jardenberg kommenterar – 15 Jan, 2011 #jjk

 1. The First Twitter Revolution? – By Ethan Zuckerman | Foreign Policy
 2. – Jag var nyligen i Egypten och jobbade med YLVP. Där mötte jag fantastiska unga människor från hela regionen, flera av dem från Tunisien. Det är mycket tankar och känslor nu. Jag tänker på er, mina vänner.

 3. KLF Online » [KLF] K Cera Cera available for FTP (Warning: long & technical posting)
 4. – Den 19 oktober 1994. Kan ni förstå vilka tider det var? Snart 20 år sedan. Puhh. Kolla den här meningen ”But please read this letter before you start. We have a very limited bandwidth with only a 64 kb/s leased line that also supports our 300+ students here at our officies in Malmo and Stockholm.”

  Push the envelope. Det har @claes alltid varit en mästare på. Shine on you crazy diamond!

  Se också https://jardenberg.se/b/harliga-och-jobbiga-ringsignaler-for-iphone/ som blev ett resultat av promenaden nerför minnenas allé. Där kan du hämta ner k Cera Cera som ringsignal för din iPhone.

 5. Priset för kvällstidningens framgång – Artikel av Kristina Holmström – Newsmill
 6. – Verkligen ingen vacker story. Det minsta man kan begära är väl att Helin bemöter här http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/

 7. Something's Keeping Wikipedia from Becoming a Platform
 8. – Idag fyller wikipedia 10 år. Man kan fira det på många sätt, tex genom att göra ett komplett hjärndött reportage som fyran gjorde. Läs mer om det från Brit hos jmw.

  Man kan också fira genom att fundera på det som den här texten handlar om: varför är inte wikipedia en komplett och allestädes när närvarande plattform för kunskap.

  Men man kan också fira i det lilla – genom att gå in och redigera eller skapa några sidor. Vad säger du, en wikipedialördag?

 9. Mike Arrington, Working for The Man
 10. – Sandlåda!

 11. Intervju med TotalBiscuit – från arbetslös gamer till YouTube-fenomen!
 12. – ”Well, I can use the Cataclysm Beta to produce videos and drive traffic to my website to bring in some ad revenue so I can make a little money from the side” – slutar med att en arbetslös jurist blir stor youtube-stjärna. Simon har gjort ett brottarjobb med att få ihop det här, och det finns massor med lärdomar. Även om man inte är i spelbranschen. Missa inte eller del två som ska dyka upp under lördagen.

 13. Operatörer förbjuder Viber och Skype – Mobil.se
 14. – Den här diskussionen är galen på så många sätt. Men låt oss börjar med att de försöker definiera vad som är IP-telefoni. Det låter enkelt, röstsamtal via IP. Men hur ska man då göra med WoW voice chat tex?

 15. Sociala medier » Curate blir kuratera på svenska
 16. – Kullin tar reda på vad som gäller. Strålande. Tack. Nu kör vi på kuratera, det jag gör är är kuratering och jag är en kurator. Feelgood.

  Men definitionen. Det är ett ord som skaver. Kullin föreslår: ”En process för att upptäcka, filtrera, kommentera och dela information genom sociala medier.” Jag gillar inte filtrera. Jag tycker det handlar mer om att välja till än att välja bort. Det är en svårförklarad semantisk skillnad och jag vet inte hur jag ska beskriva vad jag far efter. Men jag tänker inte sluta.

  Och jag tänker inte sluta jaga efter fler bra ord ;)
  https://jardenberg.se/b/participatorisk-kollaborativ-och-andra-ord-som-behovs/

 17. Kartpunkter Örebro kommun – opengov.se
 18. – Hatten av BIG TIME för Örebro som här skapar en råmodell för hur kommuner ska göra med sitt rådata. Redan tidigt, i början på november förra året, började smartskallar i kommunen rådfråga smartskallar i resten av öppna data-sverige och då blir det så här bra.

  Vill du och din myndighet vara med i samtalet runt den här sortens teknik, häng med på listan för makten och öppenheten http://groups.google.com/group/makten-oppenheten

  Igen, tack Örebro!

 19. Resumé: Extras twittertabbe
 20. – ”Så länge det finns tidningar kommer det att bli fel.” Allvarligt talat, är inte det årets roligaste kommentar?

 21. En kärleksförklaring till mina tweeps #ff2010 | Helen Alfvegren
 22. – Finfin lista. Jag tycker så mycket om när valen motiveras med känsla. Vill du ha mer? Missa då inte helt grymma listan från @deeped om hans tweeps som bloggar http://deepedition.com/tag/tweepblogs/ Dubbelplusgrymt faktiskt.

 23. Steve Jobs Remixed: 5 Creative Takes on the Iconic Apple Keynote [VIDEOS]
 24. – Amazing (;) sammanställning. Autotunes-versionen var news to me. Boom är den gamla favoriten…

14 thoughts on “jardenberg kommenterar – 15 Jan, 2011 #jjk”

 1. Om definitionen av kuratering (“upptäcka, filtrera, kommentera och dela”): jag ser vad du far efter. Att det mer handlar om att lyfta upp och synliggöra än att filtrera bort ointressant innehåll. Så istället för “filtrera” kanske “synliggöra”, “lyfta fram” eller “välja ut?

  Highlight är ett ord som poppar upp men “belysa” känns inte som någon bra översättning, så det kanske inte passar.

  Reply
  • Jag håller med Jocke här också. Välja ut är det bästa begreppet, skulle jag vilja säga. Alltså, det är ju inte så att det fattas en ungefärlig definition av det som en curator redan gör, den museibaserade varianten. Och där är urval väl helt klart en viktig del. Dessutom finns det ett efterled i det här begreppet – nämligen att man gör FÖR en viss målgrupp, ett viss syfte etc. Det är också en viktig del av såväl konstvärldens del, som det här blänkarbegreppet. Men – det är ju också gammalt hederligt redaktörsskap, fast after the fact snarare än före.

   Reply
  • Varför inte “selektera” istället för “filtrera”?

   I wikipedia-hänvisningen du gör i artikeln, är det ju faktiskt ordet som används, men i din svenska version kör du “filtrera” istället.

   Reply
 2. Angående #7 så är det onekligen ett område vi lär hör väldigt mkt mer om framöver.

  De gamla telekomoperatörerna börjar kännas mer och mer som dinosaurier från en marknadsstruktur som snabbt håller på att förändras. Too big too bend? Känns väldigt sannolikt.

  Detta är ingen liten bransch heller. Har för mig att TeliaSonera enbart omsätter över 100 miljarder sek per år..

  Reply

Leave a Reply