jardenberg kommenterar – 14 Jan, 2011 #jjk

 1. Strandh.DigitalPR » Strandh DigitalPR omvärldskoll [2011/01/14]
 2. – @deeped (digitalpr.se), @stroemberg (fredrikstromberg.se) och @doktorspinn (doktorspinn.se) är bara tre bra av alla blänkare som jag själv läser med stor behållning. Nattens bibliotek har gjort en sammanställning av några ytterligare. Det börjar bli väldigt trångt i segmentet. Jag måste tänka om med mina kommentarer och jag tror svaret är, just nu iaf, att gå över till en kvällsedition istället. Andra får hjälpa er att starta dagen, så försöker jag sammanfatta den på kvällen istället.

  Vad säger du, det sista du läser innan du släcker lampan – kan det bli #jjk? Please, kommentera och tyck till.

 3. Official Google Blog: World IPv6 Day: firing up the engines on the new Internet protocol
 4. – Jag kom av mig totalt med försöket att lägga upp en IPv6-länk om dagen. Intresset var helt enkelt för svagt, både att bidra med länktips och att engagera sig i frågan. Det är anmärkningsvärt att det ska vara så svårt. Ny ansats. Det här är faktiskt löjligt viktigt. Och lite av var och ens ansvar.

 5. Planeto ny på listan | Emerging101
 6. – Välkommen in i spelet ;)

 7. Sökordsverktyget hjälper dig att bli mobil
 8. – Har folk annorlunda sökmönster när de är ute och springer jämfört med när de sitter hemma i soffan? You bet. Så det här är inte dumt.

  MEN vi måste också vara beredda på att det snart är för trubbigt att titta på device för att skapa en idé om kontext. Det är länge sedan jag passerade gränsen där jag använder min iPhone minst lika mycket I hemmet som UTANFÖR det. Just saying…

 9. Viber | Free calls, free voip, free phone calls from iPhone
 10. – Jag har avvaktat länge med att skriva om Viber. Och jag är fortfarande lite tveksam till hur de hanterar privacy issues, med sin lite halvskumma policy runt min adressbok och mina samtalslistor etc. Men jag måste nog kapitulera inför de råa siffrorna. Jag har testkört på ett mindre känt nummer och med en i princip tom adressbok ett bra tag nu, men när jag igår jackade ihop det med mitt riktiga nummer och min kompletta adressbok blev jag överraskad.

  Av ca 1300 aktiva kontakter var det över 100 som redan körde Viber – och det var långt från bara nördar. Man kunde se tydliga kluster av användare, långt utanför teknik-kretsen. Lite som med Skype, idén om gratis ”telefoni” är en killer för att få vänner att installera vänner.

  Men som sagt, juryn är fortfarande ute, så det är ingen förbehållslös rekommendation du ser från mig. (http://blog.agmon.com/2010/12/04/why-i-will-not-install-viber/)

 11. How Much is Flickr Worth to Yahoo? Not Very Much (Updated)
 12. – Jag kan inte förmå mig att tro att en skatt som Flickr skulle vara utsatt för något rejält hot – annat än att dö sotdöden, totalt ignorerade av ignoranta Yahoo-tomtar. Sajten kommer att överleva, men sannolikt snart utan Yahoo som ägare. Och då får den fart igen, kanske rent av Heather Champ kommer tillbaka ;) För som man konstaterar här: ”What’s wrong with the internet, though, if millions of people can pay $25 per year to store a visual catalog of the world and that’s not good enough, financially?”

  BTW, missa inte länken till Dave Winers löst relaterade post: http://scripting.com/stories/2011/01/13/whyBucketsharingIsSoImport.html

 13. The science of the hashtag – Twitter Media
 14. – Analyserandet som jag skrev om förra veckan fortsätter, och det är intressant att se hur djupt man kan gå i analyser som den här. Det här är långt ifrån slutet, snart får vi se försök till demografiska analyser också (vilket är långt från trivialt på Twitter eftersom uppgifterna inte finns på samma sätt som på tex Facebook).

  Dagens lärdom känns inte helt obekant. Rätt followers är viktigare än många followers, iaf om du vill bygga medskapande och engagemang.

  ”Katy Perry’s 5.2 million followers saw #LessAmbitiousMovies, laughed, and moved on. Lizz Winstead and Barracks O’Bama’s crew of 35,000 saw it—and they made it their own.”

