Lokaltidningsbesvikelse, eller det halvfulla glaset

Det finns en fantastisk sajt som samlar lokaltidningsbesvikelser. Där är det oftast lokala förmågor som framträder med oerhörd besvikelse över något egentligen ganska trivialt.

Men det finns en annan sorts lokaltidningsbesvikelse också. Som handlar om när det lokala mediehuset självt anstränger sig till det yttersta att hitta något negativt i det som kommunen gör. Jag fick ett strålande exempel på det i dagens Helsingborgs dagblad.

Det kanske är bekant att jag är än vän av både öppenhet, tillgänglighet och sänkta trösklar. Zero friction är något av ett stridsrop. Så när jag då ser att Helsingborg äntligen fattar beslut om att öppna skolnätet så blir jag så klart överlycklig.

Kommunen kommer under höstterminen att testa så kallade “öppna nät” på åtta skolor. Det handlar om att eleven och personal kommer att få tillgång till lärosätets datanätverk utan krångliga koder eller lösenord.

Det låter väl bra. Men det tycker inte Sandra Jakob som får kommentera. Istället fokuserar hon på att skolorna inte delar ut plattor eller laptops till alla. Suck.

Här har alltså Helsingborg gjort en åtgärd som inte kostar ett öre, man använder befintlig utrustning, och som avsevärt sänker tröskeln för att använda internet. Inte minst ekonomiskt kan det betyda att den familj som får vända på kronorna kanske inte behöver köpa dyra surf-abonnemang, utan kan låta sina barn surfa fritt i skolan istället. För den sparade pengen kan man köpa in en begagnad telefon eller surfplatta.

Det är givetvis inte så att öppna nät jämnar ut alla orättvisor, men det är tveklöst ett steg i rätt riktning. Men man möts alltså av kritik istället för uppmuntran – eller ens neutral rapportering. Det ska fan vara kommun, när lokalpressen sätter igång…

Transparens: Sandra och jag är vänner privat. Vi också arbetat tillsammans tidigare, och hon är en smartskalle. Att vi är oense betyder inte att vi är ovänner. 

Bildcred: Bilden har jag hittat på nätet, men hittar inte vem som bör ha ursprunglig cred för den. Tipsa mig gärna om du vet mer.

3 thoughts on “Lokaltidningsbesvikelse, eller det halvfulla glaset”

 1. Tack för de orden! Beslut är dessutom taget att alla skolor i hela stan ska ha öppet när från januari 2013. Skälet till att allt inte öppnas på en gång är just att detta bedrivs i ett projekt där exempelvis den typ av frågor som journalisten tar upp ska kunna belysas och utvärderas. Det borde ses som något positivt att möjligheten att alla skolor som vill från idag kan ha tillgång till help öppet nät – äntligen!

  Reply
 2. De två frågorna behöver nödvändigtvis inte ha med varandra att göra.
  Enligt skollagen ska skolgång under skolplikten vara kostnadsfri. Detta uppluckras nu alltmer, både direkt och indirekt.
  Direkt genom uppmaningar från skolan att ta med frukt, mat, matsäckar, pengar till buss och andra aktiviteter i allt större utsträckning. Mindre problem för dem med ett barn under skolplikt, större för dem med upp till 6-7 barn med skolplikt. Större problem också för ensamstående föräldrar med ensam försörjningsbörda. Ofta kvinnor.
  Indirekt också genom det som artikelförfattaren pekar på med den ökade pressen på föräldrar i barnens “tävlan” att ha den senaste coolaste prylen.
  I den mån utbildningsplanen innehåller användning av elektroniska prylar ska dessa också tillhandahållas av skolan. Om de inte gör det i den omfattning att eleverna jämlikt har samma förutsättningar, kan ett öppet skolnät tolkas som att skolan ger fördel till dem som har egen utrustning med sig.
  Jag är i grunden för internetåtkomst för alla elever och lärare, men utrustningsmässigt finns det ju idag många skolor där inte ens lärarna har fri tillgång till datorer, än mindre någon utbildning.
  Om man då trots allt kopplar ihop de två frågorna tycker jag att skolor som befrämjar användning av internet och fri tillgång också ska tillse att förutsättningarna för alla elever att använda detta är lika.

  Reply

Leave a Reply