iPhone 4 och antennproblemet – uppdaterad

Missa inte uppdateringen, nu video även med pågående samtal! Rulla neråt..

Det har redan kallats ”antenna-gate”, det pratas om masstämningar i USA, och det var väl ingen tvekan om att det faktiskt är ett alldeles äkta problem. Men man tror det ändå inte förrän man har den i handen själv, och ser det hända. Letar man efter det så är det enkelt och uppenbart. Gjorde en egen film som tydligt visar att iPhone 4 har ett problem med hur antennen är utformad

Alla vet hur mycket jag gillar Apple, och den nya iPhonen är verkligen inget undantag. Förbehållslös kärlek, den är HELT fantastisk. Snabb som en blixt och med en makalöst skön skärm. Men det här är en alldeles uppenbar tabbe, och det verkar som jag för första gången – i en rad av fem iPhone – måste använda ett case. Det svider, i synnerhet som den här är grymt skön att hålla i handen som den är.

Uppdatering: många frågar om jag har testat samma sak under pågående samtal och/eller om det kanska bara är indikationen som är trasig – och att mottagningen egentligen är ok. Och nu provade jag precis. Med samtal igång ser jag ingen tydlig minskning alls. Den kan skifta en enda ”pinne/bar” upp och ner, men det kan den göra även utan att jag byter handgrepp. Samtalskvaliteten påverkas inte heller.

Missa inte videon signerad Skrufve, och som visar på något helt annat.

Fascinerande. Jag återkommer när det gått ett par dagar till.

Uppdatering 2: Jag kunde så klart inte hålla mig. Här är filmen kompletterad med ett pågående samtal

Har du sett första testet tidigare kan du hoppa fram till mitten, ungefär. Det är alltså exakt samma plats och förutsättningar som vid första filmen. Lika fuktig i händerna, allt är identiskt med den första inspelningen. Enda skillnaden är att här pågår ett samtal och jag tappar i princip ingen mottagning alls när jag lyfter upp telefonen. Mitt resultat är alltså ett helt annat än Skruves. Blir knasig av sånt här…

28 thoughts on “iPhone 4 och antennproblemet – uppdaterad”

  1. Är det verkligen mottagningen som är död? Det går alltså inte nå nätet? Någon hade för sig att det kanske bara är mätaren av signalstyrka som får fnatt, men själva mottagningen är kvar?

    Reply
  2. Med absolute största sannolikhet är det signalen som förvanskas, kroppen är ett ledande material och när det kommer i kontakt med antennen så förändras antennens egenskaper. och kan därmed inte sända eller ta emot optimalt. De flesta kommer nog ihåg hur det är med radioapparater med extern antenn vid dålig mottagning, men kan vicka o vrida på den tills man får bra signal, men vips så fort man släpper så är det skit igen. Samma sak fast omvänt där.

    Det kan även vara så att närheten av ett ledande material förändrar/dämpar radiovågorna men jag tror i detta fall att det rör sig om att man går från en optimerad antenn till en totalt o-optimerad. Ett par saker som vore intressanta att testa:
    – stoppa telefonen i en plastpåse och ta greppet. då är hand och telefon isolerade från varandra och påverkan skall bli mindre(bara dämpning av signalerna)
    – prova att rör vid antennen med bara ett finger(är det höger eller vänster sida som mobilantennen är på?) Problemet skall ses men inte lika kraftigt då anläggningsytan är mindre och därmed kontakten mot kroppen sämre

    Reply
  3. För den som håller telefonen i höger hand är det inte ens märkbart, däremot för den som håller i den med vänster hand. Antennen sitter på vänster sida.

    Reply
  4. Shit så skumt. Jag testade en gång till nu, och exakt den effekt som jag beskriver ovan. Samma plats, samma förutsättningar i allt. Utan samtal – fallande mottagning med dödens grepp. Med samtal – ingen påverkan alls. Hinner inte videoa nu, men kanske ikväll.

    Reply
  5. Shit så skumt. Jag testade en gång till nu, och exakt den effekt som jag beskriver ovan. Samma plats, samma förutsättningar i allt. Utan samtal – fallande mottagning med dödens grepp. Med samtal – ingen påverkan alls. Hinner inte videoa nu, men kanske ikväll.

    Reply
  6. Med test nummer två så är det ju dock ett headset/ett par hörlurar inkopplade. Det skulle kunna tänkas påverka i så fall. Blir det likadant under ett pågående samtal även utan något inkopplat?

    Om du håller den i “dödsgreppet” under samtal (utan något inkopplat), vad händer då när du lägger på? Vad händer om du påbörjar ett samtal när staplarna är i botten och du har luren i “dödsgreppet”?

    Reply
  7. Är det någon som gjort en jämförelse med 3G/3GS? (samma plats och tidpunkt).
    Jag testade själv att hålla handen bakom höger baksida på min 3G och då dök pinnarna på den. När jag tog bort handen och höll den i överkanten kom staplarna tillbaka igen.

    Reply
  8. ”Med och utan headset” är testat, gör ingen skillnad.

    ”Inlett samtal med pinnarna i botten” är också testat – det samtal du ser filmat började faktiskt så – men synbart nästan ingen täckning alls.

    Vad som händer efter att jag lägger på har jag inte reflekterat över. Det känns lite som jag får vara färdigtestad för en stund ;)

    Reply
  9. Att du får starkare signalstyrka under samtal beror på att masten kompenserar med mer energi när du förbrukar bandbredd, allt för att motverka cellandning.
    Och sedan att Skurve och du upplever olika beror delvis på den olinjära signalindikatorn och att ni befinner er olika långt från masten, och tom har nog sändarna olika parametrar.

    Reply
  10. … eller kanske testat att vid samma tillfälle hålla handen så den täcker antennen på en telefon av annan tillverkare och med samma abonnemang?

    Känns som om fokus överlag ligger på att bekräfta ett problem från en vinkel just nu. Men visst, att Apple presenterade kantskyddet pekar på att de varit medvetna om antennproblematiken hela tiden.

    http://www.anandtech.com/show/3794/the-iphone-4… ovan verkar vara en mer sansad jämförelse, men jag har inte hunnit se närmare efter hur man tagit hänsyn till var i telefonerna antennen sitter på de modeller som utvärderats. Får ta det senare.
    Den som ändå hade en 4:a att testa med.

    Reply
  11. det vore ju klart intressant om ni två kan träffas och göra samma sak på båda telefonerna. kan ju vara att Skrufve har ngt fel i sin?

    Men överlag, radiosignalering baserad på CDMA teknik är inte helt lätt… och som de tar upp i anandtech artikeln, signalstyrka är egentligen inget bra mått på överföringen. signal-brus-förhållandet säger mkt mer. Och sedan att masten hela tiden försöker balansera upp genom varierande uteffekt hjälper ju alls heller.

    Dock en sak som verkar kommit lite i undan här är ju hur NI upplever det hela? I anandtech artikeln nämner författaren ju att han upplever att telefonen fungerar mkt bättre, täckning på fler platser där det aldrig tidigare funnits. känns som det finns risk här att folk stirrar sig blinda på en mätare. Jocke, du är ju ute o flänger och far en hel del, har du hunnit vara ute och resa med 4:an? Noterar du ngn skillnad?

    Reply

Leave a Reply