Idag snubblade jag över den här filmen från de nya moderaterna.

”Internet kan inte betraktas avskiljt från vårt övriga samhälle, utan internet är i allra högsta grad en del av samhället idag.”

”För att ha en fungerande marknadsekonomi på internet då måste man ha motsvarande, eller liknande, regelverk som vi har i den vanliga världen.”

Två citat från Per Strömbäck, talesman för Dataspelsbranschen. I det första håller jag helt med honom. I det andra också, förutom den där märkliga formuleringen med ”den vanliga världen”.

Problemet är att det samhälle han pratar om, i hans vision, är det samhälle som fanns före internet. Men internet HAR redan påverkat samhället. Vårt samhälle ser fundamentalt annorlunda ut idag. Och internet borde få påverka vårt samhälle mycket mer. Per borde läsa The future of ideas, eller åtminstone det stycke jag citerar i en tidigare post. Här kommer en ännu kortare version för den riktigt stressade:

All around us are the consequences of the most significant technological, and hence cultural, revolution in generations. This revolution has produced the most powerful and diverse spur to innovation of any in modern times. Yet a set of ideas about a central aspect of this prosperity–“property”–confuses us. This confusion is leading us to change the environment in ways that will change the prosperity. Believing we know what makes prosperity work, ignoring the nature of the actual prosperity all around, we change the rules within which the Internet revolution lives. These changes will end the revolution.

Det handlar om att vi måste ta vara på det internet lär oss. Det handlar om att vi måste vända på Pärs bild av att det nya ska passas in i den gamla mallen. Det handlar, som Clay Shirky så klokt säger, att vi måste glömma allt vi lärt oss och börja om. Och vi måste våga tro på att det gamla och det nya, i symbios och tillsammans kan blir riktigt, riktigt bra.

Kan vi inte säga att vi gör ett försök i alla fall?

Uppdatering: Jag vet att det här inte är originellt på något sätt. Många har sagt det mycket klokare och fylligare, det har till och med byggts hela partier och folkrörelser på det här fundamentet. Jag vet också att jag borde länka till alla inspirationskällor som jag läser i de här frågorna på daglig basis. Men jag hinner inte just nu, jag ville bara få det här ur mig. Igen, känns det som.