Vi är många som valt att använda Thesis som tema för våra wordpress-installationer. Det ÄR ett grymt bra tema, med fantastiskt mycket inställningar, en schysst arkitektur och en setup som gör det nästan omöjligt att göra en sajt ful. På nersidan har varit att det är ett ganska dyrt tema, att det alltid varit en kontrovers runt licensmodellen och att skaparen – Chris Pearson – alltid betraktats som en jobbig filur. Men temat har varit så bra att jag tagit det onda med det goda. No more!

Den senaste tiden har frågan om Thesis missbruk av WordPress GPL-licens vuxit till orkanstyrka. Kolla in #thesiswp. När jag i morse såg att Chris backar och gör en halvhjärtad GPL-licensiering av temat så blev jag glad. Noterade det som #4 i dagens kommentarer. Men under tiden jag skrev lyssnade jag på intervjun från Mixergy och han framstår ju som ett fullkomligt ärkenöt. Jag ruttnar och börjar läsa ikapp. Finner till exempel den känslosamma texten från @janeforshort och inser att det här vill ja inte ställa upp på. Jag vill inte stötta ett rövhål. Jag måste byta tema. Att han i elfte timmen halvhjärtat ändrar licensen förändrar inte det faktum att han inte är en person jag vill ha att göra med. Alls.

Så har sommaren fått ett projekt till. Jag ska bort från Thesis. Nu har sökandet efter alternativ börjat och jag hoppas att du

 1. också lämnar Thesis och sprider uppfattningen om varför – men bara om du delar min syn på att vårt community ska bygga på respekt och kärlek, och att Chris Pearson inte står för något av det
 2. och bidrar i kommentarer här så att vi kan hjälpas åt att navigera efter det bästa alternativet

Lite tips på alternativ har redan kommit in via twitter. @thoresson tipsar om ThemeHybrid, @arwense pekar på en av många sammanställningar, @almightycasey har två fina tips

Men det finns plats för mycket mer, och skriv helst inte bara en länk utan beskriv också varför du tycker just det temat är en värdig efterträdare. Förutom det självklara – att det inte drivs av en douchebag…

Uppdatering: Läs också den här långa posten som jag hittade via twitter och som säger det jag vill få sagt, bara bättre. ”The WordPress, Thesis, GPL Issue Teaches a Lesson in Leadership” av @scotty_webb

Uppdatering 2: Tankarna far vidare. Vill gärna höra vad ni tycker om den här. För att belysa att det inte handlar om pengar, utan attityd funderar jag på att byta till Woothemes. Inte för att det saknas gratisalternativ utan för att de är ett fantastiskt företag som bygger fantastiska tema på kommersiell bas – men med GPL-licens på allt det gör. De tog klivet förra sommaren, efter ett välgrundat resonemang, och det har fortsatt gå bra för dem. Jag skulle vilja supporta den idén. Eller tänker jag fel? Är det alldeles onödigt och gör ingen skillnad i det stora hela? Tyck gärna till.

Uppdatering 3: Jonas Nockert (@lemonad) kommenterar på Facebook och påminner om hur allting startade. Den posten från en ung Matt Mullenweg sätter den här historien i sitt rätta sammanhang.

Uppdatering 4: Många av de inkomna förslagen (se kommentarerna) ligger väldigt nära thesis, men jag skulle vilja ha något som är lite mer ”magazine-style”. Direkt kommenterade @tdhse på twitter att det var en för bred definition. Och det har han ju rätt i;) Min shortlist med krav på det tema jag letar efter nu.

 • Maximalt up-to-date. Om det är specialbyggt för WP3 och kräver PHP5 så är det ett plus i min bok.
 • SEO-vänligt, gärna utan plugin, annars fungera bra ihop med All-in-one SEO.
 • Flexibelt. Jag vill gärna ha många widget-areas och en ordentlig uppsättning inställningar i bakplanet.
 • Snyggt. Smaka på den ;)
 • Göra det möjligt för mig att jobba med olika sektioner. Mina dagliga kommentarer/länksamlingar måste såklart synas – men jag vill också kunna lyfta fram andra poster på ett aktivare sätt. Typiskt sådant som ett magazine-theme är bra på.
 • Se till att jag kan lyfta fram mina verksamheter på ett tydligare sätt. Jag kanske ska ha en sektion med poster om de företag jag jobbar med, en om de föreläsningar jag håller, en om de tjänster jag erbjuder etc…
 • Gärna komma med flera olika sidmallar från början. Full page, featured, archive etc…
 • Sannolikt ha två sidebars i högerkant, eller iaf något som låter mig ha en stor annonsplats i övre högra som idag.
 • Fungera bra ihop med Disqus, WP Super Cache, YARPP (motsv).
 • Inte vara överlastat. Snabbt. Blixtrande snabbt.
 • Gratis eller betal spelar ingen roll, men det får gärna finnas ett aktivt och engagerat community.
 • Under aktiv utveckling.
 • Överaska mig med sin smartness.