Hej då Thesis – nu byter jag wordpress-tema

Vi är många som valt att använda Thesis som tema för våra wordpress-installationer. Det ÄR ett grymt bra tema, med fantastiskt mycket inställningar, en schysst arkitektur och en setup som gör det nästan omöjligt att göra en sajt ful. På nersidan har varit att det är ett ganska dyrt tema, att det alltid varit en kontrovers runt licensmodellen och att skaparen – Chris Pearson – alltid betraktats som en jobbig filur. Men temat har varit så bra att jag tagit det onda med det goda. No more!

Den senaste tiden har frågan om Thesis missbruk av WordPress GPL-licens vuxit till orkanstyrka. Kolla in #thesiswp. När jag i morse såg att Chris backar och gör en halvhjärtad GPL-licensiering av temat så blev jag glad. Noterade det som #4 i dagens kommentarer. Men under tiden jag skrev lyssnade jag på intervjun från Mixergy och han framstår ju som ett fullkomligt ärkenöt. Jag ruttnar och börjar läsa ikapp. Finner till exempel den känslosamma texten från @janeforshort och inser att det här vill ja inte ställa upp på. Jag vill inte stötta ett rövhål. Jag måste byta tema. Att han i elfte timmen halvhjärtat ändrar licensen förändrar inte det faktum att han inte är en person jag vill ha att göra med. Alls.

Så har sommaren fått ett projekt till. Jag ska bort från Thesis. Nu har sökandet efter alternativ börjat och jag hoppas att du

 1. också lämnar Thesis och sprider uppfattningen om varför – men bara om du delar min syn på att vårt community ska bygga på respekt och kärlek, och att Chris Pearson inte står för något av det
 2. och bidrar i kommentarer här så att vi kan hjälpas åt att navigera efter det bästa alternativet

Lite tips på alternativ har redan kommit in via twitter. @thoresson tipsar om ThemeHybrid, @arwense pekar på en av många sammanställningar, @almightycasey har två fina tips

Men det finns plats för mycket mer, och skriv helst inte bara en länk utan beskriv också varför du tycker just det temat är en värdig efterträdare. Förutom det självklara – att det inte drivs av en douchebag…

Uppdatering: Läs också den här långa posten som jag hittade via twitter och som säger det jag vill få sagt, bara bättre. ”The WordPress, Thesis, GPL Issue Teaches a Lesson in Leadership” av @scotty_webb

Uppdatering 2: Tankarna far vidare. Vill gärna höra vad ni tycker om den här. För att belysa att det inte handlar om pengar, utan attityd funderar jag på att byta till Woothemes. Inte för att det saknas gratisalternativ utan för att de är ett fantastiskt företag som bygger fantastiska tema på kommersiell bas – men med GPL-licens på allt det gör. De tog klivet förra sommaren, efter ett välgrundat resonemang, och det har fortsatt gå bra för dem. Jag skulle vilja supporta den idén. Eller tänker jag fel? Är det alldeles onödigt och gör ingen skillnad i det stora hela? Tyck gärna till.

Uppdatering 3: Jonas Nockert (@lemonad) kommenterar på Facebook och påminner om hur allting startade. Den posten från en ung Matt Mullenweg sätter den här historien i sitt rätta sammanhang.

Uppdatering 4: Många av de inkomna förslagen (se kommentarerna) ligger väldigt nära thesis, men jag skulle vilja ha något som är lite mer ”magazine-style”. Direkt kommenterade @tdhse på twitter att det var en för bred definition. Och det har han ju rätt i;) Min shortlist med krav på det tema jag letar efter nu.

