Inte bara tjänsteman

Uppdatering 20151027Pressens Opinionsnämnd klandrar HD för publiceringen, baserat på det som jag anför som första punkten ovan. Här är hela beslutet från PO: ”Utpekades som lögnare”.

Jag är ingen van offentliganställd. Jag har gjort ett misstag. Men jag kommer aldrig gå med på lokaltidningens tes att jag inte ska kunna vara människa bara för att jag är tjänsteman. Och jag kommer inte gå med på att någon tar hedern av mig genom att inte berätta hela historien.

Bakgrunden står att läsa i dagens artikel med rubriken ”Jardenberg i blåsväder efter osant påstående

Jag ska inte upprepa hela storyn, läs artikeln och lyssna sedan gärna på min inspelning från intervjun. Ber om ursäkt för den dåliga ljudkvaliteten, om HD har en bättre version länkar jag gärna till den.

Det finns många saker som är anmärkningsvärda, men jag väljer att kommentera tre. (Utöver detta, ask me anything)

Det första är att HD tar sig rätten att i rubriken hävda att mitt påstående är osant. Den enda grund de har för den anklagelsen är deras version av vad som är sant och inte. Kan man verkligen göra så? I intervjun hävdar journalisterna Truls Nilsson och Torbjörn Svensson att min spekulation inte stämmer, och så kan det vara. Jag spekulerar ju bara. Men räcker det verkligen för att dra till med att jag ”far med osanning”? De målar ut mig som lögnare inför 100.000-tals människor bara för att DE påstår att jag har fel. Är det rimligt och balanserat av en stor tidning att göra så mot en enskild? Är det etiskt ok?

Det andra är det fokus de sätter på mig i hela den här historien, och hur djupt de gräver för en story. Jag är verkligen inte en speciellt privat och tillbakadragen person, och öppenhet är centralt för mig. Ändå finns det sfärer där jag måste få vara en enskild människa. Jag har hela tiden vetat att vår slutna Facebookgrupp, med 100 kollegor som på olika sätt är berörda av vårt kommunikationsarbete, givetvis inte är (eller ska vara) hemlig. Och att intressanta diskussioner skulle nå medierna har jag tagit för givet, det är helt rimligt. Däremot trodde jag att vår lokaltidning skulle göra en mer samlad avvägning innan de publicerar. I det här fallet tycker jag att kombinationen av min person (förvisso tjänsteman men fyra led ner från toppen), ämnet (ett helt uppenbart personligt resonemang som knappast kan anses kriminellt eller ens klandervärt) och tidpunkten (en lördag eftermiddag) skulle göra att man avstod från att göra publikt spektakel av det. De, inte jag, väljer att ge det här spridning. Men HD får stå för sina publiceringsbeslut, så klart. Jag undrar dock hur man sover gott om natten.

Det tredje är – tyvärr – att HD spelar ut mig mot det socialdemokratiska kommunalrådet Ola Möller, och gör det helt utan det viktiga sammanhanget. Så här såg hela min kommentar ut.
screenshot
Det som finns beskrivet på slutet har hänt. Det vet också Ola Möller, men jag antar att HD inte gav honom hela bakgrunden till mitt resonemang. Att jag tar med den händelsen i min kommentar är enbart för att belysa att det finns en historia av ifrågasättande, det ligger så att säga i luften. Det är klart att jag i efterhand önskar att jag utlämnat den biten eftersom den flyttar fokus från min reflektion över HDs arbete, och riskerar att göra det till en recension av politikens arbete. Det var inte min mening. Jag är fullt klar över, och har all respekt för, att politiken använder hela verktygslådan i sitt politiska arbete. Det är självklart, även om jag erkänner att det svider när jag hamnar i skottgluggen.

Till sist. Jag är otroligt ledsen över det här rabaldret, för att jag orsakat mina chefer och kollegor extra arbete – helt i onödan. Men också för att en udd riktad mot en ideologisk driven publicering i lokaltidningen kommit att bli partipolitisk. Det var verkligen inte min avsikt. Jag önskar jag formulerat mig annorlunda, och det kommer jag att göra framöver. Jag är människa, jag gör misstag och jag lär.

Uppdatering 20151027: Pressens Opinionsnämnd klandrar HD för publiceringen, baserat på det som jag anför som första punkten ovan. Här är hela beslutet från PO: ”Utpekades som lögnare”.

