Journalistik i demokratins och öppenhetens namn…

Du har säkert inte missat frågorna som Katrineholms Kuriren ställt till kommunchefen Mattias Jansson. Jag kommenterade i dagens #jjk, och här kan du se frågorna från tidningen, svaret från @kommunchef och ett exempel på den transparens som han eftersträvar.

Det gick inte att undvika känslan av en tydlig agenda från Katrineholms Kuriren, i synnerhet som Mattias uttalar sig i Internetworld om att han tidigare fått kritik från lokala medier för sitt arbete med sociala medier. Så jag tänkte ta reda på mer och begärde ut mailkonversationer (allmänna handlingar) mellan kkuriren.se och [email protected].

Se det här mailet från idag (10 feb 2011 kl. 14:40), från tidningen till kommunchefen, med anledning av hans publicering av frågorna och svaren igår.

Hej Mattias!
Jag har förstått av Marlene att du är svår att få tag på i dag. Jag håller på att skriva en artikel angående din publicering av Marlenes frågor på din blogg. Jag skulle behöva dina kommentarer och skickar därför här några frågor som jag vore glad om du kunde ta dig tid att besvara. Artikeln kommer att gå i morgondagens tidning.

Varför valde du att ta hjälp att av bloggläsarna för att besvara frågorna?

Borde inte en kommunchef kunna besvara dessa frågor utan hjälp av andra?

Du publicerar samma material som begärts ut för att genomföra en granskning och skriver egna kommentarer innan journalisten ens fått tillgång till det fullständiga materialet. Är förfarandet ett försök att komma undan en kritisk granskning?

Ditt förfarande kan uppfattas som en sorts härskarteknik. Är det frågan om det?

Att föregripa en journalistisk granskning, är det schyssta spelregler anser du?

Jag är helt stum av häpnad. Chockad. Har ni någonsin sett något liknande? I mitt engagemang för ”makten och öppenheten” trodde jag att det var myndigheterna som var de stora bovarna, och såg den fria pressen som våra vänner och allierade. Men med vänner som kkuriren behöver demokratin och öppenheten inga fiender.

Uppdatering: Förtydligande: Som Fredrik Wass skriver här måste vi så klart hålla isär olika saker. Min reaktion handlar inte om ”ryggradsmässigt försvar” till förmån för Mattias Jansson (även om min bild är att han är bra). Det handlar om en djup förfäran över den journalistik som just den här tidningen bedriver i just det här fallet. @mymlan skriver på SSBD om kkuriren ur journalistens perspektiv.

Uppdatering 2: Nu är jag inte längre chockad. Nu är jag sorgsen. På alldeles riktigt. Läs den här ledaren från dagens Katrineholms Kuriren. Jag hinner inte, orkar inte, mer än att länka till Fredrik Strömberg. Han säger det som behöver sägas och länkar vidare till mer läsning. Förresten, läs Malin Crona också. Jag? Jag tar ner skylten för idag.

Den twittrande kommunchefen. CC BY-NC-SA Bisonblog

41 thoughts on “Journalistik i demokratins och öppenhetens namn…”

  1. Men kära nån. Vad kallas tekniken “jag skickar in frågor via mail till en person som jag vet har mycket att göra / svår att få tag på med en deadline för pressläggning satt så kort som möjligt”?

    Reply
  2. Vad menar de med “Men någon strukturerad lagstiftning som rensar nätet från snusk, strunt, illasinnade rykten, lögner och annat skräp som vräks ut finns inte.”. Jag vet inte riktigt hur jag skall tolka det.

    Reply

Leave a Reply