Ett av våra projekt på mindpark handlar om geodata. Vi har haft lite trögt att få styr på det där, med många omstarter och många olika spår. Under de närmaste veckorna ska jag sätta lite sökarljus på det och se till att få upp tempot. Jag letar efter input.

I korthet bygger tanken på att allt material som flödar in och ut från våra mediehus ska ha en geografisk position. På det kan vi sedan bygga fantastiska applikationer. Det är alltså i förlängningen inte bara traditionella artiklar utan allt ska positioneras. Kalenderdata, bilder och filmer, sportarenor, bloggar, annonser – allt ska gå att klicka fram på en karta.

Första steget i en sådan lösning är att kunna få fram själva positionen. Andra steget är en mekanism för att sy ihop det med övrigt data och ha en fungerande taxonomi för vad det är som positionerats. Sista steget handlar om presentation. Givetvis vill man i alla dessa steg utnyttja så färdiga och existerande lösningar som möjligt (tex google maps), och se till att kny ihop det så nära som möjligt med de system man redan använder (tex NewsPilot / Escenic).

Det finns många som är på det här redan, och det finns lika många lösningar som det finns användare. Har du exempel som gör mer och smartare än tex hd.se med studentguiden, Sydsvenskan med lagfarterna, svenska dagbladet tillsammans med hitta, Budstikkas klassiker eller LA Times extrem så kan du väl hojta.

Det finns en cool add-on för Firefox som kan vara en del av lösningen på den första uppgiften, att positionera. Så här ser det ut när man använder Minimap för att geosätta en artikel (i sin enklaste form):

(btw, screencasten är mitt allra första försök med härliga Screenflow. Det är dessutom första tagningen, utan manus och repetition så döm inte för hårt ;)