jardenberg kommenterar – 2 Jul, 2010

 1. YouTube – Pee During Shower – english subtitles
 2. – Det här är väl en bra fredagsinledning. Stor humor, fantastiskt genomfört och en bra sak egentligen. Men jag hoppas det inte är allvarligt menat? Eller?

  Anyway, fredag. Sista städdagen på kontoret, allt pappersarbete måste fixas, alla höga måste ligga rätt. För nu är det almedalen och full rulle i över en vecka. Du hänger väl med oss på nätet?

 3. Syd.is gör saker kortare – Ping
 4. – Fyndig domän, eftersom alla ändå kallar Sydsvenskan för sydis. Hatten av. Och risken för att bit.ly fimpar – det är ju sådant man får leva med så fort man jobbar med dependencies. Ett pris att betala – man får se till att ha backup bara (för jag hoppas verkligen att sydis själv ÄGER domänen, då kan man alltid reparera skadan).

  Huff.po är klockren, av samma skäl – så kallas ju sajten. Men expr.se har jag svårt att både läsa och säga.

 5. Vuvuzela symphony planned at BP headquarters
 6. – Javisst, varför inte?

 7. Image of the Day: How to fix the iPhone 4 ‘holding’ problem
 8. – Hahaha, så elegant. Här är min take på problemet: https://jardenberg.se/b/iphone-4-och-antennproblemet/

 9. 20 svenska WordPress webbplatser som imponerar | Intellecta Webb
 10. – WordPress ligger bra till i sverige. Kolla vilka läckerbitar som skapats här hemma.

 11. Grandmother’s guide to video chat
 12. – Haha, jag dör en smula. Och om du inte förstår varför, googla: http://www.google.com/search?sms-tanten+igen

 13. Kanske borde vi istället säga ”förlåt”?
 14. – Emanuel kan beröra.

 15. Gillar du Nikke Index? Visa det på Facebook!
 16. – Klart vi gillar Nikke på fejjan också?

 17. BBC News – Finland makes broadband a ‘legal right’
 18. – Samma dag som vi firade att PSI-direktivet äntligen kom på plats kunde finland fira en annan milstolpe. Lagstadgad rätt till minst 1mps överallt. Det är coolt. Hakka pälä, soumi pojka!

 19. Sven Britton – Arbetarepartiet-Socialdemokraterna – Valpejl
 20. – Via @SVTvalet2010 – hur tänkte Sven Britton när hans skickade in en bild på sig själv i bar överkropp?
  Anyway, Valpejl är ett strålande initiativ. Jag hoppas det blir verklighet av samarbetet med @jonasl så att man kan samköra uppgifterna i valpelj från bolagsregistret med uppgifterna i govdata.se. Då kan man se vilka kandidater som är engagerade i företag som handlar med det offentliga. Det är ju så LYSANDE!

 21. Stella Artois och Mother hyllar en utdöende reklamform
 22. – Handmålade fasader. Så vackert. Den här har jag vuxit upp med i malmö, tack till Rutger Blom för bilden
  http://www.flickr.com/photos/rutgerblom/4225928873/

 23. Spinns Smurftips #sommarkollo #PRofSweden
 24. – Inte en dålig länk från Jerry idag, och den första kommentaren är guld värt – så här får du hela jövet (stavas det så?)

 25. Tack för alla gratulationer! | Suzannes.se
 26. – Det går snabbt nu, @hepp geniala ”grattis-lök” är inte ens två år gammal – men Twitter var inte med då. På nätet ritar vi om kartan varje dag.
  http://www.flickr.com/photos/jocke66/2943100945/

 27. Apple PR: Steve Jobs iPhone 4 “conversation” is a fake – Apple 2.0 – Fortune Tech
 28. – Det var väl inte helt oväntat att det skulle dyka upp fake steve jobs via mail också? Bara förvånad att folk gick på det. Det är ju ren och skär humor att Stevo skulle säga ”It is just a phone” om iPhone. Eller hur?

 29. Symbian-Guru.com Is Over
 30. – Holy smoke. Och snacka om att bränna båtarna. Ricky och Rita har liksom ingen väg tillbaka efter den här posten. Vilken rant, och även om det är många år sedan min senaste Nokia så känner jag igen mig. Bästa poängen är dock högaktuell och kommer från Rita: ”What good does it do me, as a user, if you have 40 or 50 or 60 % marketshare when you fail to gain any developer traction?”