 15. Daring Fireball: The Practical vs. Idealistic Scenarios for the Near-Term Future of Online Video
 16. – Gruber gör en gedigen sammanfattning i mina ögon och landar i slutsatsen: ”Thus, dropping native H.264 playback from Chrome while still allowing H.264 playback via Flash Player isn’t going to drive adoption of WebM. It just means that Chrome users will get H.264 via Flash.”

  Så vad har vi egentligen vunnit?

 17. Why You Should Never Search For Free WordPress Themes in Google or Anywhere Else – WordPress, Multisite and BuddyPress plugins, themes, news and help – WPMU.org
 18. – Generande att det finns så mycket skit där ute, och att de lyckats så bra med att optimera upp sig på Google. Vi borde väl hjälpas åt att försöka länka upp de bra och sunda tema-sajterna istället. Bra läge att pusha för http://notesblog.com/ ;)

 19. Apple, News Corp. Delay “Daily” iPad Newspaper | Peter Kafka | MediaMemo | AllThingsD
 20. – Åhh, men mitt tålamod… Jag vill inte vänta. Men det är väl bara att bita ihop. Däremot är jag inte förvånad över att det dröjer hos apple, det man försöker göra verkar otroligt komplext – om inte vi användare ska bli fullständigt skogstokiga över oväntade sidoeffekter…

 21. SoundCloud Wants To Be The YouTube For Music | All Things Video | AllThingsD
 22. – ”Meet Alexander Ljung, whose Web music startup with a growing userbase, a big pile of new investment money, and very ambitious goals.”

  Jag ÄLSKAR verkligen soundclouds höga ambitioner. Och deras förmåga att leverera i varje steg på väg mot det målet.

 23. Västerbottens Folkblad | Hur tänkte ni, Resumé?
 24. – Jag håller med. Och tackar Daniel Nordström för att jag slipper länka till Resumé.

 25. Män som heter Kjell | Fredrik Backman
 26. – Gammalt men jag hittar det först nu via @skagedal. Skrattar så tårarna rinner. Och det finns mer. Mycket mer. Lovely!

 27. IMPULS | Mellan identitet och integritet
 28. – Ronja Boije vann lilla Augustpriset 2005, så hon kan verkligen skriva. Dessutom kan hon göra sin research, jag tror aldrig jag stött på en journalist som kommit så oerhört välförberedd till ett möte. Det var en fröjd att få sitta ner med henne i ett par timmar och det resultatet kommer att landa i en intervjubok inom projektet Nordic Mediascape 2020. Den ser jag fram emot.

  Men det blev också en liten krönika, som jag är mycket imponerad av. Jag tycker att hon har fångat det precis. Se tex det här stycket:

  ”Identitet och integritet är sålunda två sidor av samma mynt, vilket vår webbtillvaro gör tydligare än någonsin tidigare. De som talar om att ”lämna ut sig” på nätet har inte förstått att våra facebookstatusar och twitterinlägg inte i första hand handlar om att blottlägga vår identitet utan om att konstruera den.”

  Eller hur?

 29. 11 hand stamped business cards:
 30. – Jaaaaa, så snyggt! (måste erkänna att mitt hjärta klappar lite extra för fysiska visitkort. Det är något med det kompakta formatet som identitetsbärare som är spännande. Lite som en tweet, fast i en helt annan genre)

 31. Angélique Widengrens officiella hemsida. Angélique är en svensk artist och låtskrivare.
 32. – Ni missade väl inte ycdbsoya och Mikael E. Widengrens framfart här bland kommentarerna igår? Man kan ana att det är han som ligger bakom formuleringarna på fruns sajt också, eller hur?

  ”Namnet “Angelique Widengren” är upphovsrättskyddat.
  Det är inte tillåtet att efterfråga eller publicera något utan upphovsmannens tillstånd. Inte heller är det tillåtet att använda forum som redskap för sådan spridning.”

  Jag förstår verkligen inte ett ord, men jag undrar om jag gör något otillåtet nu?

