Lördagen den 29 januari samlades Jonas Birgersson och Patrik Fältström för lunch hemma hos oss i Ramlösa. Fokus för samtalet var vårt älskade internet och formatet var att vi fick vara hur nördiga som helst.

Vi diskuterade bland annat släckningen av internet i Egypten och drog oss inte för paralleller till det långsamma hotet mot internet i Sverige. Vi pratade spänningar mellan företag och demokratiskt folkvalda och försökte hitta vem som egentligen står på ”folkets” sida. Jonas påminde oss om diktatur som affärsmodell. Vi återkom ständigt till vikten av ett fritt internet, och de olika hoten – som kanske inte alltid är så lätta att definiera. Definitioner var överhuvudtaget ett återkommande tema. Subventioner var också på tapeten, där olika element i värdekedjan får subventionera andra. Det tyckte vi inte om Patrik tryckte på sin modell med tre lager. Är du det minsta intresserad av internet så kommer du att både känna igen, och gilla, de här två smartskallarnas diskussion.

Vi fick också uppleva lanseringen av Internetanvändare i Sverige, en helt ny paraplyorganisation. Snabbspola till sista 10 minuterna om du vill veta mer.

Parentes: när jag visar visualiseringen av internet i Egypten i början av vårt samtal så fibblar jag. Vi tappar ca en minut av ljudet. Mitt fel, förlåt.


[för mobilanvändare, och mer här]

Setupen var enklast möjliga, en enda kamera med schysst mick. Inga klipp, inga konstigheter. Jag ville i första hand vara med i samtalet, så det fick bli så här enkelt. Ev klipper jag ner en version så man kan lyssna på de olika delarna av diskussionen, och skriver mer referat från samtalet. Om intresse finnes alltså. Se det här som ett experiment. Ännu ett.