jardenberg kommenterar – 2010-03-04

Egentligen är det sista dagen idag att rösta på mig i YABA. Men något verkar knas, röstsiffrorna publicerades i förtid, så nu är det spännande. Jag väntar att korka upp skumpan;) På tal om knas, det var lite skumma länkar i första versionen av den här posten idag. Det ska vara städat nu. Men till nästa gång, hittar du något fel så hojta. Helst i en kommentar så att andra kan ha nytta av ditt felsökande. We’re in this together…

 1. frogfail.gif
 2. – På riktigt? Hur som helst, ha en fantastisk torsdag. Nu kör vi!

 3. Think Progress » Palin: ‘I joined Fox’ because there’s too much ‘opinion interjected in hard news’ in the mainstream media.
 4. – En kommentar någonstans på nätet: ”Irony is dead”…

 5. Guide to Interactive, Film, and Music Events in Austin, Texas – March 2010 on Plancast
 6. – Hade jag varit där jag borde vara nästa vecka, istället för hemma och jobba, så skulle jag haft koll på plancast.

 7. Daring Fireball: This Apple-HTC Patent Thing
 8. – Gruber analyserar patentfrågan, eller snarare apples take på det. Håller med om mycket, men stör mig på hur så många ”i vår bransch” säger att mjukvarupatent fungerar absolut och såklart inte, men på alla andra områden är patent bra.
  Bull, säger jag. Det är väldigt liten skillnad, och patent är rent generellt inte en bra sak. Om du inte är advokat, alltså, och gör din näring på den sortens meningslösa strider.

 9. Official Google Webmaster Central Blog: Google’s SEO Report Card
 10. – Google ger nära nog underkänt till sitt eget SEO-arbete. Det är hur kul som helst, men så smart. Det är lite som den gruppen inom google som bara jagar runt på deras tjänster och piskar dem till öppenhet, och ger storstryk åt den som försöker låsa in användarnas data. Det SKA vara lätt att lämna en google-tjänst, annars blir det bakläxa. Att ha bra rutiner för att övervaka sig själv är en bra sak. Hur som helst, kolla in den här rapporten, och gör en egen audit.

 11. Facebook and Twitter Access via Mobile Browser Grows by Triple-Digits in the Past Year – comScore, Inc
 12. – Favoritsysselsättning i mobilen – att vara sociala. Vilken överraskning. Om du tittar på topplistan i app store så syns det tydligt att det är tre spår som regerar. Nöje/Spel, Nytta och social interaktion. Du behöver inte leta längre än så efter förklaringen till att Aftonbladets Tagga misslyckades och att Aftonbladets Supernytt snabbt halkade ur 25-i-topp, nu på plats 32…

 13. puppycam! <3 (=^_____^=)
 14. – Nu är valparna vakna igen…

 15. Kära medarbetare: tänk om ni skriver ‘kuken’ | axbom
 16. – Fullständigt klockrent!

 17. Stars make search more personal
 18. – Istället för att döda Searchwiki (https://jardenberg.se/searchwiki-google-blir-personligare/) så det syns maskerar man det lite elegant bakom ”stars” istället. Hoppas det blir en större hit, möjligheten att hjälpa till att massera fram en bättre SERP måste vara ett prioriterat område.

 19. Spellista på Melodifestivalen 2010 Spotify « Paulwaper
 20. – Oh the horror. För första gången överväger jag om Spotify verkligen är en bra sak…

 21. YouTube – Kids DVD on Trucks – Excavator
 22. – Via Techcrunch (a favorite of TC co-editor Erick Schonfeld’s kids) hittar jag den här och förfäras över att den har över en halv miljon visningar ;) Varför jag länkar? För att @andersolofsson säkert vill ha den…

 23. S-elitens blunder | Nyheter | Aftonbladet
 24. – Personligen är jag inte det minsta upprörd över avdraget, eller att det finns sossar som utnyttjar det. Däremot blir jag upprörd över hur de kan vara så otroligt dumma i huvudet att de bjuder på det här köttbenet. Förstår de verkligen inte bättre så hoppas jag vid gud och alla småjävlar att de inte kommer till någon slags ledande position i Sverige. Det är nästan lika dumt som att vara kulturminister, värna tv-avgiften i jobbet, men inte betala den själv…

 25. The Brads – a comic about web design » The Brads – Why DRM Doesn’t Work
 26. – Känner igen, bara allt för mycket.

 27. feedly: a magazine-like start page
 28. – Slår ett slag för feedly. I regel plöjer jag genom hela min reader, i readern – men ibland är det charmigt att doppa tårna i en snyggt presenterad vy av alla dina rss-flöden. Jag har testat den här pluggen tidigare, utan att fastna. Men nu känns den som den fyller en tydlig funktion, och funkar bra dessuom.

