Kyckling i julmust

Mina twittervänner vet att jag älskar att slamra runt med grytorna. Och vad är roligare än att experimentera lite i köket. Så när jag skickade ut den här twewten rasade det in krav på recept ;)


Problemet är att jag inte använde något recept, och jag är inte tillräckligt precis för att få ihop något sådant heller. Men det blev så galet gott, så här kommer iaf en ansats. Det är inte märkligt, det är väldigt husman och väldigt enkelt. Som det ska vara. Here goes.

 1. Kvarta stora skogschampinjoner och blås på dem i en snustorr stekpanna. När de fått färg och slutat svettas klicka i smör och olja. Krydda med lite salt och vitpeppar. Vält över i en större, tjockbottnad, gryta.
 2. Se till att pannan är rejält varm, skölj inte ur eller så. Fyll på med smör och olja. Och igen. Varm som satan. Lägg i kycklingfiléer, delade i 3-4 stora bitar. Rumstempererade innan du lägger i dem, så klart. Även här, lite salt och vitpeppar från kvarnen. Bryn dem riktigt hastigt, de ska inte alls bli genomstekta.
 3. Vänd i lite kinesisk soya och en klatt tomatpuré. Snabbt och kort, och sedan över med kycklingen i grytan där svampen redan ligger.
 4. Ett par klunkar Bongs kycklingfond och se till att det blir varmt, varmt igen. Innan det blir alldeles för bränt fyll på med massor av julmust. Det ska med MARGINAL täcka kycklingen.
 5. Kryddpeppar är viktigt. Välja antal efter hur ”gammeldags” du vill att den ska smaka. Skäms inte.
 6. Koka upp, men pass på. I början kokar det gärna över. Låt det bubbla tills det är rejält reducerat. Vid behov, fyll på med både fond och julmust efterhand tills det är rejält bitskt i smaken.
 7. Dags för grädden. I stora mängder, den ska ta udden av det bitska men lyfta fram det goda. Du vet vad jag menar. Har du använt en liter julmust ska du ha minst en halvliter grädde. Minst. Låt koka tills det tjocknar. Blir du otålig kan du reda med LITE maizena.
 8. Sätt färg med vanlig colorit, mormors favorit;) Plocka undan kryddpepparn före servering – om du har en snäll dag.

Den lagar i stort sett sig själv och i enkelheten ligger det goda. Vi serverade med spänstigt kokt broccoli och blomkål, och lät grov kavring med mycket smör hjälpa till när sista såsen skulle upp. Mums.

Innan jag hann publicera den här inser jag att det inte alls är unikt med julmust i maten. Kolla in senaste avsnittet av lysande serien Nördologi, signerad @pelles

Nördologi: Alice Brax om julmust from Pelle Sten on Vimeo.

Men vafan. Kolla här.

10 thoughts on “Kyckling i julmust”

 1. Tack för Julmustvideolänken. Jag har den senaste tiden vid upprepade tillfällen berättat om varför Julmust är så stort i Sverige. Nästa gång har jag ännu mer att berätta.

  Min fru brukar laga en modern kinesisk klassiker “Kyckling i Coca-Cola” skall be henne göra en julmustvariant av den.

  Reply
  • Rapportera gärna hur det går. Jag tror inte alls att cola och julmust är enkelt och rakt utbytbara. Musten är ju lite som en mix av cola och porter. Underbart spännande smak, egentligen.

   Reply
   • Håller med till 100%. Vi har ett stående smågnabb om just Julmust kontra Cola. Hon envisas med att låtsas att hon inte känner någon skillnad.

    Kyckling i cola har en lite söt-sur smak och jag tror den kan vinna en hel del på att tillagas med must istället. (För en lite mustigare smak helt enkelt)

    Reply
    • Sent om sider så blev Julmustkycklingen á la Kina gjord. Och det smakade kalas. En finare kraftigare smak med mer kropp eller vad man skall säga.

     receptet är kycklingklubor, ingefära, vitlök, chilli, sichuanpeppar, råsocker, soja och julmust. Brynes, reduceras, reds med maizena.

     Gott med ris eller som snacks. Smaken skall vara lite sötsur med dragning år sälta.

     Reply

Leave a Reply