jardenberg kommenterar – 11 Nov, 2010 #jjk

Över på jardenberg.se försöker jag väcka frågan om den sajtens framtid. Kliv gärna in och tyck tillbaka.

 1. If we don’t, remember me.
 2. – Via Kottke hittar jag den här fantastiska inledningen på en fantastisk dag.

  Eller vad dom borde vara en fantastisk dag. En basketboll på tvären i halsen gör mig lätt brydd inför eftermiddagens gig på Grimeton – men lite Otrivin Mentol rakt ner i gapet löser det mesta. Det kan ju få vara dagens husmorstips.

  Ikväll blir det fortsatta studier i företagsekonomi med B som ska skriva stort prov på fredag. Tyvärr kom det ivägen för middag med @tdhse och @animalinse som är på besök i skåne – men family first etc. En annan gång.

  Men oj, 7.30 redan. Nu kör vi!

 3. Loggenbloggen » Blog Archive » Fars dag
 4. – ”Men se upp – ett vanligt misstag bland analytiker är att man grottar ner sig så pass i optimeringen att man glömmer sin egen lilla pappa…det är dumt.”

  En bra vecka på loggenbloggen.

 5. Sahlin: Ställ era platser till förfogande – DN.se
 6. – Var det verkligen nödvändigt att vänta så här länge? Hörde en analys som sa att det kommer att ta (S) fram till valet 2018 att återhämta sig. Det är en lång resa. Det kanske är dags att plocka fram en gammal oneline och skruva till den en smula?

  ”A political party too big to bend is bound to break”

 7. Must Watch: A Life on Facebook
 8. – Stylish!

 9. Cindy’s Take on Tech» Blog Archive » An Open Letter to Wired Magazine
 10. – Jag gick in här och bläddrade http://www.wired.com/wired/coverbrowser/ och jag gillar verkligen Wireds omslag. Men det ÄR väldigt vitt, medelålders, manligt. Onekligen.

 11. TAT’s Dimension S3D is a user interface for stereoscopic TVs (video) — Engadget
 12. – TAT är bland det bästa vi har här i landet. Och det galnaste.

 13. ”2010 kommer bli stora sorteringsåret” « Fyra nyanser av brunt
 14. – Jag tror Anton har fel. Vi orkar inte sortera på det här sättet, och det kommer bli ännu mindre av det. Precis som det nog finns en och annan som samlar på frimärke och någon som sorterar sina böcker i färgordning så kommer några att sortera. Men den stora massan av oss drar åt andra hållet. Därför är det så otroligt viktigt att tekniken hjälper oss med sorteringen.

  Vill du se den i effekt? Jämför det två olika flödena på din Facebook-wall. Precis i övre högra hörnet av väggen byter du från ”Top News” till Recent news”. Där har du skillnaden mellan det råa flödet och det som Facebook har bearbetat med det som de kallar för Edgerank. (länkar till den här igen: http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2010-10-18/the-facebook-news-feed-how-it-works-the-10-biggest-secrets/full/)

  Nu löser inte sortering på mottagarsidan ditt eventuella avsändarproblem ur ett integritetsperspektiv, men det är ett problem som jag tror vi snart kommer sluta betrakta som ett problem alls. Det är helt enkelt för jobbigt att bry sig om.

  Det här blev nog lite för ostrukturerat. Får väl återkomma till ämnet i en egen post helt enkelt.

 15. Announcing Google Refine 2.0, a power tool for data wranglers – Google Open Source Blog
 16. – Hallå hela pressen! Och kanske framförallt datasmartskallar som Helena Bengtsson på SVT – vad tycker ni om det här då?

 17. Adwords Is Dying and Google Knows It (and they are doing something about it) | Fast Company
 18. – Den här texten bygger ett ganska svagt case, och rubriken är hårt skruvad. Men principen är god. Den behöver vi påminnas om. INGET är för evigt. Och då är det klokt att tänka: ”while they’re on top, now’s the perfect time to take some chances and bet on the future”

 19. Amazon Defends Sale Of Pedophile How-To Guide
 20. – Amazon verkar ha tagit bort boken nu. Den dyker fortfarande upp vid en sökning, men ger 404 vid klick.