49 thoughts on “jardenberg kommenterar – 14 Jan, 2011 #jjk”

 1. Ang #5: Jag har testat Viber hemma i Sverige och då funkar det okej hyfsat. Men däremot så lyckades jag aldrig att få det att fungera under min månad i Australien/NZ innan jul. Detta är trots att jag hade stabil internetuppkoppling där nere. Däremot funkade Skype utmärkt. Jag gillar idén med Viber och integrationen med adressboken men än så länge funkar det inte klockrent.

  Reply
  • Hmm, har du försökt förhöra dig med Viber om vad det kan ha berott på? Det låter väldigt intressant, och väldigt otippat, att det skulle vara ett allmänt problem.

   Reply
 2. Jag skulle lika gärna kunna tänka mig kvällsedition eftersom jag oftast inte hinner läs förren på em/kväll idag var ett undantag. Men fördelen med morgon är ju att man kan läsa när man vill under dagen utan att vänta.

  Reply
 3. #1: morning edition, absolut.
  #5: Älskar Viber, allra mest för den otroligt höga samtalskvalitén. Jag upplever den som ljusår bättre än “vanlig” telefoni. Och bättre än Skype (som förvisso också blivit väldigt bra)

  Reply
 4. #1
  Fördelen med kvällsedition är att jag kommer kunna läsa dem när jag åker till jobbet, dvs mellan 7 och 8 på morgonen till skillnad från när du som idag släpper dem lite senare. Men jag kommer förmodligen inte läsa dem på kvällen. Så jag är en morgonläsare i vilket fall.

  För övrigt har mina egna blänkare legat på is sedan innan jul. Men de kommer att komma tillbaka snart… Jag saknar dem lite själv :)

  Reply
 5. Jag föredrar jjk under morgonpendlingen men kommer med stor sannolikhet att lösa på kvällen också. Dock inte alltid.

  Reply
 6. 1. Egentligen spelar det ingen roll för mig när den kommer. Det viktiga är att det är bra länkar, och bra kommentarer. Dessutom följer jag ju dig på Google Reader.

  11. Soundcloud fick en rejäl skjuts i början av djs som lade upp sina mixar där, och ibland skickade vidare som podcasts till iTunes. Nu har de börjat scanna allt man laddar upp och om de hittar en låt från ett skivbolag som kräver att deras låtar inte ska få finnas på Soundcloud, så godkänns inte mixen.
  Ja, jag vet, i princip strider det mot upphovsrätten att ladda upp mixar, men de flesta ser det som fantastisk reklam att spridas via dj-mixar och bryr sig därförinte.
  Om alla stora bolag, som nu äger även många små bolag, gör så här, kommer Soundcloud att tappa många betalande kunder, inklusive mig och även en hel del ‘stora’ dansmusikskivbolag.

  Reply
  • #11. “Om alla stora bolag, som nu äger även många små bolag, gör så här, kommer Soundcloud att tappa många betalande kunder, inklusive mig och även en hel del ‘stora’ dansmusikskivbolag. ”

   Ditto. Verkligen DITTO!!

   Reply
 7. Tack för länk! Jag tycker den stora skillnaden är om länkarna är kommenterade eller inte. Det är det som spar tid åt läsaren som snabbt kan göra en bedömning av om länken är värd tiden det tar att klicka på den. Jag söker också det personliga anslaget. Det vill säga vad den som länkar gjorde för egen insikt.

  En annan sak som ofta saknas är internationell omvärldsbevakning. Många är duktiga på att hitta läsvärt inom Sverige. Sämre är det med länkar till utländska bloggar/artiklar.

  Reply
  • Tack för djup kommentar. Vore intressant om du här, eller ”offlist”, ville betygsätta hur jag klarar mig i förhållande till dina kriterier. Härligt konstruktivt.

   Reply
   • Du ska absolut få feedback! Jag följer dig ett tag med “feedback-ögon” och återkommer!

    En sak till jag kom på är att det är bra om man har en egen kategori för sina återkommande länklistor. På så sätt är det lättare att länka till alla inläggen även kommande.

    Reply
 8. Tack för Notes Blog-länken, uppskattas. För övrigt så är mitt stående råd vad gäller var man ska ladda ner teman: wordpress.org. Skippa resten.

  Föredrar personligen länkarna på morgonen (men så jobbar jag med sånt här!) men som redan påpekats så är innehållet det viktiga. Jag läser på kvällen med.

