Om tio minuter är det dags för ett av de sista skälen att bevara tablå-tv. Melodifestivalen och andra liknande event som ”samlar folket” kommer att finnas ett bra tag till. I begränsad omfattning, starkt ransonerat kommer de fortfarande att dra stor publik som vill uppleva samtidigheten. Kanske i allt högre utsträckning samlade runt tv-apparater på krogen och storbildsskärmar på torgen.

Sporten kommer också att klara sig. Ska man kunna betta på slutresultat och vem som gör nästa mål måste det sändas ske i realtid (när får vi förresten synlig tidstämpel på alla realtidsprogram så det inte går att fuska?).

Sista kategorin som klarar sig blir överraskningstv. Helt enkelt tv i princip utan tablå, som sänds via broadcast. För de sällsynta tillfällen då man vill luta sig tillbaka i soffan och öht inte ens fundera på vad man ska se. Dumburks-tv på riktigt. Men även där behövs en twist. Det räcker inte med direktsänt, det måste vara något helt annat. Tänk ”Här är ditt liv” som kunde fortsätta långt över sluttiden, bara för att samtalet var så bra. Mer sånt.

I övrigt är allt on-demand. När som helst, var som helst, i vilken enhet som helst. Nätet är mediet, allt är online och vi konsumerar video på samma vilkor som vi länge konsumerat andra medier. Lovely. Allt har visserligen fortfarande en första publiceringstid/sändningstid, men i övrigt är det helt asyncront. Interaktivt. Sändare och mottagare på lika vilkor. En strålande framtid.

Förresten, kolla så stor melodifestivalen är i bloggvärlden. Knuff.se glöder