Mindparks Mediesök – din hjälpreda i mediesverige

Om du, liksom vi, är intresserad av svenska medier så har vi en present till dig. Tack vare tjänsten Google Custom Search har vi gjort det lite lättare för dig att hitta nålen i den svenska mediestacken. Här presenterar vi en anpassad variant av Googles sök som bara letar igenom utvalda källor. Det gör det lite lättare att hitta relevanta texter om du vill läsa om Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson och inte bara vilken Magnus Karlsson som helst. Testa. Först på vanliga google och sedan på Mediesök.

Sökningen finns på jardenberg.se/sok och funktionen är givetvis i ständig beta. Än så länge indexerar den ca 60 sajter, med fokus på branschpress och de bloggar jag kunde komma på i första svängen, men mer ska in såklart. Och du får gärna hjälpa till. Antingen genom att skicka ett mail till oss och tipsa om en sajt som inte verkar vara med, eller genom att själv bli en medarbetare. Jag kan släppa på 100 personer till som hjälper mig att hålla reda på vilka sajter som ska vara med. Vill du bli en av dem så bara hör av dig.

En kul twist och inspirationskälla är att branschorganisationen Ifra har lagt ner två år och många miljoner på att utveckla IFRA Search. Jag har lagt ett par minuter på Mindparks mediesök. Deras syfte är att ge Google en match med en sökmotor som bara letar på mediesajter. En väldigt, väldigt dålig idé som dessutom är klumpigt genomförd, vilket jag skrev om i mars. Mitt syfte är att visa hur man borde gjort. Inte nog med att det här gick snabbt – min kostnad var bara $100 för att ta bort adsense-annonserna. Inte av princip, utan för att de gjorde lösningen för bred för vår egen sajt.

Givetvis får du lägga in sökrutan på din egen sajt, rulla ner till botten av den här texten så hittar du koden. Nu får vi se var det här tar vägen. Det finns extremt stora möjligheter att skruva på det här, och skulle det visa sig bli populärt så kommer det en version 2 som utnyttjar mer av det godis som finns. Och blir det inte populärt så har iaf jag nytta av den, och mina 10 minuter får ändå anses välinvesterade. Release early, relase often. Fail fast, fail cheap.

Igen för att vara tydlig: Klicka här för att använda Mindparks Mediesök!

Kopiera koden nedan för att använda en sökruta på din egen sajt32 thoughts on “Mindparks Mediesök – din hjälpreda i mediesverige”

 1. Ah, det här kan vara mycket användbart. Fast om man får gneta (det är ju en beta, right?) så saknar jag ett sätt att sortera träffarna i tidsordning. Jag gjorde en snabbsökning och fick drygt 60 träffar. Bland de första tio fanns flera nyheter från 2002 (från TU:s sajt), blandat med grejer från åren 2005-2008.

  Reply
 2. Ah, det här kan vara mycket användbart. Fast om man får gneta (det är ju en beta, right?) så saknar jag ett sätt att sortera träffarna i tidsordning. Jag gjorde en snabbsökning och fick drygt 60 träffar. Bland de första tio fanns flera nyheter från 2002 (från TU:s sajt), blandat med grejer från åren 2005-2008.

  Reply
 3. @Pelle: det finns en inledning på listan här: http://www.google.com/coop/cse?cx=017534355430524632275:iboyusjrz_4
  men det är ju inte tillräckligt. Vill få ut en full lista och enligt google är jag inte ensam om det önskemålet. Det kommer säkert inom kort. Tills dess kan jag ju försöka dra ut det manuellt med viss regelbundenhet. Under dagen?
  – En snabb lösning är ju att du blir en contributor, då ser du vilka som redan finns och kan lägga upp de som saknas. Hojta om du är intresserad.

  @Stellan: Japp, man får gneta. Och japp, jag håller med. Det är en google-begränsning i den enkla lösningen jag valt nu. Men om det visar sig vara fler än jag som vill använda den så går det att göra mycket mer avancerade saker.

