jardenberg kommenterar – 2 Mar, 2011 #jjk

 1. OS X Lion Interface Tweaks
  – Jag brukar anklagas för att kunna sitta och pilla i timmar med en text, en kodsnutt, en tanke. Men kolla här då. Pixeljuckande på hög nivå. Och vet du vad? Det gör skillnad. Stor skillnad. Underskatta inte ”a bit of noise added to it”…

  OS X grå bakgrund, 4X förstoring, före och efter ”added noise”. Måste älska sånt.

  Och nu fortsätter vi den här dagen. Next up, dagens tredje skypemöte. Dagens high: lunchen nere hos Lagmark med snack om mat, internet och sånt.

 2. TED2011
  – Vore det inte läge för TED att börja sända live utan att det ska kosta $500?
 3. Kissies blogg – På torsdag är jag och Peter med i Debatt på SVT
  – ”Skulle ha deltagit flertal gånger i Debatt men tackat nej. Det ligger som sagt i Göteborg och det är en bit..” – ok, akut upprop: hur gör vi för att flytta ”det” ännu fler bitar bort?
 4. Men hallihallå så smart!
  – No original ideas. Det här har gjorts sedan publika wifi-nät introducerades. Men med en charmig film, tysk brytning på voice-overn och gerilla i rubriken sänker man tydligen en floridatjej ;) 

  Det är inte dåligt på något sätt, det är bara synd att de inte kreddar någon som gjort det tidigare. Och det är synd att de inte berättar vad det kostar, för flygplatserna är hårt reglerade. Har de inte köpt in sig så lär de där basstationerna försvinna snabbare än de hinner börja lysa grönt.

 5. I upplösning – Kultur – Konst Litteratur Kulturartiklar | Expressen
  – Den historiska bakgrunden som Mildner målar upp här är ett bra perspektiv. Läs om murens fall och Neues Deutschlands (icke-)rapportering. Dra paralleller. Åh, Anders, så bra du är.
  ”En sak är säker: tystnaden kommer aldrig mer att fungera för att kväsa oönskade röster. Det förstod för övrigt journalisterna på Neues Deutschland redan en vecka efter murens fall.” 

  (men den där byline-bilden, är den från 1989?)

 6. Google’s Journalism Prize and the 5 Groups Who Should Win It | Fast Company
  – Tycker bambuser borde få en slatt också.
 7. Daring Fireball: Dirty Percent
  – Bästa genomgången. Det här kan jag, som apple-fan, skriva under helhjärtat på. Tex: ”And if a 70-30 split for in-app subscription revenue doesn’t work, the price will come down. That’s how capitalism works. You choose a price and see how it goes. I’ll admit — when the App Store launched in 2008, I thought Apple’s 70-30 split was skewed too heavily in Apple’s favor. Not that it was wrong in any moral sense, but that it was wrong in a purely economic sense: that it might be more than developers would be willing to bear. Apple, clearly, has a better sense about what prices the market will bear than I (and, likely, you) do.”
 8. Så många svenskar har en Ipad | Medievärlden
  – 1. En webbpanel? Jag måste iaf tillåta mig att ifrågasätta siffrorna. Jag gör ofta en gallup när jag är ute och talar (inte sällan för publik som borde ha iPads) och den låga penetrationen överraskar alltid oss. Jag tror fortfarande att det kan bli stort, men jag har väldigt svårt att se att 171.000 skulle ha en ipad idag. 

  2. ”Att över hälften är beredda att betala för att läsa dagstidning i Ipad inger hopp, enligt Jon Goland.” – OK. Varför gör de inte det då? Varför har vi inte 90.000 ipad-prenumeranter på svenska tidningar? Va?

 9. Why the Medium Is Not the Message: Tech News and Analysis «
  – Gillar när Om tar i. Och ”Blogging is just that: blogging, a simple act of sharing a part of yourself.” är på många sätt en truism, i synnerhet på mitt högst personliga plan. Men det är också att överförenkla det, för det finns lika många definitioner som det finns folk som uttalar ordet. Nåja. 

  Men när det gäller det fortsatta resonemanget håller jag inte riktigt med. Om man tolkar Marshall som wikipedia gör (refererar ofta till den beskrivningen) ”meaning that the form of a medium embeds itself in the message, creating a symbiotic relationship by which the medium influences how the message is perceived.” så tycker jag att frasen håller. Fortfarande och tydligt.

