Plötsligt händer det. Staffanstorp, skånsk kommun med 22000 innevånare, tar täten i att modernisera vårt offentliga Sverige. Visst har det gjorts många bra myndighetsprojekt tidigare, tex brukar jag hylla UDbloggen, Salem, Engelska skolan i Nacka och RAÄ – och på måndag släpps en grymt spännande sajt. Men på kommunernas webbplatser har det varit svårt och trögt. Men nu tror jag proppen går ur, och i första leden står Staffanstorp. Här verkar man ta helheten på allvar. Det är helt underbart.

Jag ska återkomma med mer efterhand, det finns mycket att berätta om projektet – till nytta och glädje för andra. Men för nu:

För arbetet med webbsajten vill jag verkligen lyfta på hatten för Ingela Richardsson, kommunikationsstrateg i Staffanstorp, som med själ och skäl kämpat hårt för den här lösningen. Men det är så klart ett teamwork, några som nämns extra är Lisbeth Svensson, Johan Edlund, Sanna Ohlander, Marie Louise Flisberg och Mattias Hedenrud.

När jag avslutade webbdagarna 2011 drog jag till med en profetia: om fem år kommer att kommuner i Sverige köra open source-lösningar över hela linjen. Det är kommuner som Staffanstorp som får mig att våga tro på det. Det är kommuner som Staffanstorp som verkligen lever upp till ordets ursprungliga betydelse. Gemensam.

Och för att det inte ska bli några missförstånd. Det handar inte bara om wordpress. Det är hela öppenhetsrörelsen och allt som det gör med verksamhetens kärna som är poängen. E-förvaltning (vill inte använda det ordet egentligen) handlar inte bara om teknik. Inte ens lite. Det handlar istället om varsamhet och smart utnyttjande av våra gemensamfinansierade resurser. Om att vara i tiden och utnyttja moderna verktyg. Om att kunna arbeta tillsammans och vara en del av något större. Listan kan göras lång. Återkommer snart!

Uppdatering: Sajten är också byggd på anpassningsbar webbdesign, vilket passar precis för min bild av ”one machine, any window”. Jag tokgillar. Så just nu pågår arbete tillsammans med Johan Edlund för att göra en mer generell version av temat. Den här sajten blir testbänk för det publika släpp som snart kommer att göras av temat ”Staffanstorp”. Det är grymt, och vilket smart sätt av Framtidens kommun att marknadsföra sig;)

Testa: Ta tag i webbläsarens fönster och skala om. Eller gå in med din ipad, eller din android-telefon, eller din gamla Nokia. Det bara funkar, i alla fönster. Samma tema. Det är SÅ det ska funka. Men ett tag till är det work in progress.

Disclaimer: Jag känner Ingela sedan flera år tillbaka. Men allt det här hade jag skrivit ändå.