 • Maximalt up-to-date. Om det är specialbyggt för WP3 och kräver PHP5 så är det ett plus i min bok.
 • SEO-vänligt, gärna utan plugin, annars fungera bra ihop med All-in-one SEO.
 • Flexibelt. Jag vill gärna ha många widget-areas och en ordentlig uppsättning inställningar i bakplanet.
 • Snyggt. Smaka på den ;)
 • Göra det möjligt för mig att jobba med olika sektioner. Mina dagliga kommentarer/länksamlingar måste såklart synas – men jag vill också kunna lyfta fram andra poster på ett aktivare sätt. Typiskt sådant som ett magazine-theme är bra på.
 • Se till att jag kan lyfta fram mina verksamheter på ett tydligare sätt. Jag kanske ska ha en sektion med poster om de företag jag jobbar med, en om de föreläsningar jag håller, en om de tjänster jag erbjuder etc…
 • Gärna komma med flera olika sidmallar från början. Full page, featured, archive etc…
 • Sannolikt ha två sidebars i högerkant, eller iaf något som låter mig ha en stor annonsplats i övre högra som idag.
 • Fungera bra ihop med Disqus, WP Super Cache, YARPP (motsv).
 • Inte vara överlastat. Snabbt. Blixtrande snabbt.
 • Gratis eller betal spelar ingen roll, men det får gärna finnas ett aktivt och engagerat community.
 • Under aktiv utveckling.
 • Överaska mig med sin smartness.

46 thoughts on “Hej då Thesis – nu byter jag wordpress-tema”

 1. Jag har ganska länge haft en tanke om att göra ett tema som flera personer får vara med och tycka till om, komma med idéer om funktionalitet osv. Man betalar in mindre summa i början för att får vara med och bestämma hur det ska fungera. Resultat blir kanske två eller tre teman, som har ett högre pris när de är klara.

  Dock har jag inte tänkt mycket mer på det men det kanske vore aktuellt att hugga tag i nu. =)

  Reply
 2. Tycker helt klart att du ska köra på TDH:s Notes Blog. Bra kod, bra person och så ger du kärlek till “WP-Sverige” genom att använda ett svenskutvecklat WP-tema. :)

  Reply
 3. Om man bortser från av Chris uttrycker sig lika smidigt som en elefant i en porslinsbutik så har jag de senaste dagarna försökt att förstå mig på grundproblemet. IANAL, men jag ser inte problemet. Är det inte samma sak som att sälja proprietär programvara till Linux? – vilket det finns massor av.

  Skulle jag hellre se det som öppen källkod – absolut, men jag förstår bara inte den juridiska problematiken med hur det fungerar idag. Det sagt, så har Chris taskig attityd, vilket är reason enough.

  Reply
 4. Funderar själv starkt på att byta till Hybrid. Justin Tadlock har gjort många bra saker för WordPress och efter vad jag läst mig till är Hybrid riktigt riktigt bra.

  Ps. Tack för omnämnandet. @arwen är dock någon annan. Mitt alias är @arwense.

  Reply
 5. Jag ska också byta från Thesis till något annat. Inte p.g.a att någon är en douche utan för att Thesis faktiskt inte är så tidssparande när det gäller kodfix etc jämfört med andra teman. Jag kan rekka http://www.woothemes.com/ har handlat där ett par gånger och alltid varit nöjd.

  Reply
 6. Själva licensfrågan skulle säkert kunna diskuteras vidare, även om jag tycker att det ligger en implicit överenskommelse i WP-community om vad som gäller.

  Men som du själv är inne på, det är hans attityd som gör det. Jag kan verkligen inte förlika mig med en sådan inställning i de här sammanhangen. Intervjun fick mig att tippa över, big time.

  Reply
 7. Hm. Mina spontana tankar:

  När det gäller den här typen av frågor har jag grymt dålig koll; jag kände inte till denne Thesis-skapare och jag installerade mitt Thesis-tema gratis och temat har aldrig bett mig betala för något.

  Men jag tycker symbolhandlingar är viktiga och jag gillar inte tanken på att arbeta med ett tema skapat av en otrevlig filur. Och om Thesis blir vida illa omtyckt så är ju det i sig en anledning att byta.

  Så jag håller mig i bakvattnet på den här. Ligger lågt och ser vilka andra teman som väljs. Sedan hoppar jag på “andra-vågen”, helt enkelt. Jag använder gärna samma tema som andra smartskallar för att slippa uppfinna en massa hjul själv.

  Reply
 8. All respekt, man behöver ju inte vara early adopter i allt ;) Men jag blir nyfiken på var du fick ditt tema från. Det finns, vad jag vet, ingen gratisversion av thesis?