 10. Which is the best real time web analytics tool? – Quora
  – Hey, min kompis Clicky verkar ligga bra till här. Jag har skrivit en hel del om tjänsten (https://jardenberg.se/?s=clicky) och blir bara mer och mer förtjust. Numera finns det en snygg app för iphone (3part) som också kan rekommenderas. 

  Vill du shoppa får du gärna använda min affiliatelänk, inte så mycket för pengarna utan för att det är kul att se vilka effekter ett tips får http://getclicky.com/99610 (hittills har sju användare signat upp för premium via den länken)

 11. LetterMpress: A Virtual Letterpress on Your iPad by John Bonadies — Kickstarter
  – Jag blir lite förälskad. Kolla in den här videon och säg att det inte är vackert. Det finns garanterat en generation där ute som inte alls ser vad jag ser, men för egen del kan jag till och med känna doften. Och så snyggt gjort. Habegär, så nu signar vi upp – ok?
 12. TimesLimited
  – Kan man inte innovera själv så är det good and fine att försöka kopiera de bra idéerna. Det finns redan gott om Groupon-kloner, men det här är väl första seriösa försöket från en stor tradmedia-spelare att lägga ett karbonpapper och köra?
 13. License-plate social network Bump.com raises more than $1M (exclusive) | VentureBeat
  – Jag har skrivit om bumo tidigare och jag är ungefär lika fascinerad fortfarande. Det är en väldigt udda idé, att koppla ihop folk via reg-skyltarna. Det är också väldigt udda att de funnits i snart två år, dragit in ganska mycket stålare, men fortfarande inte släppt sajten på riktigt. Så gör man liksom inte, det är ju ändå 2010
 14. Apple Staffer: iPad 3 Is The One To “Make A Song & Dance About” | Cult of Mac
  – Så ikväll är det applevaka. Känns nästan som man har skickat fram en stackare för att prata ner förväntningarna. Det behövs väl inte, ordet är redan ute att det inte blir någon steve på scen ikväll och därmed är väl förväntningarna redan nerskruvande. (å andra sidan tror andra på en magnifik uppdatering, just för att steve inte är där – allt för att se till att börskursen fortsätter trivas).
 15. Chatt om bygge av hemsida – DN.SE
  – På torsdag är det min tur att chatta hos DN, men tills dess tycker jag ni ska kolla in Måns. Han är verkligen en superstar – inte bara för att han gjort scriptet som ser till att man kan länka direkt till enskilda # bland mina blänkar (https://jardenberg.se/b/morgonkommentarerna-nu-lite-nyttigare/)
 16. Warriors of the net (Svenska)
  – Stort tack till Bodin för att han påminde om den här. Nästa video i listan kanske gör kaos med dig – så mjuka upp med den här underbara nostalgitrippen. Visst var det bättre förr? 

  (missa inte att följa länken tillbaka till sajten – en trip i tidsmaskinen bara det…)

 17. amiofsweden.blogg.se – alla härmar mig
  -Folk? Alla? Det *kanske* saknas lite perspektiv här… Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det här är helt underbart. Ännu ett tidsdokument! Och Ami, krya på dig. Puss puss!
 18. E-Books and Successful Indie Writers
  – “Disintermediation, disruption, and independence” – Gruber säger det bra!
 19. Google Docs OCR-läsare får stöd för svenska
  – Doxie blev just lite gladare, och Evernote en stor fördel fattigare.
 20. PRV, hur tänkte ni nu?
  – Ett fritt PRV är väl det minsta vi kan kräva? Vad säger Näringsdepartementet? Vilken riksdagsman är bäst lämpad för att resa den här frågan?

4 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2 Mar, 2011 #jjk”

 1. nej bilden är från 2001, men jag mailade faktiskt redaktionen när jag såg den och bad ödmjukt om att få byta ut den:)
  och tack för snälla ord!

  Reply
 2. Intressant att se att OSX följer webdesign-trender. Både noise:t och avdelaren mellan knappar är från typ 2009 i den högre webbdesign-klubben. :)

  Reply

Leave a Reply