Idag lanserades openaid.se – ett viktigt första steg!

Lanseringen idag av openaid.se känns verkligen historisk för mig. Det är ett rejält grepp man tar och jag är stolt över att få vara en av de på marginalen inblandade. Alla andra har gjort mer, men här är iaf de tankar jag försökte förmedla från dagens panel.

Råtext, redigerar när jag inte är på språng. Stay tuned, och håll ett öga på twitter så länge. Bra drag! Och så klart, extra kudos till @jonasl som på fem timmar sätter ihop den första sajten, biståndet.se. Genialt proof to point

Makten och öppenheten. #fail då. Alla på shitlist. Nu börjar proppen gå ur och UD leder vägen. UD-bloggen, e-bistånd och nu…

Tittat avundsjukt på andra länder, plågats av hur den existerande tillämpningen av offentlighetprincipen tagits som intäkt för att inte göra något.

Ser myndigheter kämpa för att runda offentlighetsprincipen och ducka för PSI-direktivet.

Så, openaid, som ett ljus i mörkret. Trots tuffa förutsättningar. Minns med skräckblandad förtjusning lanseringen av öppna biståndet.

Mycket imponerad av ministern och hennes medarbetare. Gunilla Carlssons drivkraft känns helt äkta.

Hatten av, idag firar jag.

Ffa är jag glad att det kommer från RK – kan man här kan man överallt.
Att det inte fastnat i problemen utan lanseras som en best effort – och att det ändå är i absolut världsklass.

I morgon reflekterar jag bland annat över tre saker.

1. Hur jag hoppas detta ska påverka regeringen i övriga internetfrågor. Öppenhet och internet som en positiv kraft borde få större och mer genom kraft. I konsekvensens namn, om inte annat.

2. Hur licensproblematiken runt openaid sätter sökarljus på hur svensk lagstiftning, avseende tex upphovsrätt behöver harmoniseras med tiden och ett globalt sammanhang. Se www.openaid.se/api. ”Informationen får användas fritt”. Vad ska vi göra med den texten? (Återkommer till den här, det är viktigt och märkligt)

3. Att inte bara tanken utan också processen bakom det här får vingar och kan spridas/levandegöras i samråd med hela det offentliga Sverige. Det är dags nu. Hela bygget bör göras till open source, hela processen bör få bilda skola. Nu kör vi!

Avslutningsvis citerar jag Henrik von Sydow, nyss på Twitter

Uppdatering den 17 oktober 2013. Nu har UD gjort en egen rapport som visar på misshushållning, och både medier och allmänhet rasar. Då är det dags att påminna om det här initiativet igen…

9 thoughts on “Idag lanserades openaid.se – ett viktigt första steg!”

  1. Openaid är ett lysande initiativ. Det skall man ge cred för. Men i övrigt har GC varit en katastrof för svenskt bistånd. Tyvärr.

    Reply

Leave a Reply