  Är du pirat, eller? ;)

  Reply
 9. Tittade precis på TDH Notes Blog förresten – jättetrevligt tema! Skulle jag kunna tänka mig att köra på faktiskt.

  Dammit, jag som hade annat för mig i helgen… ;)

  Reply
 10. Jag varken bekräftar eller dementerar… ;)

  Skämt åsido, jag har för mig att jag plockade hem ett pack med snygga teman via DC++, faktiskt. Fy skäms på mig, alltså.

  Reply
 11. Tack Jocke för länken till intervjun. Intressant! Som du skriver, efter att ha lyssnat på den gör man ett val.

  Reply
 12. Klockrent inlägg och är inne på helt samma tema (bokstavligt talat), dvs. lämna Thesis för den egna bloggen.

  När det gäller alternativ, funderar jag som sugplopp är inne på mest på Thematic. Dels är det snyggt och rent, det finns också en uppsjö färdiga child themes såvida man inte vill bygga ett själv. Det är dessutom gratis vilket så klart aldrig är fel.

  För den som har Thesis idag och funderar på ett annat betaltema, kan jag förresten tipsa om att spana in Matts uppdaterade kontaktsida:

  http://ma.tt/contact/

  “Quick note: If you are getting in touch about an alternative to Thesis, be sure to link me to the premium theme you'd like to try and include all of your info. If you don't tell me which one, I can't get it for you. :) If you are getting in touch about a t-shirt, let me know your gender, t-shirt size, mailing address, and full name (for a surprise).”

  Reply
 13. ThemeHybrid svarade jag på Twitter tidigare idag. Här lite utförligare om vad jag gillar:

  Jag köpte Thesis för ett bra tag sedan, ett år eller två, men blev aldrig riktig vän med temat. Det slutade istället med att jag byggde min webbplats med hjälp av publiceringssystemet Symphony (som för övrigt är ruggigt flexibelt och kraftfullt, men saknar WordPress stora community och dessutom kräver kunskaper i XSLT). Men i vintras bestämde jag mig för att flytta över till WordPress och började då leta tema på nytt. Fastnade för ThemeHybrid, av ett par anledningar:

  1. En sajt byggd i Thesis ser för det mesta ut som andra sajter byggda med Thesis. Jag hade en klar idé om vad jag ville ha, och det var inte riktigt åt det hållet. Till ThemeHybrid finns ett child theme som heter Skeleton, som är ett helt “avklätt” utseende. CSS-filen innehåller alla html-taggar, alla class och id som används – men utan att definiera något utseende. Istället fyller man på med det man vill ha. Går givetvis att åstadkomma med Thesis också, men inte alls lika lätt.

  2. Supporten. ThemeHybrid är gratis, men för 29 dollar får man tillgång till diskussionsforum och dokumentation. I forumet ger Justin Tadlock suverän support, ofta svar från honom inom ett dygn. Eller från någon annan av de mer erfarna användarna. Och det är inte bara specifika ThemeHybrid-frågor som får svar, mer generella WordPress-frågor går också att få hjälp med.

  3. Jag ville också ha ett tema utvecklat av någon som är aktiv i WordPress-communityn i stort, och det är Tadlock. (Talar för övrigt också för Thematic, Ian Stewart började nyligen jobba på Automattic.)

  4. Funktioner i övrigt då? Inte alls lika avancerad kontrollpanel som Thesis, där väldigt mycket vad gäller både form och funktion går att fixa. Med ThemeHybrid är det i stället hackande i functions.php och CSS-filer som gäller. Jag tycker att det ger betydligt bättre kontroll, och är nöjd med det. Thesis brukar ju hyllas för bra SEO, ThemeHybrid har också en del inbyggd men hur det står sig i en jämförelse vet jag inte. Gott om page templates finns det, precis som många hooks och widget areas.

  (Att besöka min webbplats för att se ThemeHybrid i drift är ingen idé, där snurrar fortfarande Symphony. Hoppas flytta ut min nya WordPress-sajt från den lokala MAMP-servern inom några veckor.)

