Kort om: Staten tjuvhåller på VÅRA data

Läser IDGs toppnyheter idag och blir alldeles överlycklig

Sverige har alla förutsättningar att vara ledande i utvecklingen av nya webb- och mobiltjänster baserade på rådata i myndigheternas offentliga databaser. Men i dag spelar vi i den europeiska bottenligan.

via Staten tjuvhåller på sina data – IDG.se.

Det går inte (jag vill inte;) skaka av mig känslan av att projektet, Makten och öppenheten, ändå varit med och påverkat. Mycket av tonläget i de här artiklarna känns igen från det vi skrev i Fokus om ”Det slutna myndighetssverige” och ”Efter FRA-kriget” i anslutning till konferensen ”När tekniken förändrar politiken”. Bra genomslag, kolla bara #tekpol på twitter…

Så när nu CS gör ett rejält grepp med tre artiklar idag: ”Staten tjuvhåller på sina data” (notera, det borde stå VÅRA data), ”Jag trodde inte det var sant” och ”Kommentar: Öppna upp” känns det som vi har teknikerna med oss också.

Det hjälper så klart till att Hans Rosling delar ut en rejäl käftsmäll i förra veckan också: ”Gunilla Carlsson bör regera mer och prata mindre”.

Trycket ökar från alla håll, snart brister fördämningarna. Lagom till Visby om en vecka och Malmö om tre.

Nu viner piskan, och det är gott!

Mer läsning:

3 thoughts on “Kort om: Staten tjuvhåller på VÅRA data”

 1. Allt “tjuvhålls” väl inte? Det kan ju bli rätt stora kostnader för dem att utveckla api:er och drifta dessa.. Vem ska ta dem? Jag vet inte om jag har lust att betala än mer i skattepengar för att någon kommersiellt bolag ska tjäna pengar på informationen.
  Deras intäcktsmodell bör i så fall även täcka det statliga bolagets drift och utveckling av api:t.
  Men att staten skulle vägra släppa ut informationen alls är bara fel..

  Reply
 2. “Men att staten skulle vägra släppa ut informationen alls är bara fel..”
  Har du mejlat och frågat? Jag och flera andra har nämligen svart på vitt “nej” på våra förfrågningar. Därav kritiken mot staten.
  Vad gäller kostnad; skicka filen till mig eller någon annan så löser vi det. Eller för att inte särbehandla mig; gör en simpel webbsida där datat läggs upp som rådata. Vi fixar resten, och ger tillbaka till staten en paketlösning som är bättre än de har idag. Gratis. Det blir därmed i praktiken kanske rentav slöseri med skattepengar att INTE släppa informationen fri.

  Reply

Leave a Reply