Det finns en fantastisk sajt som samlar lokaltidningsbesvikelser. Där är det oftast lokala förmågor som framträder med oerhörd besvikelse över något egentligen ganska trivialt.

Men det finns en annan sorts lokaltidningsbesvikelse också. Som handlar om när det lokala mediehuset självt anstränger sig till det yttersta att hitta något negativt i det som kommunen gör. Jag fick ett strålande exempel på det i dagens Helsingborgs dagblad.

Det kanske är bekant att jag är än vän av både öppenhet, tillgänglighet och sänkta trösklar. Zero friction är något av ett stridsrop. Så när jag då ser att Helsingborg äntligen fattar beslut om att öppna skolnätet så blir jag så klart överlycklig.

Kommunen kommer under höstterminen att testa så kallade ”öppna nät” på åtta skolor. Det handlar om att eleven och personal kommer att få tillgång till lärosätets datanätverk utan krångliga koder eller lösenord.

Det låter väl bra. Men det tycker inte Sandra Jakob som får kommentera. Istället fokuserar hon på att skolorna inte delar ut plattor eller laptops till alla. Suck.

Här har alltså Helsingborg gjort en åtgärd som inte kostar ett öre, man använder befintlig utrustning, och som avsevärt sänker tröskeln för att använda internet. Inte minst ekonomiskt kan det betyda att den familj som får vända på kronorna kanske inte behöver köpa dyra surf-abonnemang, utan kan låta sina barn surfa fritt i skolan istället. För den sparade pengen kan man köpa in en begagnad telefon eller surfplatta.

Det är givetvis inte så att öppna nät jämnar ut alla orättvisor, men det är tveklöst ett steg i rätt riktning. Men man möts alltså av kritik istället för uppmuntran – eller ens neutral rapportering. Det ska fan vara kommun, när lokalpressen sätter igång…

Transparens: Sandra och jag är vänner privat. Vi också arbetat tillsammans tidigare, och hon är en smartskalle. Att vi är oense betyder inte att vi är ovänner. 

Bildcred: Bilden har jag hittat på nätet, men hittar inte vem som bör ha ursprunglig cred för den. Tipsa mig gärna om du vet mer.