Närmare än Skavlan.

Eldigt som Debatt.

Kaxigare än morgonsofforna.

Nånstans där skulle jag vilja placera vårt nya tv-program som ska börja sändas i november i NTM:s tv-kanaler 24Corren och 24nt, som man kan titta på i Linköping och Norrköping med omnejd.

Just nu är utbudet av lokal tv ganska skraltigt. Satsningar som Kanal Lokal har gått i putten. SVT gör ingen mer regional tv förutom nyhetssändningarna, precis som TV4. Så visst, det finns ett hål för en mediekoncern som NTM att gå in och operera i. Och det är dags nu, när vi ska göra en halvtimmes studio-tv med gäster fyra dagar i veckan.

Men hur gör man ett sånt program angeläget? Relevant? Intressant för andra än de som vi redan har grepp om, folk som är 60+? Hur gör man lokal tv som inte är synonymt med det ganska belastade ordet ”lokal-tv” (ni vet, budgetläge, töntigt, bonnigt, gammalt)?

Naturligtvis handlar det om val av ämnen, tilltal, programledare, gäster. Men det handlar förmodligen lika mycket om val av arena och – inte minst – hur mycket man som tittare faktiskt kan påverka innehållet.

Därför vill vi inte göra klassisk gammelmedia-tv. Såklart ska vi ha fan page på fejan, twittra, blogga, lägga ut klipp från programmet på Youtube. Men det kanske går att vrida det ett steg till.

Vad sägs om att göra programmet live, på webben? Streama ut hela inspelningen och exakt där och då låta folk komma med frågor, åsikter, tankar. Kanske till och med befogade påhopp, både på mig som programledare och på gästerna. Helt enkelt göra programmet på webben, tillsammans med tittarna/användarna (eller medskaparna, ska man nog säga). Och sen sända det i tv, senare på kvällen.

Visst, det är lite tekniskt jox som ska fixas. Och visst, man måste ha något slags filter. Och absolut, det är en del praktiska detaljer som ska falla på plats.

Men sånt går att lösa. Frågan är i grund och botten en annan: vågar jag som redaktör och programledare släppa in andra i min intervju? Vågar jag släppa kontrollen? Kan jag göra det och ändå ha kvar min pondus och trovärdighet?

Mitt svar på första frågan är ja. I alla fall tror jag det. Jag vill vara del av en ny och förändrad journalistik. Om pondusen blir lidande återstår att se.

Men vad tror ni? Är det här ett koncept att bygga vidare på?

(Fotnot: creddas den dom creddas bör. Det där med livesändning på webben har jag inte kommit på själv, utan idén dök upp under ett intressant möte mellan mig, Jocke Jardenberg och Thomas Selig. Vi känner varandra från Twitter.)

Anna Lindberg är programansvarig och programledare på NTM, som äger bland andra Norrköpings tidningar, Östgöta Correspondenten och Uppsala nya tidning. Hon har tidigare arbetat som webbchef och nöjesredaktör på Corren och programledare på SVT. Hon kommer att blogga om NTM:s nya programsatsning och finns att följa på twitter.com/annalindberg.