 29. Run Your Own Free Proxy Through the Google App Engine
 30. – Smart hack, men frågan är hur länge Google är sugna på att låta det fortgå. Det ligger ju nog inte riktigt i linhe med vad de tänkt sig för App Engine. Minns inte riktigt nu, det var länge sedan jag läste TOS:en, men jag vill minnas att de hade ett ganska specifikt set med regler…

 31. Gentleman in tuberculosis quarantine amuses self by making rap videos
 32. – Ensamheten gör konstiga saker med folk. Får lite Robinson-vibbar.

 33. Livestream – Zero Tolerance on Piracy
 34. – Nu märks det att Gannett har tagit över. Och här går man för långt: ”Livestream provides an automated tool for trusted rights holders to instantly shut down channels infringing their rights. The broadcaster’s channel is shut down immediately and they can appeal if an error was made.”
  Här går man alldeles för långt… Jag säger upp mitt betalkonto NU.

 35. Lokalt – Skånskan.se
 36. – Idag har jag pratat lite med en journalist om Malmös medverkan i SL. Under min research stötte jag bland annat på det här knäcket. Det är ju helt, HELT, surrealistisk läsning. Det här knäcket från Sydis är också kul http://sydsvenskan.se/malmo/article432038/Fick-skivkontrakt-och-fru-i-Second-Life.html Ur ett personligt plan är det givetvis hur kul som helst att han hittat fru och trivs i Second Life. Men reporterna kanske skulle kollat upp lite vilken impakt hans gjort utanför spelet. Kolla tex på antalet visningar på hans videos på youtube, eller googla hans artistnamn. Det känns ju inte riktigt som det är Mia Rose-nivå, om man så säger.

  Och igen, jag har alltså inget emot SL som sådant (Ja, Tina, det ska snart komma en bloggpost till dig). Det är säkert en hur kul sysselsättning som helst för de som hänger där. Men det är inte, jag repeterar INTE, en värld som ger något som helst eko utanför Second Life. Så sluta låtsas, kära medier.

33 thoughts on “jardenberg kommenterar – 2010-03-04”

 1. Synd att Gruber inte verkar ta kommentarer. Analysen är lite naiv. Obviousness för patent är avståndet till andra saker man hittar i ganska begränsade och slutna sökningar (bla på tidigare patent). Skilladen mot fysiska artefakter är att mjukvarupatent bara handlar om språk (information) och kan därför behandla samma sak med många ord som inte går att jämföra avståndet mellan på samma sätt som något som är fysiskt. Ta t.ex. avståndet mellan “kund” och “vårdtagare” i ett bokningssystem. Det är helt abstrakt i förhållande. Ett motsvarande exempel är Apples patent på objektorienterad grafik i målet. “Objektorienterad” är subjektivt. Ta t.ex. motsvarande sak som är fysik, t.ex. ett ABS bromssystem som kan implementeras med ett datorprogram men där man istället patenterar processen, hur man bromsar automatiserat. Det är konkret. Därmed inte sagt att det är bättre inom andra patentområden, det är bara betydligt mer grötigt att mäta vad som är uppenbart eller nytt när det handlar om något så abstrakt som organisation av information. Därför jobbar t.ex. ffii.se just mot mjukvarupatent.
  Det finns dessuom ett undantag i lagen som inte följs för just datorprogram – så vi behöver varken gå emot hela systemet eller peka på något speciellt konstigt.

