Närmare än Skavlan.
Eldigt som Debatt.
Kaxigare än morgonsofforna.
Nånstans där skulle jag vilja placera vårt nya tv-program som ska börja sändas i november i NTM:s tv-kanaler 24Corren och 24nt, som man kan titta på i Linköping och Norrköping med omnejd.
Just nu är utbudet av lokal tv ganska skraltigt. Satsningar som Kanal Lokal har gått i putten. SVT gör ingen mer regional tv förutom nyhetssändningarna, precis som TV4. Så visst, det finns ett hål för en mediekoncern som NTM att gå in och operera i. Och det är dags nu, när vi ska göra en halvtimmes studio-tv med gäster fyra dagar i veckan.
Men hur gör man ett sånt program angeläget? Relevant? Intressant för andra än de som vi redan har grepp om, folk som är 60+? Hur gör man lokal tv som inte är synonymt med det ganska belastade ordet ”lokal-tv” (ni vet, budgetläge, töntigt, bonnigt, gammalt)?
Naturligtvis handlar det om val av ämnen, tilltal, programledare, gäster. Men det handlar förmodligen lika mycket om val av arena och – inte minst – hur mycket man som tittare faktiskt kan påverka innehållet.
Därför vill vi inte göra klassisk gammelmedia-tv. Såklart ska vi ha fan page på fejan, twittra, blogga, lägga ut klipp från programmet på Youtube. Men det kanske går att vrida det ett steg till.
Vad sägs om att göra programmet live, på webben? Streama ut hela inspelningen och exakt där och då låta folk komma med frågor, åsikter, tankar. Kanske till och med befogade påhopp, både på mig som programledare och på gästerna. Helt enkelt göra programmet på webben, tillsammans med tittarna/användarna (eller medskaparna, ska man nog säga). Och sen sända det i tv, senare på kvällen.
Visst, det är lite tekniskt jox som ska fixas. Och visst, man måste ha något slags filter. Och absolut, det är en del praktiska detaljer som ska falla på plats.
Men sånt går att lösa. Frågan är i grund och botten en annan: vågar jag som redaktör och programledare släppa in andra i min intervju? Vågar jag släppa kontrollen? Kan jag göra det och ändå ha kvar min pondus och trovärdighet?
Mitt svar på första frågan är ja. I alla fall tror jag det. Jag vill vara del av en ny och förändrad journalistik. Om pondusen blir lidande återstår att se.
Men vad tror ni? Är det här ett koncept att bygga vidare på?
(Fotnot: creddas den dom creddas bör. Det där med livesändning på webben har jag inte kommit på själv, utan idén dök upp under ett intressant möte mellan mig, Jocke Jardenberg och Thomas Selig. Vi känner varandra från Twitter.)
Anna Lindberg är programansvarig och programledare på NTM, som äger bland andra Norrköpings tidningar, Östgöta Correspondenten och Uppsala nya tidning. Hon har tidigare arbetat som webbchef och nöjesredaktör på Corren och programledare på SVT. Hon kommer att blogga om NTM:s nya programsatsning och finns att följa på twitter.com/annalindberg.
Även om live-sänding är sexigt ur ett medialt perspektiv så är det inte speciellt kundanpassat om man inte tar det hela ett steg längre. Vad jag menar är att det är fint med live-streamad tv via internet där man får med sig en viss skara, som kommer med synpunkter etc, men det blir bara fulländat om man dessutom sparar ner det som t.ex. en videocast som andra delen av tittarna – de som INTE vill vara delaktiga – kan gå in och titta på, i efterhand. Givetvis prenumererad via RSS och allt. Då får man de bästa av två världar, något som utnyttjas en hel del inom original content podcasting-sfären. Lyckas man få med sig lyssnarna (tittarna i ert fall) lajv, så bildar de en kategori av kund. Och de som bara vill höra vad andra säger och tycker bildar den andra gruppen. De som inte vill sitta fastklistrade vid sina datorer etc utan vill konsumera programmet när och var de vill. Lyckas ni med detta har ni nått väldigt långt enligt mitt sätt att se på saken!
Lycka till!
Men så beskrivs det ju, och dessutom med en “redigerad” premiär senare på kvällen. Mer rätt?
Men att sända det i tv är ju knappast att likställa med att publicera det online som en videocast, där man kan titta var och framförallt NÄR man vill. Sen tänkte de kanske göra det också men jag fick inte det intrycket. Det de gör är bra, missförstå mig inte, men det är inte speciellt nytt och de missar 'knorren' som hade gett dem MVG i betyg. Jag vill kunna prenumerera på programmet och kolla på det i min iPhone, när det passar mig. Först då har man skapat något riktigt stort tycker jag. Tekniken finns ju där (ustream.com t.ex) så det ska bli riktigt spännande att följa deras utveckling!
Well, nu är det ju inte min show – men att livesändningen (som förmodligen slangas ut via bambuser) *inte* skulle finnas för on demand-tittande finns inte ens på min karta. Det är ju jobbigare att plocka bort än att låta ligga.
Däremot är det inte en stor sak, jag ser att poängen är de två olika elementen: Först: live och interaktivt på nätet. Massor med närvaro, och inte så mycket en sändning som en “görning”. Programmet görs tillsammans med de som vill medverka på nätet. Sedan: bearbetat och mer tv-mässigt i ångtv.
Att båda versionerna ska finnas för on demand-publiken tar jag som sagt för givet. Anna kanske tänker annorlunda.
Jag håller med Jocke, det har inte funnits på min karta att man inte skulle kunna kolla på programmet när man vill, när det väl är gjort. Självklart. Och precis som du nämner Anders så når man on demand-publiken som inte har lust att vara med i stunden – men kanske efteråt. Den möjligheten ska såklart finnas.
Men distribution i efterhand är trots allt ingen stor sak. Det finns massor av sätt att lösa det. Jag tycker att utmaningen ligger i att utan stora budgetar, och utan avancerade telefonslussar, massor av redaktörer, scriptor och grejer, göra ett program som bygger på dialog med tittarna. Som jag skrev, släppa kontrollen.
Kolla in “This week in startups” och fler i “This week in”-serien. Där testar de lite realtidsintervjuer och ibland blir det 100% och ibland hackigt…
Tänk om webben fanns för var och en när en annan gjorde lokal-TV. Vi blev halvriks genom att sända i flera städer och ha med lokala inslag från varje stad. :-) Vi marknadsförde oss aggresivt i papperstidningar och radio, nej inte reklam genom att bli ntervjuade :-) Klart det ska ut på nätet, tell the world! /Hasse