 31. Facebook | Making Facebook Photos Better
 32. – Facebooks utmaning med den här sortens features är ju två framför allt. Dels problemet med teknisk skalning. Med de volymer de har att jobba med kommer en beräkningstung ansiktsigenkänning att svida i serverfarmen. Rejält. Men det är så klart bara att kasta mer ummph på det problemet. Facebook har varit fantastiskt, enastående, enastående stabila det sista halvåret eller så. Mycket imponerad. Men sedan är det frågan om integritet, i synnerhet om man tar ett steg längre och börjar autotagga, eller ens föreslå taggar. Där är det värre. Och där har man ett sämre trackrecord, så att säga…

 33. Facts about Google’s acquisition of ITA Software
 34. – Google köper ett flygbokningsverktyg för $700M. Först tror jag de blivit komplett galna. Sedan går jag in på http://matrix2.itasoftware.com/ (beta av ITAs nya lösning) och inser att de här lirarna är skickliga på att massera svåra data. Så nu tror jag bara de är lite galna.

 35. Writer’s block
 36. – Mina djupaste sympatier. Själv har jag tidkramp, jag hinner inte med en bråkdel av allt jag vill, borde, måste. Men snart så. Har jag sagt det förr?

 37. PSI-lagen har trätt i kraft – spelar det någon roll? | Staffan Malmgrens blogg
 38. – Staffan har naturligtvis rätt i det han skriver här, rent formellt. Samtidigt menar jag att nya lagen markerar en anda. En anda som ligger i tiden, och jag tror att vi i kraft av nya lagen kan skapa ett tryck som gör det mycket svårare för myndigheterna att sätta sig mot.

  Jag tror med andra ord att det inte handlar så mycket om lagens bokstav nu, utan det handlar om en rörelse som äntligen vågar utmana 400 år av förvaltningskultur.

 39. Aldrig har historien varit så mobil – Riksantikvarieämbetet
 40. – RAÄ fortsätter rocka. De är lite som minnesinstitutionernas NRKbeta ;)
  Mer här: http://www.k-blogg.se/2010/07/01/kringla-har-landat/

10 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2 Jul, 2010”

 1. Som ett brev på posten kommer min kommentar och försvar för expr.se. Poängen är ju int att du ska kunna säga det eller läsa det. Poängen är att du ska förstå var det kommer från och att du kan klicka dig till dig.
  Båda dessa tror jag expr.se lyckas med.
  Men allra viktigast: Alternativen var sämre.

  Hur menar du att man borde ha “backup”?

  Reply
 2. Att du har en egen tabell liggande med alla korta urlar och vart de pekar. Så om Bit.ly tar ner skylten kan du peka om domänen och antingen
  1. Smälla upp en av de tusen open source-förkortarna som finns, mata in din ”kopplingstabell” och så är tjänsten uppe och flyger igen
  eller
  2. Gå till den tjänst som kommer efter bit.ly, mata in din ”kopplingstabell” och så är tjänsten uppe och flyger igen

  Det kanske blir en nertid på ett dygn, men dina förkortade länkar slutar inte fungera för evigt.

  Reply
 3. Att göra en backup är lika lätt/komplicerad som att faktiskt sätta upp en egen lösning. Varför inte göra det från början och säkra dina länkar? Där är ett värde av länkar över tid så detta borde adresseras internt.

  Men detta är dock inte isolerat till länkförkortare, för hur är det t.ex. med kommentarsystem osv.

  Reply
 4. Håller inte alls med. Specialiserade lösningar som disqus, bit.ly etc är fantastiskt duktiga på det de gör. Man bör använda dem så mycket som möjligt, och dra nytta av deras nischade expertis. Dessutom är startsträckan underbart kort, investering löjligt låg etc.

  Däremot måste man ha en fallback, men det är en helt annan sak.

  Reply
 5. Du har rätt.

  I fallet bit.ly är det enkelt att lagra relationen lång – kort url lokalt som fallback i samband med att man skapar den korta url'n.

  Reply

Leave a Reply