Kan vi lägga ner det där med digitala infödingar och digitala invandrare

Jag är 44 år gammal och min son fyller 16 om två dagar. Jag var på Facebook nästan fyra år före honom, så vem är det som har uppsidan?

Det går knappt en vecka utan att jag är ute i någon skola och möter elever. Jag njuter av att iaktta och lära av dem. Men, surprise, de säger detsamma om mötet med mig. Som smarta @teddschen säger i sitt bolag för omvänt mentorskap “We don’t know better, we just know different”…

Så är det, jag kanske inte vet bättre, men jag vet förmodligen lite annorlunda. Precis som min son. Magin händer när vi pratar med varandra och våra kunskaper och erfarenheter får mötas.

Alltså, även om jag älskar att hetsa mina kunder, klienter, min publik med underbara elvamånaders Iris – så är det inte för att vi gamlingar ska känna oss i hopplöst underläge.

Digital invandrare eller digital inföding blir helt irrelevant när utvecklingen rör sig i dagens tempo. Vi vaknar alla till en ny värld, varje dag. Det handlar om att vi ska inse att ett öppet sinne och en mottaglighet för internets möjligheter inte handlar om ålder. Det handlar om mindset.

Vilken attityd väljer du?

BTW, “Posted using BlogPress from my iPad”. Funkar bra. Men jag skriver fortfarande mer än dubbelt så snabbt på min iphone. Och nästan lika snabbt som grabben;)

Location:Brunnsallén,Helsingborg Municipality,Sweden

15 thoughts on “Kan vi lägga ner det där med digitala infödingar och digitala invandrare”

 1. Digitala infödingar är ett förfärligt uttryck! Det ger mig utslag och nervösa ryckningar varje gång. Dels innehåller det ett avståndstagande, infödingarna, de där primitiva, simpla, lite mindre värda, exotiska, de där man besöker och tittar på när man är på semester. Dels innehåller det en ursäkt, en ursäkt för alla de som inte räknar sig till dessa infödingar och inte har lust att göra sig omaket att sätta sig in i hur digital kommunikation fungerar.

  Reply
 2. Jag gillar när jag minns hur fullständigt in i helvete orelevant man tyckte en 40- eller 50-årings åsikter var när man själv var tonåring. Till och med 30-åringar var stofiler som ändå snart skulle dö. :)

  Reply
 3. Håller helt med, skrota uttrycket digitala infödingar, det är meningslöst numera. Det finns stor spridning i inställning till digitala medier och internet och folk som är helt ointresserade av det i alla åldrar, även bland tonåringar.

  Och skrota även uttrycket den digitala klyftan. Det är nämligen ingen klyfta, det är en trappa som man kan befinna sig på olika trappsteg på. Och längden på trappan ökar hela tiden, dvs spännvidden mellan de som inte kan/är ointresserade och de behärskar det mesta i den digitala världen

  Reply
  • Att prata om klyftor kan ha en politisk poäng, eftersom det gör bilden av ett utanförskap, eller en “kunskapsklyfta”, så mycket mer tydlig. Idag verkar uttrycket dock överges för det eventuellt mer nyanserade “digital delaktighet” eller “digitalt utanförskap”.

   Jag tycker att det vore jättekul om Joakim Jardenberg pratade just till de 44-åringar som inte är digital delaktiga alls. :-) Just för att visa dem att det faktiskt också kan vara dem det gäller när man pratar om nätet, och inte enbart deras barn. Hur hittar man “hooken” till att väcka någons lust till att lära sig eller förmåga att tro på att man faktiskt KAN lära sig? Viktiga och aktuella frågor.

   Reply
 4. Jag har använt mig av min Wii att rehabilitera mig eftersom jag inte får någon mer rehabilitering av Regeringen. Vi vaknar varje dag i ett förändrat samhälle varje dag i kassan till ICA behövs IT mer och mer…vi datoriserar och information blir alltmer viktigt…

  Att politikerna inte vill stödja e-röstning i vissa fall handlar mer om deras rädsla och okunskap om den nya världen och att de inte vill förlora makten än om teknik…

  Reply
 5. Jag köpte min första hemdator 1979 som 16-åring, har varit uppkopplad sedan 1981 och har jobbat med onlinetjänster sedan 1984. Nu är jag 48 år, så det där med att ungdomar skulle ha ett försprång och att alla över 35 skulle hamna i bakvattnet är ju rena löjan! ALLA som är lika nyfikna och vetgiriga som jag har samma chans! Men alla har inte tagit den…

  Reply
 6. Intressant. Det där digitala infödingar är väl inte de förmodat infödda själva som myntat, eller? Det är lite farligt att anta att det finns automatiskt skulle finnas en kunskapsnivå bara för att någon har uppnått en viss ålder (på samma sätt som det är dumt att anta att den inte finns för att en annan person har uppnått en annan, högre ålder). Jag ser själv på mina barn (i ett spann på 3-15 år) och förvånas över de kunskapsluckor som ibland blottas (källkritik? hur funkar formatteringen i ett orbehandlingsprogram? vaddå olika filformat?) och då har de stor tillgång till datorer och internet faktiskt till skillnad från många andra.

  Även om vi har tillgång till tekniken så måste vi ju lära oss att hantera den och kanske till och med behöver lite vägledning. Alla lär sig inte läsa av sig själva även om många familjer har böcker hemma.

  Reply

Leave a Reply