  Reply
 2. Hej Jardenberg. Kul att du skriver om mig. Visar ju att det blev lite “impakt” ändå.
  Såvida du inte räknar dig själv som en nobody… som jag :)

  Reply
 3. Nej, han tror ju inte på kommentarer ;) Men om du skriver en bloggpost och länkar till honom så är sannolikheten stor att han plockar upp tråden – om han får tuggmotstånd och det handlar om något som inte sagts förr. Och tyvärr är väl risken stor att just mjukvarupatentfrågan är ganska mycket “allt sagt”. För egen del skulle jag hellre se att vi diskuterade hela patentproblematiken…

  Reply
 4. Trams, jag ser inte att du kallar det för något alls, inte ens vad du anser att det “år”. Det enda du säger är att det inte är vad medierna, enligt dig, skulle påstå att det är (“Men det är inte, jag repeterar INTE, en värld som ger något som helst eko utanför Second Life. Så sluta låtsas, kära medier.”) I det avseendet slår du dessutom in redan vidöppna dörrar eftersom alla medier jag på sistone har läst avfärdar SL helt.

  Vanligtvis sker detta avfärdande av människor som inte tar sig tid eller har ork att sätta sig in i vad SL i grunden handlar om, nämligen relationer mellan människor över hela världen.

  Det går inte an att komma in på en kafferast och räkna med att man skall förstå SL. Det handlar om att våga, vilja och tillåta sig själv att bygga upp relationer med andra, experimentera, skapa och aktivt delta i vad som förekommer där. Sådant tar tid, kraft och energi.

  Såsom svensk i SL kan jag bara säga att Bara Jonson är ett fenomen i SL (se bl a http://bocksl.blogspot.com/2010/02/fantastiskt….). Jag önskar bara att han hade samma genomslag i RL.

  Nu kan du gå vidare till att avfärda något annat som du har gläntat på dörren till…

  Reply
 5. Jag har varit tillräckligt mycket i SL för att skapa mig en grundad uppfattning. Om du sänker garden ett litet ögonblick så ser du att jag inte säger annat än att han är ett fenomen i SL och att han inte fått samma genomslag i världen utanför SL.

  Internet handlar i mångt och mycket om relationer människor mellan människor över hela världen. Second Life är ett sätt, ett verktyg. Det finns många fler, och ffa finns det många som har tajtare kopplingar till världen utanför den isolerade miljön.

  Reply
 6. Klart att jag inte tror det! :)
  Utan jag önskar dig istället framgång med dina egna videos som finns på YouTube.
  Jag tycker personligen att fler borde ha sett dem…

  Reply
 7. Jag sänker garden precis när jag vill och känner för det.

  Jag har ingen aning om vem du är, utan kom hit för att jag såg en hänvisning hit från “Tinas universum” (http://tinasuniversum.blogspot.com/). Och jag vet inte om jag orkar eller bryr mig om att ta reda på det just nu.

  Anledningen till att jag reagerade var din hånfulla kommentar om Skånskans artikel om Bara Jonson. Där du anser att reportern, som sannolikt bara hade för avsikt att göra en sk “human interest story” om den fenomenale Bara istället skulle ha gjort ett s k “grävjobb”. Från detta gick du vidare till att svepa bort SL.

  Du talar hela tiden i gåtor och är otydlig. Vilka andra verktyg anser du ha tättare kopplingar till “världen utanför den isolerade miljön”? Säger du Facebook eller Twitter stampar jag på dig!

  Reply
 8. Facebook är absolut ett av de verktyg jag tänker på. Både min mamma och min son finns där, inte i något av fallen är det jag som sett till det. Ingen av dem vet ens vad Second Life är. Det behöver inte ligga någon annan värdering i det än att det ena är större än det andra.
  http://trends.google.com/trends?q=facebook,seco

  Nå, det som du just nu ger uttryck för är din bild av SL. Det är good and fine, du ser det från insidan och jag ser det från utsidan. Ingen stor sak. Min syn på SL ska jag återkomma till i den där texten som jag lovat Tina, men den har inte förändrats nämnvärt sedan 2007: https://jardenberg.se/b/idg-second-life-webbens-

  Reply
 9. Nej inte vad jag vet Bock. Men om impakt på världen utanför internet (SL, blog, osv) handlar, som Joakim själv skriver, om antalet visningar på YouTube så önskar jag bara honom lycka till eftersom vi ligger på samma låga nivå.

  Reply
 10. Men nu blir det ju galet – jag är inte artist, jag har inte skivkontrakt, och jag har inga som helst ambitioner att skaffa det heller. Men berätta gärna lite om dig själv. Är det bara i SL som du har skivkontrakt och gör konserter?

