Kort om: Skuggrix – nu kan DU rösta i riksdagsfrågor

skuggrix_logo-beta-smUndrar du ibland hur riksdagsbesluten skulle se ut om du och jag fick rösta? På nya sajten Skuggrix.se kan vi testa det. Det är ett stencoolt, partipolitiskt obundet, projekt från inUse (med Anna Lundeborg i spetsen) och fem studenter från Kognitionsvetenskapliga programmet vid Linköpings universitet.

Man suger in aktuella riksdagsfrågor, kompletterar upp med tilllgängliga länkar och extrainformation, skapar möjlighet för diskussion via kommentarer – men framför allt låter man alla som vill lägga en röst för eller mot. Snyggt och enkelt. Tjänsten är i en tidig beta, men det är fritt fram för vem som helst att jacka upp sig med sitt Facebook-konto och börja rösta. Snart kommer man också kunna jämföra ”folkets röst” med det faktiska utfallet i riksdagen. Spännande.

”Suger in aktuella riksdagsfrågor”, förresten. Jag får det ju att låta enkelt. Men det är det så klart inte. Riksdagen har inget öppet API, man har inte ens någon speciellt bra struktur på sin information på nätet…

”En gång om dagen kör Skuggrix ett skript som letar efter nya frågor på Riksdagens webbplats. Eftersom Riksdagen inte erbjuder något standardiserat sätt att komma åt informationen på så måste skriptet för varje fråga gå igenom flera html-dokument på Riksdagens webbplats för att kunna sortera ut den information som skall presenteras för användaren.”

Läs hela texten och klura på hur mycket enklare det kunde varit. Makten och öppenheten får fortsätta trycka på, helt enkelt – initiativ som Skuggrix förtjänar allt smörjmedel…

3 thoughts on “Kort om: Skuggrix – nu kan DU rösta i riksdagsfrågor”

Leave a Reply