  Reply
 4. @Pelle: det finns en inledning på listan här: http://www.google.com/coop/cse?cx=017534355430524632275:iboyusjrz_4
  men det är ju inte tillräckligt. Vill få ut en full lista och enligt google är jag inte ensam om det önskemålet. Det kommer säkert inom kort. Tills dess kan jag ju försöka dra ut det manuellt med viss regelbundenhet. Under dagen?
  – En snabb lösning är ju att du blir en contributor, då ser du vilka som redan finns och kan lägga upp de som saknas. Hojta om du är intresserad.

  @Stellan: Japp, man får gneta. Och japp, jag håller med. Det är en google-begränsning i den enkla lösningen jag valt nu. Men om det visar sig vara fler än jag som vill använda den så går det att göra mycket mer avancerade saker.

  Reply
 5. Det här är riktigt bra. Om man skulle kunna få ut ett RSS-flöde från sökningarna kan man dra in dessa i Yahoo Pipes och trixa och fixa lite så kan man ordna en egen mediebevakare av vissa områden som kan ge träffarna i datumordning. Jag tycker Pipes är spännande.

  Reply
 6. Det här är riktigt bra. Om man skulle kunna få ut ett RSS-flöde från sökningarna kan man dra in dessa i Yahoo Pipes och trixa och fixa lite så kan man ordna en egen mediebevakare av vissa områden som kan ge träffarna i datumordning. Jag tycker Pipes är spännande.

  Reply
 7. @John, som trogen läsare av vår blogg hoppas jag att du inte missat att jag ofta, OFTA, länkar till sesam som jag tycker är en lysande tjänst. Men här är ju grejen att urvalet är avgränsat till de sajter som skriver om svenska medier. Min exempelsökning på Magnus Karlsson är ju lika meningslös på Sesam som på Google i det här avseendet.

  Reply
 8. @John, som trogen läsare av vår blogg hoppas jag att du inte missat att jag ofta, OFTA, länkar till sesam som jag tycker är en lysande tjänst. Men här är ju grejen att urvalet är avgränsat till de sajter som skriver om svenska medier. Min exempelsökning på Magnus Karlsson är ju lika meningslös på Sesam som på Google i det här avseendet.

  Reply
 9. Tack för feedback. Att öka relevans ism nyhetssök är en jätteviktig fråga och du har alldeles rätt. Ett vanlig personnamn är svårt att identifiera på person utan adress eller liknande.
  En webb med metataggar på olika plan kommer allt närmare. Redan nu finns kameror med inbyggd GPS som ger kunskap om var bilden är tagen utan att någon text behöver adderas.
  Frågan är hur transparent den enskilda individen tillåter sig bli. Ett personnummer som metadata. Känns det OK?

  Reply
 10. Tack för feedback. Att öka relevans ism nyhetssök är en jätteviktig fråga och du har alldeles rätt. Ett vanlig personnamn är svårt att identifiera på person utan adress eller liknande.
  En webb med metataggar på olika plan kommer allt närmare. Redan nu finns kameror med inbyggd GPS som ger kunskap om var bilden är tagen utan att någon text behöver adderas.
  Frågan är hur transparent den enskilda individen tillåter sig bli. Ett personnummer som metadata. Känns det OK?

  Reply
 11. @John, det känns som vi får se upp med S/N. Det här är ingen nyhetssök, bloggarna är minst lika viktiga och i klar majoritet. Mediesök är en nichsök inom ett avgränsat område. Vill du å andra sidan veta mer om geodata och transparens/integritet är det bara att använda sökfunktionen ;) Mindpark har bevakat båda ämnena flitigt. Det där med context är ju ganska viktigt.

  Reply
 12. @John, det känns som vi får se upp med S/N. Det här är ingen nyhetssök, bloggarna är minst lika viktiga och i klar majoritet. Mediesök är en nichsök inom ett avgränsat område. Vill du å andra sidan veta mer om geodata och transparens/integritet är det bara att använda sökfunktionen ;) Mindpark har bevakat båda ämnena flitigt. Det där med context är ju ganska viktigt.

