Duktiga @journalistlisah gjorde ett knäck på Sweden Social Webcamp som sändes i TV4 Nyhetsmorgon. Det blev fem minuter inslag och sedan sju minuter med @karinadelskold, @mariegrusell och mig i morgonsoffan. Se det på TV4play (om inte inbäddningen funkar)

[iframe id=”http://www.tv4play.se/iframe/video/1043666″]

Vinkeln för eftersnacket blev tyvärr sociala medier och det kommande valet, men inslaget från ön är ändå mycket sevärt. Direkt efteråt slängde jag mig i bilen och rullade mot skåne, men jag kände att det var mycket som jag skulle vilja fått sagt i rutan. Även om sju minuter fördelat på tre personer är LYX i ångtv-sammanhang så är det ändå inte det formatet vi självpublicister är vana vid. Prata till punkt är grejen ;)

Men eftersom jag satt i bilen kunde jag ju inte skriva. Dags att vlogga. Och med en iPhone har man ju nästan allt på plats. Nästan. Men först, så här blev inslaget

Så här gjorde jag, och de här bitarna funkar hyfsat:

 • iPhone4 med bakåtkameran så jag kan se och sikta.
 • Headset inkopplat för något bättre ljud i brusig miljö (ber om ursäkt för klickljudet när micken slår mot blixtlåset i jackan. Klumpigt)
 • Startade iMovie och valde att spela in direkt i appen. När klippet kändes ok sparade jag och tog nästa. Ett par tre av dem tog jag om för att de blev för långa. Tänk på att Youtube är begränsat i tid. Tidigare 10 minuter, numera 15. Men kortare är ändå alltid bättre.
 • Snabbspolade igenom helheten och lyfte bort något klipp, och lade in ett annat. Rufft, men tio minuter på att se till att storyn hänger ihop fick det vara värt.
 • När jag var färdig med min lilla berättelse kortade jag ner övergångarna lite i iMovie. Jag borde nog tagit bort dem helt – men då blev ljudet ännu mer avklippt mellan scenerna.
 • Därefter var det dags för export (rendering). Jag valde minsta storleken, 360p. Quality is not an issue, i synnerhet inte när det ska laddas upp över 3G på E4:an…
 • När det är klart ligger filmen i vanliga albumet. Hämtade därifrån och använde vanliga Youtube-uppladdningen.
 • Klart. All in all skulle jag tippa att det tog 15 minuter att spela in, 5 minuter att bearbeta, 10 minuter att exportera (en minut per minut?) och ca 10 minuter att ladda upp på skakig lina.

Vad jag saknar och vad jag skulle vilja se i en app för videobloggande

 • Att under inspelning växla mellan front och bak-kamera. Funkar i Facetime.
 • Att spela in från både headsetmick och inbyggd mick – ett litet mixerbord kanske?
 • Att kunna skapa mallar för produktionen. Framför allt skulle jag vilja välja bort övergångarna helt och ha en snygg bild på slutet med CC-information och länk hem. Det går att göra idag, men då måste jag bearbeta varje övergång och börja om från noll med all grafik.
 • Att renderingen går snabbare. Exakt hur vet jag inte, men det borde inte behöva ta så lång tid som det gör. Är det bråttom hamnar för mycket av produktionstiden på att vänta på tekniken, tid som hellre skulle används till att fila på klippen eller bara tänka lite till…
 • Att kunna ladda upp direkt från appen, så snart renderingen är klar. Eller, lite modigt, kanske börja tanka upp redan innan den är helt färdig? Och varför bara till Youtube – den kanske borde jacka ihop med pixelpipe?
 • Att mallen också medger metadata för uppladdningen. Att fylla i Youtube-formuläret varenda gång tar snabbt död på glädjen. Gärna med dynamiska element som tex dagens datum och geolocation (som för övrigt funkar sjukt dåligt i iMovie…) Mallen måste så klart också låta mig välja licens, och defaulta till CC-BY ;)

Jag kommer säkert på mer efterhand, det här är (som vanligt) ett arbetsdokument. Men potentialen är så stor att det här måste göras. Kanske rent av TV4s mobilab borde göra det, och lägga in en snabbknapp för att meddela fyran när ett klipp är uppladdat. Eller så kanske UR borde utveckla den, det skulle säkert ge både cred och eko över hela utbildningsvärlden. Kanske ska Bambuser göra det?

Fältet är fritt, alla nördar kommer att älska det. Existerande alternativen ReelDirector och 1stVideo är på de flesta sett ännu sämre, så för den som levererar kan det vara en grym marknad.

Men tyck gärna till här nu, oavsett om du redan videobloggar, funderar på att börja eller bara är en fluktare. Alla kommentarer är uppskattade, för det här är lite obruten mark.

Parentes, en anledning till att jag snurrar runt med det här nu är att jag funderar på hur mina morgonkommentarer ska kunna utvecklas. Jag tror du kan gissa resten…