Spela in. Allt.

Alla som blivit intervjuade vet att det mesta av samtalet inte ryms i den färdiga publiceringen. Det är varken märkligt eller upprörande, redigeringen är en högst naturlig del av det journalistiska arbetet. Men det betyder ändå att det finns alla skäl för den som blir intervjuad att göra en egen inspelning av samtalet. Inte bara om det blir ”tvist” om hur redigeringen gjorts, utan också för att passa på att få ut den längre historien – när det ändå ges tillfälle. Här är mina förslag i tre enkla steg.

Spela in: Om intervjun sker över ett fysiskt möte är det guldläge. Då kan du använda riktigt bra grejor som en H6 från Zoom eller en MiC från Apogee. Men du kommer också oerhört långt med att bara använda den inbyggda röstememo-appen i din mobiltelefon. Det är också den du alltid har tillhands om du vill göra en inspelning ute på stan. Din iPhone eller Android räcker förvånansvärt långt och kvaliteten är mer än tillräcklig.
Om intervjun sker på telefon brukar jag använda Skype (med ett skypenummer) och applikationen Call Recorder. Den spelar helt automatiskt in alla samtal och är otroligt enkel att använda. Den som inte kör mac får gärna tipsa om alternativ för andra plattformar.

Bearbeta: Vid behov gör jag lite puts av början och slut, på enklaste sätt i Quicktime Player. Men tänk på att det är viktigt för transparensens skull att en sådan här inspelning är så oredigerad som möjligt. Behöver jag beepa ut några känsliga uppgifter så använder jag Audacity. Markera avsnittet och välj ”generera ton”. Tack internet för det tipset.

Publicera: Jag älskar Soundcloud som plattform för ljudfiler. Men jag vill i regel ge liter mer sammanhang, kunna länka till eventuell artikel etc – så varje inspelning av något som helst värde brukar också få en bloggpost.

Här kan du tex lyssna till en inspelning på stan med iphone, en inspelad intervju via Skype, och en intervju över Skype med video.

Juridiken för inspelning på det här sättet är glasklar, det räcker att en av parterna som deltar i samtalet är medveten om att det spelas in. Däremot bör så klart alltid publicering av inspelningar som den andra parten inte är medveten om ske med omdöme.

Så. Vad har jag missat här?

Foto: creative commons licensed (BY-NC) flickr photo by Samuel van Dijk


[box] ... och det här inlägget är #004 av #blogg100 – ett långt samtal om granskarna och om att bli granskad. Om du tycker det slutar lite abrupt, så beror det bara på att det kommer mera ;) [/box]

1 thought on “Spela in. Allt.”

Leave a Reply