Screenshot 2015-10-27 20.23.24

Foto: CC BY will ockenden

11 thoughts on “Inte bara tjänsteman”

 1. Jag skrev så här på Facebook: “”Huvudpersonen själv tycker inte att han har gjort något fel, trots att det är osant att HD:s granskning är ett politiskt beställningsjobb.” Märkligt och journalistiskt mycket tveksamt när en reporter talar över huvudet på intervjupersonen och slår fast kategoriskt vad som är sant eller inte. Nu blev iallafall jag helt övertygad om att det verkligen är ett beställningsjobb från någon som vill hänga ut kommunikationsavdelningen. Inte för att det spelar någon roll. En kritisk granskning är en kritiskt granskning. Vad som oroar mig är när journalister i nyhetsreportage gör sig till domare över sin egen roll i nyhetskonstruktionen. Detta är ett särskilt stort samhällsproblem eftersom journalister är mycket obenägna att granska varandra kritiskt.”

  Delar med andra ord din uppfattning om att detta rör sig om ett både dåligt och mindre hedervärt journalistiskt hantverk. Problemet är du är “rökt” redan. Det är i princip omöjligt att få en journalist att erkänna ett misstag, hur flagrant det än är.

  Reply
 2. En gång i tiden var journalistiken granskande OCH självgranskande. Nu tål dom inte minsta kritik; för dom har blivit allt mer diktatoriska – det dom skriver ska man inte kritisera. Du är inne på helt rätt spår; journalistiken ÄR politiskt styrd. Den som påstår något annat ljuger. Tidning X är socialdemokratisk; Tidning Y är borgerlig. Jag tror du kan gräva mycket, mycket djupare i detta mitt påstående. Och jag tycker INTE du ska ångra någonting. Jag uppmuntrar dig att gräva vidare i detta; även gällande andra dagstidningar. Det luktar död råtta, tycker jag. Du är en hjälte i mina ögon. Var inte rädd. Stå på dig. Granska. Forska vidare. Du kommer säkert finna samma sak som jag; att media ljuger om och undanhåller sanning. Den sanna GRANSKANDE journalistiska andan är död – till följd av styrning ovanifrån. Jag utmanar dig att forska vidare. Säga vad man vill om tex Putin, men att publicera artiklar vars rubriker benämner honom som en ‘ny Hitler’ är ju bara patetiskskt. Tidningarna som informationskällor om ‘omvärlden’ tex, är totalt missanvisande. Så var det inte alltid. Så vad har hänt ? … som du säger: styrning ovanifrån. Men från vilket håll och av vem? Farliga frågor, men dom måste ställas. Du verkar intelligent; så stanna inte här; fortsätt. Jag har studerat världen och dess händelser i många många år. Vad vi läser stämmer inte med verkligheten. Förutom att HIF vann eller förlorade. Med vad spelar det för roll i det stora sammanhanget? Inget.

  Reply
 3. Jag tycker att journalisten i intervju är jäkligt otrevlig. Inget ovanligt, men ändock. Pauserna och lockelsen till att säga för mycket i din vilja att han ska förstå är så typiska maktmedel.

  Sen måste ni hålla ihop nu – hade du varit anställd hos mig skulle jag face:at utåt oaktat vad du säger.

  You are honest and you do good shit. Kom ihåg det.

  Reply
 4. En annan detalj i rubriken är att du är “i blåsväder”. Du är alltså i blåsväder för att HD skapade blåsvädret, genom att påstå att du far med osanning. Proffsigt…

  Reply
 5. Ja, det har slagit mig också – å ena sidan bestämmer man vad som är sant, och å andra sidan skapar man sin egen sanning. Det är inte konstigt att det blir som det blir ;)

  Reply
 6. Läser bara snett från sidan eftersom jag är intresserad av kommunikation och dialog, men ju mer jag läser, desto mindre förstår jag… Vad var nu problemet?

  Reply
 7. Jocke, jag gillar verkligen din frispråkighet och öppenhet. När man uttrycker sig fritt är det lätt att säga lite för mycket.

  Tyvärr är det så att många hellre är tysta eftersom det är enklare, då får man inga problem.

  Snyggt gjort att spela in intervjun. Hoppas att du fortsätter ditt fina arbete och orkar arbeta vidare i kommunal regi!

  Reply

Leave a Reply