  Reply
 11. *stampar hårt och länge*

  Genom verktyget SL har jag fått en älskare och massor av nya vänner och bekanta, otróligt många underbara upplevelser och upptäckter. Genom mitt Facebook-konto talar jag med dem jag redan känner och träffar eller talar i telefon med så gott som dagligen eller minst en gång i veckan.

  Upplevelsen eller genomslagskraften mot det verkliga livet blir inte bättre av att det är fler anslutna till det ena verktyget än det andra. Om jag skulle behöva välja så skulle jag utan minsta tvekan radera mitt Facebook-konto.

  Som jag sagt tidigare, det går inte an att komma in och bedöma SL som observatör du måste vilja och våga delta och bjuda på dig själv! Som min gamla mormor brukade säga “Man har inte trevligare än man gör sig”. Och jag har djävligt trevligt i SL – och det kan alla andra som VILL också ha!

  Reply
 12. Har du inte läst artikeln du hånar, Joakim? Bara Jonson är den förste SL artisten som fått ett RL-skivkontrakt!!!

  Reply
 13. Jag hånar varken artikeln eller SL. Jag försöker reda ut era påstående bara. Jag tittar in här: http://www.hondomesarecords.com/ och ser inte honom listad bland artisterna. Däremot får man ett par träffar i bloggen, men inget efter inspelningen.

  Är inte Hondo Mesa också en del av det relativt lilla ekosystemet runt SL?

  Reply
 14. Ja, jag skall lämna dig i fred nu! Det lovar jag!

  Avslutningsvis vill jag bara säga Second Life berör, engagerar, utvecklar, underhåller dig OM du deltar aktivt och inte bara är där för att observera och studera eller dissikera.

  Second Life tar – liksom allt annat här i livet som är viktigt och värdefullt – tid, energi och engagemang och är inte lika låttvindigt och ytligt som Facebook eller Twitter. Det är det alla dessa mediaorakel missar!

  Reply
 15. Detta är bara det vanliga tramset Bock , från personer som varken har lust eller IQ att ta sig in i,begripa sig på eller leva i SL..
  Gäller media såväl som företag och kommuner.
  Du fixar inget i SL om du inte klarar av att lära från andra som varit där längre än du själv.Men nej, de ska sälja is i Nordpolen som vanligt.
  För att sedan racka ner på Nordpolens befolkning.

  2007-2010 har en hel del utveckling skett Jardenberg.Föreslår nedladdning av SL 2.0 som är speciellt anpassad för noobs.

  Zigadena

  Reply
 16. Min spaning är att Second Life är en community bland andra. Populär bland sina medlemmar, livkraftig inom sin nisch och inte alls “död” eller “ute”, men heller inte på något vis en massrörelse som till exempel Facebook.

  Hela idén om att Malmö stad, polisen, UD med flera ska ha “representation” i Second Life (eller Facebook för den delen) är däremot rätt dum.

  Notera förresten att namnet “Bara Jonsson” kommer från Herkules Jonssons storverk (teves julkalender 1969) .

  Reply
 17. Helt riktigt AndersH. Tage Danielsson är en av mina favoriter och den julkalendern gillade jag skarpt :) Jag var 9 år då. Eftersom min familj kallade mig Jonson (som smeknamn istället för Jonas !?) valde jag långt tidigare än SL att ha ett “alias” för min musik. Ovan sammanlagt blev att jag adopterade Bara Jonson.
  Sen var det ren tur att Jonson fanns som efternamns alternativ i SL just då.
  Personer med förnamnet Bara finns det av nån anledning gott om i SL.

  Reply
 18. Hej Jocke!

  Vore kul om någon kunde vikta den möjliga betydelsen av Second Life ur ett annorlunda perspektiv än det som handlar om möjligheten att träffa vänner.

  Det är ju dock ett antal högskolor, universitet och bibliotek som är aktiva därinne med mer seriös och genomtänkt verksamhet än Malmö kommun hade.
  Kan SL bli en seriös arena för forskning, undervisning och utveckling i framtiden?

  SL har en handelsmarknad, kanske liten än så länge men kan den växa med tekniken 0ch bli riktigt betydelsefull?

  Vad kan det innebära när den användarstyrda grafiken utvecklats till en nivå lik spelens och möjligheten finns för många fler användare än idag att samlas och kommunicera på ett och samma ställe?

  Jag tror själv, bara en amatör i det tekniska, att det finns en framtid för tredimensionella, användarstyrda miljöer via program eller direkt på nätet.