  Reply
 13. Det är ingen som säger emot dig. På Retriever försöker vi inkludera nya källor av olika slag. Även sådant som inte ingår i trraditionell media. Exempelvis bloggar (via Twingly), internationell patentdata och ekonomisk information som kombineras med geodata.

  När det gäller bloggar var det någon som nyligen sa att det viktigaste med dem är inte vad som skrivs utan vilka som läser dem. Och så är det väl med all ‘user generated content’. Same same but different…

  Reply
 14. Det är ingen som säger emot dig. På Retriever försöker vi inkludera nya källor av olika slag. Även sådant som inte ingår i trraditionell media. Exempelvis bloggar (via Twingly), internationell patentdata och ekonomisk information som kombineras med geodata.

  När det gäller bloggar var det någon som nyligen sa att det viktigaste med dem är inte vad som skrivs utan vilka som läser dem. Och så är det väl med all ‘user generated content’. Same same but different…

  Reply
 15. @jocke: Du skrev: “- En snabb lösning är ju att du blir en contributor, då ser du vilka som redan finns och kan lägga upp de som saknas.” Mindparks Mediesök verkar nu vara en av “Search engines I’m contributing to” men jag kan inte se listan med befintliga källor!? Jag kan lägga till källor (och ta bort) och välja att bara söka på enskilda bidragsgivares källor, men hur ser jag vilka källor som finns med?

  Jag noterar att “Site search” (betalversionen av CSE, och som är det du använder!) skiljer sig från CSE i och med att du på Site search kan göra “Date Biasing” och alltså få sökresultaten i datumordning. Det är något jag önskat sedan jag provade CSE i november 2006 på nyhetr.se. Om du gör det på din Mindpark mediesök så blir det ännu bättre, tror jag.

  Smala sökmotorer är supercool. Jag har själv planer på att dela upp mitt Frisim-index i ett antal kategorier för att få bättre relevans. Kategorierna och källistan finns på http://www.frisim.com/kategori

  Reply
 16. @jocke: Du skrev: “- En snabb lösning är ju att du blir en contributor, då ser du vilka som redan finns och kan lägga upp de som saknas.” Mindparks Mediesök verkar nu vara en av “Search engines I’m contributing to” men jag kan inte se listan med befintliga källor!? Jag kan lägga till källor (och ta bort) och välja att bara söka på enskilda bidragsgivares källor, men hur ser jag vilka källor som finns med?

  Jag noterar att “Site search” (betalversionen av CSE, och som är det du använder!) skiljer sig från CSE i och med att du på Site search kan göra “Date Biasing” och alltså få sökresultaten i datumordning. Det är något jag önskat sedan jag provade CSE i november 2006 på nyhetr.se. Om du gör det på din Mindpark mediesök så blir det ännu bättre, tror jag.

  Smala sökmotorer är supercool. Jag har själv planer på att dela upp mitt Frisim-index i ett antal kategorier för att få bättre relevans. Kategorierna och källistan finns på http://www.frisim.com/kategori

  Reply
 17. @frisim-Clas: ska kika på det och get back to you. En variant är att jag lägger upp listan med url-patterns som en publik sida och sedan pekar min config mot den sidan. Ska se om jag hinner fila på det, liksom datumordningen, under dagen.

  Hej beta!

  Reply
 18. @frisim-Clas: ska kika på det och get back to you. En variant är att jag lägger upp listan med url-patterns som en publik sida och sedan pekar min config mot den sidan. Ska se om jag hinner fila på det, liksom datumordningen, under dagen.

  Hej beta!

  Reply
 19. Pingback: Länkdump - Artoo
 20. Här åker man på semester en vecka och när man kommer tillbaka så har mindpark producerat saker. W00t. Kul!

  Reply
 21. Här åker man på semester en vecka och när man kommer tillbaka så har mindpark producerat saker. W00t. Kul!

  Reply

Leave a Reply