller vad du har där istället) så får du upp en lista där du bl.a. har dina egna listor på vänner att filtrera på.

      Reply
      • Men hur kan jag vara så blind..! Brukar växla mellan de två lägena, men har inte lagt märke till pilen. :D Tackar och bockar så djupt jag kan. :)

        Reply
  7. Man ska stå för allt man skriver på nätet. Men jag skickar inte mina bio-planer till min vän-cirkel eller bransch-uppdateringar till bransch-cirkeln. Svagheten med denna indelning är att jag och andra missar att se de nyanser vi delar med oss, tänk om någon i branschen vill också gå på bio?

    Reply
  8. Jag är en helt vanlig människa, har facebook och hoppade på twittet gansks sent, tog tid innan jag kände nytta med twitter, innan jag hittade de människor jag tycker skriver och med sig saker som jag vill läsa. Hade dock Linkedin innan både FB & TW.

    Fick en g+ inbjudan tidigt, lade de jag hittade som jag känner igen i cirklar. Men jag är ingen internet elit, jag pallar inte läsa allt som andra som lagt till Mig i deras cirklar har att säga om g+. (vet kan kolla per cirkel)

    Kollade min g+ sida idag efter säkert en vecka, massor har lagt till mig i deras cirklar, där jag känner till namnet på till kanske 20%.

    Jag vill ha koll på trender och vad som händer i intetnet världen, visst, och att g+ är vidöppet för alla är ju skit fint, men tror inte att det är där jag kommer vända mig för att få den informationen eftersom sålningen helt enkelt blir för dryg. Kommer hålla mig till twitter för det och FB för det personliga.

    G+ är lite för opersonligt på något sätt och jag pallar inte den information overflow man får när jag loggar in, som jag inte bett om. Så tills den har utvecklas lite mera och folk slutar dela bara information och “festliga” bilder on just g+ så får de bli till de super internet sociala och jätte-insatta, så går jag ut och tar en bild till Instagran istället ! Hej!

    Reply
  9. Håller med Jesper. G+ känns “ofärdigt”. Jättebra att kunna göra små cirklar med de jag verkligen vill se information från (mina Facebook och Twitter-flöden är gränsande till outhärdliga idag och behöver en uppstädning), men framför allt måste det till publika cirklar som kan “joinas” från båda håll.

    Vad G+ framför allt har inneburit för mig är en insikt om hur mycke tid jag lägger på icke värdeskapande (för mig i alla fall) kuratering, postning, följning och duplicering (både av mig själv, och läsning av vad andra postar).

    Så jag tänker ta ett steg tillbaks och tänka om.

    Dessutom har jag blivit helt förälskad i Instagram, så just nu har jag inte tid till mycket mer annat… ;)

    Reply
  10. Jag har tre cirklar: de jag bara följer, de som är kompisar jag umgås med på veckorna, och de som är kollegor. Anledningen till kategori 1 är att jag vill följa massa folk och läsa vad de tipsar om eller liknande. Kategori 2 är för att jag inte vill missa något de skriver, de är helt enkelt viktigare, och jag vill kunna dela ut information till endast dem. Kategori tre är för att jag är mer intresserad av dem men inte lika mycket som jag är intresserad av kompisar. Det är vad jag orkar sortera som.

    Och det är exakt samma som jag gör på Facebook och Twitter. Ingen skillnad för mig alltså.

    Grupperna på Facebook ser jag som någon helt annan funktionalitet som inte finns att hitta på Google+ (än).

    Reply
  11. Jag har tre cirklar: de jag bara följer, de som är kompisar jag umgås med på veckorna, och de som är kollegor. Anledningen till kategori 1 är att jag vill följa massa folk och läsa vad de tipsar om eller liknande. Kategori 2 är för att jag inte vill missa något de skriver, de är helt enkelt viktigare, och jag vill kunna dela ut information till endast dem. Kategori tre är för att jag är mer intresserad av dem men inte lika mycket som jag är intresserad av kompisar. Det är vad jag orkar sortera som.

    Och det är exakt samma som jag gör på Facebook och Twitter. Ingen skillnad för mig alltså.

    Grupperna på Facebook ser jag som någon helt annan funktionalitet som inte finns att hitta på Google+ (än).

    Reply
  12. Jag har fortfarande inte orkat göra mer med mina cirklar än att ha en “Everyone” där jag hittils stoppat in alla. Det börjar bli jobbigt att läsa hela flödet, men det är fortfarande acceptabelt. Bättre också när G+ lyckas gruppera ihop mass-delade inlägg, som just nu tar upp en hel del plats.