  Vore kul att höra vad du tror i det avseendet.

  Hälsningar från en gammal bekant : ))

  Reply
 19. ”högskolor, universitet och bibliotek som är aktiva därinne” – är det verkligen så fortfarande. Jag tar gärna emot lite pekare där.

  Och nej, jag tror inte det finns något *stort* utrymme för 3d-världar som är separerade från fysiska världen. Där tror jag mer på de nyare och spänstiga formerna av AR.

  Handelsmarknaden i SL har jag alldeles för lite koll på numera. Men jag ska kika på det innan jag skriver min text till Tina.

  Reply
 20. Note-to-self 1523: Ge dig aldrig in i diskussioner med människor som har utnämnt sig själv till “experter” i den ena eller andra frågan utan att ens ha den blekaste aning om vad de uttalar sig om. Undvika dem i alla sammanhang!

  Reply
 21. Utbildning i SL
  Ett svenskt är Humlab Umeå universitet som är relativt nytt.Finns hur många som helst..bland annat medicine studerande som testar olika situationer i SL(USA)

  Ps man kan numera titta på Face bok inworld bara genom att ” klistra” den på en prim ..eller se en Youtube eller sin egen hemsida samt scrolla bläddra osv ..Ds

  Reply
 22. Jag är själv väldigt aktiv i SL och tycker det är en rolig plattform att utforska på men jag förstår poängen Jardenberg uttrycker. SL är inget för alla, det är ett uppblåst fenomen bland dess användare som aldrig kommer att bli större än vad det är nu. Det kommer inte att orsaka revolution på internet hur mycket vissa än hoppas. Jag tycker också att man ska benämna rätt sak med rätt namn, en hype i SL är en piss i missisippi i RL. Jag upplever det inte alls som att Jardenberg klankat ner på något, det är en rak och enkel åsikt med bra formulering men som några ändå tycks ha tagit åt sig personligt av och gjort det till ett slags, jag vet inte, korståg?

  Det är detta beteendet som gör att jag faktiskt skäms lite över att vara i Second Life för det finns så otroligt mycket av det. Speciellt bland svenskar av någon anledning. Jag vill dra mössan ner över öronen och blunda och säga “syns inte finns inte!” när fanatikerpropagandan börjar explodera.

  Men jag har tack och lov hittat en grupp människor som har en skön slapp inställning till Second Life och som vågar se på det för vad det är utan att blåsa upp fenomenet till något det inte är och inte kommer att bli.

  Vi är lite gömda, men vi finns. Men vi får heller inte uttrycka våra åsikter om de går mot strömmen.

  Reply
 23. Det är absolut inte som under hypens dagar för några år sen.
  Det finns mycket bråte i SL som man får röja sig väg igenom för att hitta intressanta verksamheter. På det sättet liknar det förstås den verkliga världen.

  Att en tredimensionell, användarstyrd plattform på nätet aldrig kommer att vara mer än en piss i Mississippi som Anonym SL användare skriver har jag svårt att tro. Men jag tror inte heller att vägen till utveckling ligger i det statiska umgängesliv som dominerar en del av Second Life.

  Här är några snabbt ihopsamlade länkar. Jag vet rätt litet om hur stor aktiviteten är på de här ställena. Tekniken begränsar mycket. Dessutom finns en stor enskild aktivitet av till exempel 3D-konstnärer vars verksamhet ofta tangerar forskningen.

  Som hos IBM läs mer här:
  http://www.brynoh.blogspot.com/
  Där finns också en nyskriven blogpost om University of Texas senaste aktivitet i SL.

  Brittiskt virtuellt sjukhus för undervisning:
  http://ukhealthcare.uky.edu/renewal/virtualtour

  Här är Umeå universitet:
  http://blog.humlab.umu.se/?p=735

  Norge:
  http://norgesuniversitetet.no/prosjekter/using-

  Harvard:
  http://www.chandra.harvard.edu/about/slurl.html

  Intressant
  http://archvirtual.com/?p=2179

  Några verksamheter som kommer ur arbete som initierats på Stanford University:
  http://www.sirikata.com/blog/
  http://www.katalabs.com/blog/

  På NASA, som administrerar ett stor område i SL år man en räcka länkar som svar när man söker på SL:
  http://search.nasa.gov/search/search.jsp?nasaIn

  Reply

Leave a Reply