 21. Fox.com now blocking Google TV devices | GTVHub.com
 22. – Och samtidigt som Youtube går som tåget och klockar in det ena rekordet efter det andra (kolla nedan), så håller trad-tv på med det här…

 23. YouTube Blog: Great Scott! Over 35 Hours of Video Uploaded Every Minute to YouTube
 24. – Det här är en ofattbar siffra. Nästan lite synd att inte 24h höll lite längre, den var så rund och fin. Ett dygn video på minut. Med 35 får vi hitta andra metaforer istället. Den här kommer nog att göra sig fint på svenska:
  ”If three of the major US networks were broadcasting 24 hours a day, 7 days a week, 365 days a year for the last 60 years, they still wouldn’t have broadcast as much content as is uploaded to YouTube every 30 days”

  Och nu säger någon – men det är ju 99% skit på youtube. Då säger jag att dels är ”skit” något relativt. Kvalitetsbegreppet som något slags konstant är passé för länge sedan. Och dels spelar det mindre roll, så långe det finns tillräckligt mycket guldkorn där. Eller hur? http://www.youtube.com/watch?v=FzRH3iTQPrk

 25. Samsung Galaxy Tab Review: A Pocketable Train Wreck
 26. – Jag har ju lattjat lite med den som @arneby hade med sig till wordcamp stockholm (http://prylkoll.se/test-av-samsung-galaxy-tab/ (btw, den där bilden har jag tagit, men Gunnar gör som han brukar och varken creddar eller länkar)) – och det var verkligen ingen rolig upplevelse alls.

  Jag uppskattar samsungs ambition och det kommer givetvis att komma något gott ur det, men så här kass får det inte vara.

 27. Quote Details: Esther Dyson: The Internet is like… – The Quotations Page
 28. Kallberg, den gamla galningen, påminde mig om det här fina citatet från Internets Grand Old lady.
  ”The Internet is like alcohol in some sense. It accentuates what you would do anyway. If you want to be a loner, you can be more alone. If you want to connect, it makes it easier to connect.”

  Kanske inte helt politiskt korrekt, men en bra poäng inte desto mindre.

 29. Åtta av tio har handlat online « internetstatistik.se
 30. – Även om utvecklingen, helt naturligt med så höga tal, har stannat av är det viktigt att vi påminner oss själva om det här. Det är en enormt viktigt del i internets penetration av vår vardag.

  Och snart tror jag vi får problem med att mäta det här, helt enkelt för att många inte tolkar frågan rätt. Det är så självklart för oss att handla via nätet att vi inte ens tänker på att vi gör det. Att hantera transaktioner online blir som vatten i kranen och el i väggen – helt naturligt.

 31. Resumé: ”Chockerande”
 32. – Vore intressant att höra Aftonbladet berätta varför de 1. skickar en reporter som tveklöst redan har en beef med Keith och 2. låter honom dra upp den gamla recensionen. Snacka om att SKAPA en story.

  Tomteverkstad!

 33. Update on Invasion of American cities by UN Forces and attempts to blow nuclear bombs here
 34. – Det här är så märkligt, så udda, att jag vet knappt var jag ska börja. (Hon skruvar alltså till ”Mystery Missile” på ett helt fantastiskt sätt.)

 35. Fällande dom i unikt upphovsrättsfall – DN.se
 36. – Ännu en total Kalle Anka-dom. Det är totalt vansinne att den ena partens totala inkompetens ska leda till ett straff för den andra. Men alldeles oavsett det – vi måste slå vakt om länken. Den här domen kan inte få hålla uppåt.

11 thoughts on “jardenberg kommenterar – 11 Nov, 2010 #jjk”

 1. Har använt Google Refine i några dagar nu för att förädla data till en av mina kommande webbtjänster. Enkelt att använda men har fantastisk potential. I kombination med mer tillgänglig offentlig data kommer den bli grävande journalisters bästa vän (prova exempelvis scatterplot matrix).

  Jag hoppas grundläggande programmering och verktyg som Google Refine är obligatoriska inslag på journalistutbildningarna numera. Eller för den delen på alla högre utbildningar. Att snabbt kunna hitta samband och dra slutsatser av stora mängder ofullständig och olänkad data kommer bli en allt viktigare del av de flesta yrken.

  Reply
 2. Pingback: A Life on Facebook

Leave a Reply