    Men sannolikt kommer jag att behöva sortera på något sätt snart. Primärt sett kommer jag att göra detta för mig själv och min läsning skull, inte för att kunna dela saker till begränsade kretsar. Jag är oftast av inställningen att jag delar allt publikt eller i alla fall till alla som följer mig, sedan hoppas jag att de som är intresserade av att läsa väljer ut själv vad dom är intressant.

    Jag tycker inte att jag kan välja att bara rikta geekprylar till en “geek-cirkel”; som någon skrev, vem vet om mina geekpolare också vill ha tips om romantisk film? :) Vill hellre låta motparten filtrera, om det nu inte är “hemliga saker”, fast då skriver jag det nog inte alls hellre.

    Reply
  13. När man startar Hangouts kan det faktiskt vara en fördel att ha fler än en cirkel. Själva delningen av poster har jag ännu inte nåt sådant behov.

    Reply
  14. Många (åtminstone icke-twittrare) tycks tro att det funkar som friend requests på facebook och blir förvirrade över att folk de inte känner adderar dem.   Det kanske behövs mer introduktion eller ett bättre defaultläge för nya användare, det är inte helt intuitivt.  Men att addera någon till en circle är trots allt inte mer jobb än att skicka en friend request på facebook eller klicka på followknappen hos twitter.

    Själv gillar jag circles, tex har jag en för “svenskar” som jag kan använda när jag vill posta på svenska eller länka till något som knappast har intresse för icke-svenskar som följer mig.  

    För hangouts är det också najs att kunna ha en circle att öppna den för om man ofta pratar med samma människor. Säkert kommer fler tjänster där man kan vilja gruppera folk och då kommer behovet mer naturligt än det är nu. Jag hoppas t ex att circles blir en del i apps så att det går att dela
    ett dokument inom en cirkel. (jo, de måste fixa det vanliga
    apps-problemet först)

    Jag gillar att default när man postar något är “my circles”, det markerar tydligt att det man postar når en begränsad mängd användare.  

    Vill man köra twitterstyle är det ju inget problem heller, posta allt public och cirkla in dem man vill “följa”. 

    Reply
  15. om man börjar arbeta med sina kretsar på ett strukturerat sätt så tycker jag att det väldigt överlägset FB grupper. Det är väldigt smidigt att lägg in folk i kretsar och döpa de till vad du vill. Samt att det sedan blir betydligt enklare att välja vilken krets jag vill dela mig av.  En nackdel är att vem som helst kan lägga till mig utan request och man får inte riktigt kontroll på vilka kretsar man tillhör. Men så här långt så känns just kretsar riktigt bra:)

    Reply
  16. Det faktum att ingen riktigt har “listat ut” hur man ska använda kretsarna ännu är ett gott tecken på att det finns en viss höjd i uppfinningen. Jag tror vi kommer se dem i ett helt annat ljus när den initiala förvirringen lagt sig och när google själva har vässat funktionaliteten ytterligare.

    Reply
  17. Det finns ju uppenbarligen forfarande ett “filter failure” hos en stor del av befolkningen. Eller är det bara jag som får klagomål om att jag “spammar” på Facebook och LinkedIn?

    Vi har en lång väg kvar att gå tills våra “vanliga vänner” har listat ut tanken med de sociala nätverkens kretsar, grupper och listor. Det signalerar till mig att sorterings- och grupperingsfunktionerna inte är tillräckligt tydliga och uppenbara. Och att vi måste fortsätta jobba med utbildning i hur man får tekniken att fungera som man vill!

    Reply
  18. Om man bedömer en sådan sak som cirklar, måste man göra det utifrån ett normalanvändarperspektiv.

    Joakim Jardenberg har 1933 “vänner” på facebook, och tillhör ju därmed flickjox-eliten. Att han då dömer ut cirklar utifrån att han inte orkar sortera folk är ju faktiskt bara löjligt.

    En normal facebookanvändare kanske har 100 vänner. En förkrossande majoritet har nog under 200 facebook-vänner. Det är väl inte så svårt att lägga in dem i några olika cirklar?

    Reply
    • Stats är inte svårt att kolla upp. Facebooks egen sida: ”Average user has 130 friends”

      Men det är inte bara intressant hur många ”vänner” man har på FB, det räcker att du har dem i din gmail för att det ska eskalera. Dessutom får du notifieringar så snart någon annan stoppar dig i en cirkel eller bjuder in dig, och det går en hel del sådana mail av nästan massmailsnatur. 

