Igår medverkade jag på en heldag om bistånd, ”Öppna biståndet”. Jag ledde en workshop om HUR man ska öppna upp biståndet, och det var intressant. Men dagens stora glädjeämne var biståndsminister Gunilla Carlsson. Jisses, ett statsråd det ryker om. Klarspråk över hela linjen. Under sitt för dagen tredje och sista anförande lanserade hon som första punkt på sitt program en transparensgaranti. Det är helt lysande.
Aktiv Transparens
Nu inleds ett arbete på UD och Sida med att systematisera dokumentation, statistik och data om det svenska biståndet. Målet med detta arbete är att skapa förutsättningar för en transparensgaranti i biståndet:
- Information om biståndet ska publiceras aktivt – det ska tala om vad som görs, när, hur och varför, för hur mycket pengar och med vem.
- Information om biståndet ska göras snabbt tillgänglig och jämförbar i ett öppet format.
- Biståndet ska tillämpa offentlighetsprincipen på ett modernt sätt och göra det enkelt att ta del av relevant information.
Idag tillgängliggör UD information om biståndet som hittills bara funnits samlad internt och som idag är tillräckligt systematiserad för att göras tillgänglig externt. Detta markerar starten på en lång resa mot ett bistånd som levereras med en transparensgaranti. Detta är små steg i början på en lång process med ett tydligt mål: Att öppna biståndet.
via Öppenhet ska förändra biståndet.
Eller hur, det är ju helt klockrent. Och det känns inte bara som munväder, utan jag tror faktiskt att det kan komma att hända saker här. Titta bara hur man redan börjat ta viktiga steg, tex genom att samla arbetet på en wiki och genom att föra löpande anteckningar under dagen i en samling öppna Etherpads. Nu hoppas jag innerligt att fler ministrar ska gå efter och sätta press på sina verksamheter.
Uppdatering: lite förvånad över att media inte riktigt ser betydelsen av det här. SvD har en ganska blek betraktelse på ledarsida, och både DI och SVT skjuter bredvid målet genom att fokusera på en annan av de sju punkter – en som ger bättre rubriker men mycket mindre effekt.
Jag skulle också gärna höra Fredrik Segerfeldt kommentera de avslutande sju punkterna (hans inlägg skrevs innan dagen var över). Tror det kan bli en intressant vinkel.
Verkligen spännande. Som nyckeltalsnerd hoppas jag att vi kan följa utvecklingen i frågan via den här bloggen!
Etherpaden var otroligt grym, den vill man verkligen se mer av!
Jag tror att det här kommer att gå till historien som ett extremt framsynt initiativ. Internationellt kommer det att få Sverige att framstå som föregångare i ett område där stora summor skattemedel hanteras.
Tänk om man kunde mäta effekt av biståndet istället (som ju är det enda rimliga)? Tänk om man kunde höja effekten och använda mindre medel? Då kanske vi kan komma bort från beloppsdiskussionen om andel BNP etc.