Kulturen in i vardagsrummet med Helsingborg Konserthus

Bilden ovan är från en av de sändningar som gjordes, klicka upp den för att se lite stats.

Learning by doing och keep it simple är metoden jag och Helsingborgs Konserthus jobbar efter. Målet är att spränga väggarna och låta den fantastiska musiken som framförs i Lilla salen få vingar. Syftet beskrev jag så här i förra bloggposten

 1. Sprida kulturen (självförklarande och en förhoppningsvis naturlig drivkraft för alla som sysslar med kulturella uttryck)
 2. Fylla salen (givetvis är digitalt på distans aldrig samma sak som analogt på plats)
 3. Bygga varumärket (både internt och externt visar det här på vilja att utvecklas, ta plats, vara aktiv.)

Idag gjorde vi ett första skarpt test, och med det en introduktion av tankarna bakom

(Vi gjorde bara två tagningar – Klas Wounsch är ett proffs ;)

Uppdatering: Via Twitter tipsar @tobias_nielsen om en text han skrivit på Svensk Scenkonst. Spännande!

För den tekniskt intresserade, en kort genomgång. Björn Falkevik är proffset på det här, så jag bara berättar hur min enkla setup ser ut. Som en minnesanteckning. Enkel skiss först…

Principskiss över livesändning med Wirecast
 1. Navet är en Macbook Pro. Alla verkar överens om att sånt här ska man göra på mac. Jag tänker inte säga emot. Du behöver en bra processor och mycket minne. Testa alltid så att den orkar med det du vill göra, i din aktuella setup. Här jackar du in alla sladdar med ljud och bild. Du kan behöva en hubb om du har många webbkameror.
 2. På macen rullar Wirecast, som är fult som stryk, men en dröm att jobba med. Här mixar du ihop olika källor, lägger på grafik etc, samt drar iväg hela rasket till dina olika destinationer. Du är igång på tio minuter, men det finns mycket mer djup än så.
 3. För video hade jag egentligen tänkt jobba enbart med webbkameror. Men efter att förgäves ha försökt på olika sätt att förlänga räckvidden  gav jag upp. Planen med att ha ett par kameror framme på scenen får jag återkomma till senare. Istället satte jag upp en riktig DV-kamera med 20x Zoom uppe vid vår arbetsplats. På så vis kan jag ändå plocka tajta bilder från scenen. Jag valde en Canon AX H1, en underbar kamera. Absolut onödigt dyr för bara det här ändamålet, men jag har så mycket andra planer. Du klarar dig med vilken kamera som helst, bara den klarar av att släppa igenom videosignalen live. Testa alltid innan du köper.
 4. Jag kompletterade ändå med två webbkameror också, så att jag kan mecka med huvudkameran (byta vinkel etc) utan att den ligger live hela tiden. De kopplade jag in via USB.
 5. Ljudet löste vi i det här fallet med vanlig line in från deras mixerbord. De fick inte ut speciellt hög signal, och jag hade ingen egen ljudmixer med mig, så vi drog ut ljudet från bordets jack för hörlurar och kunde skruva upp rejält där. Det funkar bra nog, lyckligtvis. Ljudet står ju i fokus här.
 6. Ett par supertajta in ear-lurar räddade mig när vi felsökte och löste problemet med ljudet. Det är hopplöst om du får in omgivningsljud.
 7. Vi använde Bambuser för det här testet och man behöver hämta hem en inställningsfil från deras sajt. Se till att du är inloggad med rätt konto på bambuser, gå till din Dashboard, klicka på ”Standalone desktop app” i högerkanten och följ instruktionerna. Du kan också kolla in när Måns Adler demonstrerar hur det ska gå till. Tänk på att Bambuser är en kommersiell tjänst.
 8. Jag skapade en profil i Wirecast för att spara till disk också. Görs i samma fönster som jag skapade Bambuserfeeden.
 9. Sedan kollade vi att allt fungerade, fick till lite dramatiskt ljus, låste zoomlägen på kameran (vilken underbar funktion) och såg till att vi hade ett körschema som vi var överens om. Starten och slutet är viktigast ;)
 10. När allt var på plats tryckte jag på Record och Broadcast i Wirecast, gav tecken till Klas som räknade tyst till tre och sedan satte igång. Helt enkelt.

