Mindpark #38: Thorbjörn Larsson – en legend avslutar sin karriär

I dag avslutas en epok i svensk mediehistoria: fredagen den 30 oktober slutar Thorbjörn Larsson på DN och går åtminstone delvis i pension.

Thorbjörn Larsson är mannen som räddade Aftonbladet, mellanlandade på TV4, räddade Expressen och halvlyckades på Dagens Nyheter.

Ingen makthavare i mediebranschen har de senaste decennierna som Thorbjörn Larsson påverkat och fostrat en generation mediechefer. (SvD:s medieanalytiker Martin Jönsson listar i en artikel ”Aftonbladare på alla stolar” ett antal namn med Lena K Samuelsson, Gunnar Strömblad, Otto Sjöberg, Amelia Adamo och Sakari Pitkänen i spetsen).

Thorbjörn Larsson själv missar inte ett tillfälle att referera till sitt enkla ursprung i Bergslagen. Det ligger nära till att tro att hans revanschlust och klassresa spelat en avgörande roll. Det finns en underliggande brinnande vrede i hans målmedvetna sätt att arbeta – en film om Thorbjörn Larssons liv skulle kunna ha titeln ”Driven av vrede”.

I Stockholm började Thorbjörn Larsson sin karriär på Aftonbladet i slutet på 60-talet. Nästan 20 år senare blev han chefredaktör och inledde ett intensivt och rasande arbete att förändra tidningen – och att totalt förändra den interna kulturen på tidningen.

I Larssons ögon sköttes Aftonbladet slarvigt, slappt, oplanerat och ryggradslöst. Exakt de beteenden som Thorbjörn Larsson verkligen h-a-t-a-d-e.

Han satte en ny standard i att på en redaktion arbeta strukturerat, målmedvetet och med stort allvar. En standard som nu är vanlig på landets redaktioner men som verkligen inte alltid var det för 20-30 år sedan.

Man kan ha olika uppfattning av Thorbjörn Larssons styrkor som journalist. Visst är han en driven journalist och en utmärkt tidningsmakare, men det är inte där hans unika styrkor ligger. Hans unika styrkor kan beskrivas i några nyckelord: Envishet, uthållighet, struktur, integritet.

I sammanfattning egenskaper som inte alltid kännetecknat ledarskap i mediebranschen – och som enligt Thorbjörn absolut inte kännetecknade hans olika företrädare på Aftonbladet.

Mindparks 100-lista handlar i första hand om tiden från år 2000 till nu, dvs de senaste tio åren i Thorbjörn Larsson karriär. Vid sekelskiftet var han vd på TV4, ett uppdrag som gick sådär. TV var något helt annat än kvällstidning och Larsson fann sig aldrig särskilt väl tillrätta i TV4-huset.

Uppdraget som ordförande i Expressen passade honom bättre. Han rekryterade Otto Sjöberg som chefredaktör och agerade själv som en ovanligt arbetande styrelseordförande på tidningen. Tillsammans med bland annat vd Bengt Ottoson lyckades Larsson vända Expressen och få kvällstidningen på rätt spår.

Att ägarfamiljen Bonnier länge försökt få Larsson att ta hand om problembarnet DN är välkänt. Att Thorbjörn Larsson till slut 2006 tackade ja till uppdraget överraskade många.

Varför? Han hade ju redan bevisat allt. Han var mästaren. Han kunde vända medieskutor. Han var ekonomiskt oberoende. Varför skulle han 61 år gammal ta på sig medie-Sveriges kanske svåraste uppdrag, att på allvar förändra den interna vi-är-världens-centrum-kulturen på DN?

DN-uppdraget blev både ris och ros. Ett snabbt och rejält lyft av dn.se, en helt annan och mer publikvänlig inriktning på helgläsningen och På Stan-bilagan, ett envist gnetande med förbättringar både här och där.

Men det riktigt stora lyftet för DN har det inte blivit. Nyhetsarbetet i huvuddelen och ekonomidelen känns inte helt gediget. Ekonomiskt har det inte ens gått kvartsbra för tidningen. Trots positionen som marknadsledande går DN med stora förluster.

Många analytiker jämför DN med Svenska Dagbladet, en tidning som trots en svårare marknadsposition och mindre resurser på många sätt kommit längre. Jag är själv jävig, har som konsult och anställd arbetat för SvD ända fram till våren 2009, men tillåter mig ändå att instämma i en analys som Medievärldens avgående chefredaktör Anders Ahlberg gjorde för någon månad sedan, läs här.

Kanske Thorbjörn Larssons inre vrede och revanschlusta inte gick att stoppa. Den malliga DN som i så mycket stod för det som han avskydde, visst skulle det sitta fint att avsluta en lysande karriär med att få ordning på den tidningen.

När Thorbjörn Larsson avtackades på DN i förra veckan jämförde han själv sitt (yrkes)liv med ett Vasalopp. Ja, han snubblade medvetet på begreppen ”liv” och ”yrkesliv”…

Bonnierchefen Jonas Bonnier beskrev Larsson som en husbyggare och de gamla chefskompisarna från Aftonbladet hade tryckt en löpsedel med Larsson som den svenska medievärldens Gudfadern.

Skidåkare, husbyggare eller makthavare till varje pris – Thorbjörn Larssons betydelse för mediebranschen kan inte överskattas.

Nu fortsätter han som styrelseaktiv i DN, Piratförlaget och Elib. Med de stora riktigt operativa uppdragen – där han trivs allra bäst – är över.

Historiskt!

2 thoughts on “Mindpark #38: Thorbjörn Larsson – en legend avslutar sin karriär”

Leave a Reply