  Reply
 9. Ang 1: jag har en regel att inte läsa saker som får igång mig på kvällen, för då blir det svårt att sova. Det är en del av min rutin i vardagen, att varva ner innan sänggående med serie, bok eller något annat som får hjärnan att varna ner. Alltså kommer jag att fortsättningsvis läsa dem på morgonen även om de kommer kvällen innan.

  Reply
 10. #1 Föredrar morgon

  Det är perfekt att få 20 morgonlänkar serverade genom #jjk när man browsar från en mobil påväg till jobbet eller har lite extra tid över under frukosten.

  Reply
 11. Jag tar lika gärna en kvällsedition, gärna runt 20.00. Efter det har ungarna börjat komma till ro och jag får tid att scanna av webben. Och jag har ofta mer tid på fritiden än på jobbet (och till frukost läser jag än så länge helst Smålandsposten på papper;-)). Så jag tar lika gärna, om inte hellre en kvällsedition.

  Kämpa på :-)

  Reply
 12. Angående morgon-kväll har jag ingen synpunkt. Jag läser dem oftast på tidig kväll, dvs 18-19-snåret, men det är sällan de år SÅ tidsberoende/akuta…

  #11: Själv använder jag Soundcloud en hel del, dock inte för musik utan för att smidigt kunna sprida mina radio-framträdanden. (http://soundcloud.com/lake) Smidigt att bädda in och länka till…

  #13: Mitt favorit-tips från Fredrik Backmans blogg kommer nedan – lite mer om läsplattor och annan “data”. :-)

  http://fredrik.cafe.se/en-man-som-heter-ove-koper-en-data-som-inte-ar-en-data/

  Lev väl! :-)

  Reply
 13. Kväll kan funka fint. Men du får nog ha med i beräkningarna att vi släcker våra lampor vid väldigt olika tider. Detta sagt eftersom du verkar vara vaken mycket längre än jag och att en sen kvällsedition riskerar att bli en morgonedition för en del av publiken. Och då är du ju plötsligt en dag efter…vilket kanske är mindre lyckat.

  Reply
  • Japp, det låter nog ändå som jag får fortsätta köra morgonpostningarna. Kanske gör dem lite enklare, och fyller på med en kvällsgrej, att läsa efter kvällsmaten. Typ.

   Enormt intressant att läsa alla kommentar. Ett kollektivt tack till er alla!

   Reply
 14. #1, då – återkoppling om ditt #Kurrande: Tidszonsmässigt är det ju en klar fördel att ta in en internationell edition på kvällen med amerikansk västkusttid vid typ tio-eller-elvasnåret på förmiddagen (publicerat av dig vid åtta/nio på kvällen då), och då på engelska, och en nordisk edition på morgonen på svenska. Automatiskt blir du då mer relevant för en internationell publik (iaf de som inte orkar klicka på nån gTranslate-knapp). Men frågan om du orkar ta båda, men då skulle ju iaf länkurvalet vara rätt divergent och distribuerat, vilket är bra. Jag ställer också detta i relation till autokurateringen via AI-algoritmer / semantisk webb, utan kommentarer via ex vis paper.li.

  Reply
 15. Sent svar, men… Angående #1 så skulle en kvällsedition passa mig fint. Jag skummar och rensar alltid Google Reader snabbt på morgonen men det är på kvällen och natten jag verkligen läser ordentligt och tar action på saker. Dina utomordentligt bra #jjk uppdateringar skulle på kvällen vara mer aktuella när just jag läser dem och de skulle få mer tid. Högst personligt sånt här såklart. Tack för att du tar dig tiden, oavsett om det blir morgon eller kväll framöver!

  Reply
 16. Är det inte lite traditionellt “dagstidningstänk” över att öht publicera dagens samlade länkar vid ett tillfälle varje dag?

  Varför inte publicera länkarna rakt av som enskilda bloggposter istället? Det skulle också underlätta kommentarer för som det är nu, blandas kommentarer kring vitt skilda ämnen i samma bloggpost (ofta genom att numrera den länk man vill kommentera med #). En annan fördel är att man alltid ser senaste länken “på en gång” som RSS eller på siten även om man ju alltid kan få dem så på Buzz t.ex. men ändå..

  Får passa på att ge dig cred. för mkt bra innehåll! Dina länkar räcker väldigt långt för att hålla sig uppdaterad och det är högst prioriterade infokällan för mig.

  Reply

Leave a Reply