Jag återkommer med checklista inför nästa sändning som då blir ett skarpt äventyr. Planen är på sikt att det ska vara så enkelt som att trycka på en enda knapp för att starta en livesändning – och där är vi snart. Stay tuned.

Påminner mig själv till nästa gång.

 • Se till att vara inloggad på rätt bambuser-konto;)
 • Ta med externt ljudkort för USB / Mixer (mixa in flera källor utan att vara beroende av mixerbordet / styra upp signaler / output 2 till kameran för backup på band)
 • Jag behöver ett bättre videohuvud till stativet. Glappar.
 • Testa med liiite bättre kvalitet på videon. Borde funka.

10 thoughts on “Kulturen in i vardagsrummet med Helsingborg Konserthus”

 1. Inspirerande och intressant. Ska bli intressant att följa resultaten (dela gärna, men det tvivlar jag inte på att du kommer göra).

  Jag skrev en krönika för Svensk Scenkonst delvis kring detta för ett år sedan. Kul att se att experiment (även på andra håll) börjar komma igång. Vikten av att sprida det man gör är kanske särskilt viktig för den offentligt finansierade kulturen — för att skapa lojalitet och förståelse för vad man gör. Om inte lär medborgarnas och därmed även politikernas stöd till slut erodera. Biljettförsäljningens andel av finansieringen är ju för symfoniorkestrar mycket låg, kring 15 procent.
  http://www.svenskscenkonst.se/DynPage.aspx?id=78767&mpath=,5323,5324&menuid=5321&mid=8837

  Jag var inspirerad av bland annat den här bloggposten:
  http://www.artsjournal.com/diacritical/2009/07/attention.html
  Med svar här:
  http://www.artsjournal.com/artfulmanager/main/what-exactly-do-you-sell.php

  Reply
 2. Hejsan alla blogg fantaster där ute!

  Sugen på en uppdatering?
  En person behöver endast några enstaka sekunder för att avgöra om en blogg eller en hemsida är intressant eller inte. Låt design by M göra dem sekunderna en fördel för dig. Just nu har Design by M ett perfekt erbjudande för dig som vill synas lite extra innan skolan och jobbet börjar. 10% på personligt designad headers och bakgrunder, format efter dina önskemål.

  Ingen massproduktion, inga gränser, fräscht, snyggt och formar efter dina önskemål. Så vad väntar du på, kolla in http://www.designbym.se för mer info.

  Med vänliga hälsningar
  Micaela / Design by M

  Reply
 3. Wirecast är ruggigt bra, speciellt att man kan skicka olika strömmar i olika hastigheter, exempelvis till 3G-mobil, ADSL och riktigt bredband. Jag och en kollega har gjort en sisådär 150 sändningar/inspelningar med Wirecast. Och riktigt dynamiskt och bra blir det med två kameror och myggor på de i rutan och så klippa mellan kamerorna. Vi har även använt Wirecast till att liveredigera, spela in och sedan publicera den lokala versionen direkt efter inspelningen.
  Och du kan lätt skicka ut en ström där ljudet ligger på 96 k/s och videon ca 800-900 k/s. Då blir även den lokala inspelningen hyfsad.

  Reply
 4. Kul med positiv respons! Vi kommer med all sannolikhet att begå premiärsändningen den 19 oktober, med konserten “Musikalisk salong med familjen Bernadotte” extremt traditionellt för att inte säga traditionstyngt, i kombination med ett nytt tänkande kring livesändningar.

  Reply

Leave a Reply