Läs en bok för helvete!

Du minns kanske det här klippet?

Jag fick lite boktips från vännen Johan Lindblad som driver förlaget Kakao. Sådant är ju dumt att hålla för sig själv, så vassego. Enjoy!

Jag rekomenderar alla som inte läst en bok hittills i år att göra det. Speciellt ni som tillbringar en stor del av tiden framför datorn.

Varför? Jo, att läsa en bra bok ger en djupare upplevelse. När du läser en, förhoppningsvis, bra histora så skapar din hjärna bilderna, snarare än att du får dem färdigserverade. En bra bok kan fånga dig i dagar, veckor. Jag inbillar mig också att det är bra för tankeverksamheten att fokusera en längre tid på en sak, snarare än att hoppa fram och tillbaka som det gärna blir när man slösurfar.

Om du inte vet vad du ska läsa kommer här ett par tips på böcker som alla fångade mig. Någon läste jag precis nyligen, andra för flera år sen.

Yarden – Kristian Lundberg
Kort (för er som inte tycker att ni har tid) men ändå med tuggmotstånd. Om hur det är att bli fattig.

Gå inte ensam ut i natten – Kjell Westö
En skröna om tre vänner som startar ett band för att sen glida isär. Berättelsen är i två delar med olika tids- och personperspektiv. Du får också en inblick i Finland och Helsingfors.

Den hemliga Historien – Donna Tartt
Mordhistoria i internatskolemiljö. Riktigt bra tyckte jag när jag läste den för 15 år sen.

I taket lyser stjärnorna – Johanna Tydell
Ungdomsbok hur allt ställs till sin spets när livet förändras pga svår sjukdom. Kan absolut läsas av vuxna.

Shantaram – Gregory David Roberts
Tegelsten. Sann (nåja) historia om Roberts som flyr från fängelse i Australien och hamnar i Indiens undre värld.

ps. Jag är inte bakåsträvare eller internethatare. Jag använder datorn både i jobbet och såklart privat med både slösurfande och sociala medier. Dessutom spelar jag en hel del onlinespel.

Tack för det Johan, och som alltid – jag tar alltid emot intressanta texter och tips. Ös på bara! (och för egen del rekommenderar jag Siddharta. Alltid.

8 thoughts on “Läs en bok för helvete!”

 1. Om vi kunde få svenska förlag att förstå konceptet e-bok och skatteverket att förstå att e-böcker inte ska momsas som programvara så kanske det skulle läsas ännu mer. Jag läser mängder men det blir nästan enbart sånt som finns hos Amazon i kindle-format.

  Reply
 2. Goa tips. Lägger till “Flykten från friheten” av Erich Fromm. Gammal men god och högst begriplighets-skapande i dessa tider…

  Reply
 3. Harry Martinsson – Vägen till Klockrike, fantastiskt bra bok som mer än en gång fått mig att släppa allt och bli luffare =)

  Max Brooks – World War Z, zombies och apokalyps är skoj, och detta är en bra bok.

  Marianne Fredriksson – Simon och ekarna, hur vi dödar barns fantasi och inte låter dem vara barn.

  McDonnell – Mutts, vilken som helst av alla seriealbum, “Gift on nothing” är kort men bra=), läs mer på http://www.muttscomics.com/

  Reply
 4. Vindens skugga är en Läsvärd o magisk bok som utspelar sig i Barcelona o handlar om böcker, särskilt de glömda böckerna. Björn Ranelids tusen kvinnor o en sorg är en stämningsfull bok om mötet mellan en man o en kvinna. Boken utspelar sig i Stockholm – en bok som fastnar. Har man inte läst Per Anders Fogelströms Stockholmsböcket så läs dem. Han är en av Sveriges bästa författare genom tiderna.

  Reply

Leave a Reply