      Min mamma är stressad. Det är inget bra startläge. 

      Om det sedan är löjligt eller inte ligger nog i betraktarens öga.

      Reply
  19. Hur många personer en normalanvändare på Google+ kommer att ha i sina cirklar, återstår förstås att se.

    Intressant nog “följer” folk färre personer på twitter, än vad de har som “vänner” på facebook. 83 % följer färre än 100 personer.

    Var Google+ hamnar återstår att se.Jag kan förresten förstå att din stackars mamma känner sig stressad över att använda en ny social-media-tjänst, med ett nytt gränssnitt. Det gör nog de allra flesta som inte är så inne på det här med datorer. (Att prata om din mor är lite… krångligt, för du vet så mycket mer om henne än vad jag gör.) Det hindrar inte att en normalanvändare framöver kommer att kunna använda sig av cirklar fullt ut.

    Jag kan bara utgå från mig själv, även om jag inte är någon normalanvändare. Jag har 298 vänner på facebook, och de är prydligt inordnade i vänlistor. Sedan varierar det nog från person till person, vilken grad av personlig organisation man har.

    Reply
  20. Tycker inte alls Facebook grupper duger till annat än mycket begränsade sällskap. Större sällskap som gärna sväller (som en viss grupp vi båda är bekanta med) exkluderar alla som inte kan hålla med i en större grupps tempo.

    Facebooks grupper är ett steg tillbaka till mejlliste- och forumtiden när man inte själv kunde välja vad man ville följa utan blev tvungen att välja mellan allt och inget.

    På Jaiku-tiden följde jag kanske 80 pers och hittade allt spännade innehåll genom att följa vad de personerna hittade för spännande i sina nätverk – det var väldigt givande.

    Nu i Grupp-tiden är motsvarande grupper på över 300 personer och med ett så högt ofiltrerat tempo att jag varken hinner eller vill följa diskussionerna särdeles nära – de är helt enkelt inte givande längre.

    Det krävs en lösning även för oss som inte följde alla på Jaiku utan som föredrog ett ganska hårt filtrerat flöde från de sociala redaktörer vi förlitade oss på.

    Reply
  21. För mig blir kategoriseringsarbetet ingen bra investering för mig men troligtvis för mina kontakter då det endast kommer se inlägg som intresserar dem. Det kommer även medföra att jag kan vara mer ämnesspecifik i mina inlägg. Idag skriver jag “SVD/DN-internet-nyheter” på min Facebook för att det ska intressera många men med en kategorisering kan jag mer skriva “Tech-Crunch-nyheter”. (En dålig liknelse men jag tror ni förstår vad jag menar)

    Det hade varit en bättre tjänst om jag kunde skapa kategorierna jag kommer skriva om och mina bekanta fick avgöra om de skulle följa [Oscar#Internet] eller [Oscar#Sport]. Med Google+ circles är det du som avgör vilket kan kännas fel men jag ser det inte som något omoraliskt utan mer som ett steg i rätt riktning till den ultimata kategoriserinen.

    Jag tycker cirklarna är snyggt utformade, enkla att förstå och att det är en användbar tjänst. Tjänsten är kanske inte så användbar för mig idag eftersom det enbart är mina geekfriends som har Google+ men när t.ex alla mina sportvänner signar upp blir tjänsten mycket användbar.

    Reply
  22. Tvätta bort all jämförelser med Twitter och FB. De är inte relevanta. På facebook har man försökt dölja hur du ska förhålla dig till vissa gjort det krångligt i sina formuleringar att sätta folk med olika rättigheter. Jag skulle inte vilja sitta på Facebook och redigera tusentals kontakter som Jocke får göra nu. Hur många har det så egentligen?

    Google+ upplever jag bygger på vad du ger för rättigheter till de som följer dig eller har någon sorts relation till dig. Där ändrar du snabbt och enkelt. Egentligen var min första tanke när jag började inse detta att det satt några på Google och uppriktigt ogillade FB hantering av våra egna rättigheter över det vi skriver och lägger upp.

    Du Jocke har extremt med folk på ditt konto så jag förstår att det blir ett hästjobb. Men de flesta kommer få in sina vänner och andra pö om pö och då blir inte jobbet lika tungt. Bara lägga dom där de ska vara direkt när de kommer in.

    Reply
  23. När jag var lien matade jag mina Tamagotchis. Nu sitter jag här och sorterar mina vänner i cirklat och kretsar på fejjan och G+. Vad blev det av med mitt liv?

    Reply

Leave a Reply