Staffanstorp tar täten med WordPress, Creative Commons, OpenStreetMap…

Plötsligt händer det. Staffanstorp, skånsk kommun med 22000 innevånare, tar täten i att modernisera vårt offentliga Sverige. Visst har det gjorts många bra myndighetsprojekt tidigare, tex brukar jag hylla UDbloggen, Salem, Engelska skolan i Nacka och RAÄ – och på måndag släpps en grymt spännande sajt. Men på kommunernas webbplatser har det varit svårt och trögt. Men nu tror jag proppen går ur, och i första leden står Staffanstorp. Här verkar man ta helheten på allvar. Det är helt underbart.

Jag ska återkomma med mer efterhand, det finns mycket att berätta om projektet – till nytta och glädje för andra. Men för nu:

För arbetet med webbsajten vill jag verkligen lyfta på hatten för Ingela Richardsson, kommunikationsstrateg i Staffanstorp, som med själ och skäl kämpat hårt för den här lösningen. Men det är så klart ett teamwork, några som nämns extra är Lisbeth Svensson, Johan Edlund, Sanna Ohlander, Marie Louise Flisberg och Mattias Hedenrud.

När jag avslutade webbdagarna 2011 drog jag till med en profetia: om fem år kommer att kommuner i Sverige köra open source-lösningar över hela linjen. Det är kommuner som Staffanstorp som får mig att våga tro på det. Det är kommuner som Staffanstorp som verkligen lever upp till ordets ursprungliga betydelse. Gemensam.

Och för att det inte ska bli några missförstånd. Det handar inte bara om wordpress. Det är hela öppenhetsrörelsen och allt som det gör med verksamhetens kärna som är poängen. E-förvaltning (vill inte använda det ordet egentligen) handlar inte bara om teknik. Inte ens lite. Det handlar istället om varsamhet och smart utnyttjande av våra gemensamfinansierade resurser. Om att vara i tiden och utnyttja moderna verktyg. Om att kunna arbeta tillsammans och vara en del av något större. Listan kan göras lång. Återkommer snart!

Uppdatering: Sajten är också byggd på anpassningsbar webbdesign, vilket passar precis för min bild av ”one machine, any window”. Jag tokgillar. Så just nu pågår arbete tillsammans med Johan Edlund för att göra en mer generell version av temat. Den här sajten blir testbänk för det publika släpp som snart kommer att göras av temat ”Staffanstorp”. Det är grymt, och vilket smart sätt av Framtidens kommun att marknadsföra sig;)

Testa: Ta tag i webbläsarens fönster och skala om. Eller gå in med din ipad, eller din android-telefon, eller din gamla Nokia. Det bara funkar, i alla fönster. Samma tema. Det är SÅ det ska funka. Men ett tag till är det work in progress.

Disclaimer: Jag känner Ingela sedan flera år tillbaka. Men allt det här hade jag skrivit ändå.

26 thoughts on “Staffanstorp tar täten med WordPress, Creative Commons, OpenStreetMap…”

  • Rom byggdes inte på en dag. Man kan nog inte begära att alla legacy-system ska slängas ut på en gång – kommunen har ju ändå ett ganska brett verksamhetsområdet.

   Jag pratar ju oftast om babysteps, alltså att plocka den ena striden efter den andra. Och att ofta lösa de små och relativt enkla problemen först. Det vi ser är nog bara de första stegen.

   Reply
 1. Grymt! Har glatt lyft fram Salems kommun när jag föreläser. Nu har jag ännu ett gott exempel, om inte godare, på den förändring som behövs och krävs. Extra glad att se att Staffanstorp inte bara kör Open Source och WordPress utan troligen har Sveriges mest välbyggda webbplats. Någon som vet vem/vilka som ligger bakom design/kod?

  Reply
  • Hej Johan och stort tack för det. :) Jag har gjort merparten av arbetet med design och utveckling även om flera andra har bidragit. Fram för allt har det varit otroligt roligt att som webbdesigner få så fria händer genom att både Ingela, Mattias och Lisbeth har vågat göra något radikalt annorlunda.

   Några detaljer:

   Sajten använder responsive design (http://www.alistapart.com/articles/responsive-web-design/) och ett fluid grid som snart… funkar ner till smartphone bredd. Vertical iPad (under 900px) är klar dock.

   Parallax effekt på bakgrundbilderna. I synnerhet tydlig i sidfoten.(testa att ändra bredden på webbläsaren.

   “Slide-down” sajtkarta. Klicka i övre högra hörnet. (obs! kartan är statisk och därmed inte helt korrekt.)

   Reply
 2. Spännande! Samtidigt kan man undra om Creative Commons NC är relevant för delar av innehållet? Många av handlingarna som kommer ligga på webbplatsen är troligtvis undantagna från upphovsrätten och då kan man kanske inte begränsa kommersiell användning av materialet.

  Reply
  • Medhåll, men ffa av andra skäl. NC är ett härke som gör det nästan omöjligt att våga använda materialet. Min rekommendation är alltid att man kör en enkel BY, och helst hade jag sett att gemensamfinansierat material läggs under CC0 eller PD.

   Reply

Leave a Reply