  Reply
 14. Har en period “scannat” marknaden och varit på otaliga siter med diverse teman högt som lågt. De flesta Thesis liknande temat eller snarare Frameworks bygger på GPL, en liten jämförelse som jag hittade: http://bit.ly/5TQ1Rk

  En kille som precis håller på att skapa ett Framework (och därmed child themes för design) finns på: http://richwp.com – befintliga kommersiella teman ges bort gratis just nu. Personligen ser jag fram emot vad han har i rockärmen ;)

  Woo themes och http://www.elegantthemes.com har vad jag förstår likvärdiga tankar om GPL och är väl tillsammans med Themeforest – http://bit.ly/r2o73 – platser att leta efter schyssta themes.

  Jag tycker att det finns en anledning att fundera på just vad ett theme eg. är. Om fokus lagts på funktion (kodat, widgets, tillägg) eller på design, antingen att påverka det grafiska utseendet eller att med enkla handgrepp påverka struktur. Elegant Themes har sin ePanel, som ger liknande möjligheter som i Thesis (ej lika kraftfull SEO hantering). Det finns alltså mycket som inbegrips i THEMES: Framework, Framework med childthemes, Themes med egna paneler, rena grafiska themes osv osv.

  Annars finns ju också tipset att med WP och egen komposition med Widgets och tillägg samt ett helt egendesignat theme m.h.a. – http://www.artisteer.com

  Både Woo och Elegant Themes har bra support och min erfarenhet är att personerna i de företagen inte behöver rektalsalvan. Themeforest är givetvis en potentiell “guldgruva” ,men då får man nog göra en ordentlig search innan sitt val.

  Reply
 15. Inte mycket koll alls på politiken bakom teman, men Atahualpa är ett snyggt och konfigurerbart tema som tillfredsställer många behov.

  Reply
 16. Jag skulle rekommendera att skaffa ett designat tema istället för ett färdigt koncept. Anledningen är att du då får en betydligt tydligare och snabbare kontakt om det är några ändringar eller problem med designen än att förlita sig på ett community (även om det är aktivt).

  Dom saker du vill ha med låter som ganska vanliga förfrågningar som dom flesta designers ska kunna lägga in, möjligen med undantag av en inställningspanel beroende på vilka val du har tänkt dig där. Med custom post types, taxonomies och widgetareas kan du hantera innehåll väldigt flexibelt.

  Samma sak med olika templates, du kan ha hur många olika templates du vill och även lägga till templates i framtiden om det är en ny sektion som ska skapas eller om du vill göra om lite. Det gäller inte bara för Pages utan olika post types kan ha egna templates också om du så vill.

  Det finns många duktiga WP designers och även om priset är högre så kan du få precis vad du vill ha, både nu och i framtiden. Ditt innehåll är unikt, så varför inte presentera det precis så som du vill?

  Reply
 17. http://richwp.com – en snubbe som levererat rena themes tidigare, men nu har ett helt nytt framework med design presets och/eller childthemes. Det finns dels “design presets”, men också ett gäng child themes – som bygger på hans gamla fullständiga themes. Tror en hel del av dina krav kan uppfyllas där ;)

  Reply
  • Felix är duktig men inget ässe. Kör sen i våras Rich WP Magazine PRO på en kundsajt och det är en väl fungerande kontrollpanel, inget snack om saken. Men att han gick vidare till att skapa framework och helt la ner(?) utvecklingen av tidigare teman motiverar iaf inte mig att betala 127 dollar för hans senaste kreationer.

   Reply
 18. Hej! Det här kanske är helt off topic, men ändå: Jag är ute efter ett verktyg för att skapa en hemsida i WordPress, men är INTE ute efter att knacka kod. Jag letar alltså efter ett verktyg som jobbar helt grafiskt, på samma sätt som jag tidigare gjorde hemsidor i t.ex. Adobe GoLive (även om det förstås gick att jobba direkt i HTML där också)

  Har kikat på videotutorials för t.ex. Thesis och finner det lite märkligt att man måste in i koden för att göra en så enkel sak som att placera huvudmenyn under bloggtiteln.

  Tips mottages tacksamt.

  Reply

Leave a Reply