Jaiku goes open source

För en timme sedan publicerades posten ”We’re going open source” på Jaiku-bloggen, och det är bara ett utdrag ur den längre posten från Google Code som heter: ”Changes for Jaiku and Farewell to Dodgeball and Mashup Editor”. I korthet:

  • Nu gasar man ordentlig med migreringen till Google AppEngine
  • Man integrerar oAuth i Jaiku
  • När allt är klart släpper man ut koden open source under Apache License
  • Google upphör därefter att aktivt utveckla Jaiku
  • Däremot kommer ett antal frivilliga ”googlers” fortsätta utveckla koden (som ett 20%-projekt och på fritid). Det framgår inte om Jyri kommer att vara en av dem. Har ställt frågan. Jyri kommer att vara en av dem: ”@jocke I’ll hang around until the community kicks me out”

Sedan säger man:

With the open source Jaiku Engine project, organizations, groups and individuals will be able to roll-their-own microblogging services and deploy them on Google App Engine. The new Jaiku Engine will include support for OAuth, and we’re excited about developers using this proven code as a starting point in creating a freely available and federated, open source microblogging platform.

OK. Inte otippat. Spännande. Jag ser positivt på det, så långt, för då kommer Jyris team att kunna jobba fokuserat med att ta Jaikus grundtankar fortare framåt inom andra projekt hos Google. Jyri svarar på lite frågor på Jaiku i den här tråden. Häng på där. Ett par korta:

Jyri: jaikuarchive.com continues to be supported by volunteers who do it as a 20% project, and once it’s open sourced, maybe somebody would be interested to also look at ways to do data export in case you decide to leave and take your bags with you.

Jyri: Jeb, we’re not pulling the service out from under the community. We’ll open source the code after Jaiku.com has been moved to App Engine. If nobody needs the service, probably there won’t be development. But if people want to use it and improve it, they have the opportunity to do both.

Jyri påminner också om den här posten, och även om han inte ger någon tidplan så räknar han med att det ska vara klart ”later this spring”.

The good and the bad: Det kan givetvis kännas lite oroligt och som ett defensivt drag. Men egentligen, de flesta tjänster som vi älskar och använder varje dag vilar stadigt på ett open source-fundament – så det är inget problem. Genom att man lägger det på Google AppEngine så kommer det inte att behövas någon driftsmiljö, och koden lär ju trivas bra i ett repository på Google code. Teamet, som säkert älskar Jaiku lika mycket som vi kommer säkert att på sina 20% fortsätta hålla ihop kodbasen och riktningen. Så vad är problemet?

Det stora problemet är att det är to little, men framför allt to late. Jaiku som tjänst har hamnat helt i bakvattnet av Twitter, och det kommer att vara svårt att plocka upp speed igen. Även om det här blir världens bästa plattform för att bygga vidare på (eller forka av och bygget eget på) så finns alla utvecklare, all buzz, all framåtrörelse för stunden i Twitter-lägret.

Men min take, om jag ska sammanfatta, är att det här är good. Det är inte status quo, utan det händer något. Något som iaf skapar förutsättningar som är mycket bättre än de Jaiku har idag.

Så nu börjar vi klura. What to do? Smartskallar out there, start your engines.

Dessutom, och det är det viktigaste. Det är ju själva kärnan i Jaiku som vi gillar mest. Folket och konversationen. Twitter suger ju hårt, om man jämför. Så om Google fixar det på ett lika bra och kärleksfullt sätt i en annan produkt, så ses vi väl där. Väl?

Mer läsning:

8 thoughts on “Jaiku goes open source”

Leave a Reply