Några konkreta råd till Expressen (och andra mediehus)

Chefredaktör Thomas Mattsson funderar på hur han ska göra med artikelkommentarerna på expressen.se. Jag tycker mig ana att han är utsatt för hårt tryck från det egna huset. Läs hans resonerande bloggposter ”Ska vi förbjuda anonyma artikelkommentarer”, ”Åsikterna delade – många mejl om artikelkommentarer” och ”Fler mejl om näthat – alla har bra argument”.

Men en sak glöms bort fullständigt. Nämligen frågan vad man kan göra förutom att stänga av helt eller kräva identitet. Svaret är enkelt. Man kan höja kvaliteten! Man kan göra ett seriöst försök att få till ett bättre samtal. Utöver de fem punkter som jag listade tidigare, har jag idag sett exempel på två grova fel som Expressen gör. Jag blev faktiskt fascinerad över hur dåligt det är.

Första chocken kom när jag såg att min krönika som publicerades 24 jan 2011 kl 08:33 hade över 150 kommentarer från start. Den äldsta är från den 22 jan 2011 kl 12:50? Långt om länge fick jag klart för mig att när en artikel ingår i en artikelserie så samlas kommentarerna ihop en enda hög. Under en text kan det alltså ligga kommentarer som hör till en helt annan text. Det gör ju samtalet helt obegripligt.

Nästa chock kom när en kommentar som jag postat försvann. Jag försökte få expressen att ta in en länk till min post om hur hatarna är som tonåringar, eftersom den hängde ihop med krönikan. När inget hände lade jag den i en kommentar istället, tillsammans med en förklarande text. Den publicerade snyggt och prydligt. När jag kom in nästa gång var min kommentar borttagen, förmodligen på grund av att den innehöll en länk. Trippelfel: 1. Länkar är en väsentlig del av internet, en kommentar kan få mycket större värde med en länk. 2. Om man ändå av obskyra skäl inte vill ha länkar så ska ni spärra det redan vid postningen och tala om det för mig. 3. Om man då ändå vill ta bort en kommentar i efterhand, tala om det för mig. Ni kräver ju att jag ska logga in så ni har alla möjligheter att skicka ett mail till mig.

Den här sortens enkla tankevurpor lämnar mig med förvånad och förbannad. Det här är verkligen att bjuda in med armbågen och säkra sätt att se till att kommentatorerna blir superskurkar och att kvaliteten blir låg. Vem vill snacka seriöst med någon som struntar så uppenbart i mig?

Thomas, gör nu så här. Fixa de två felen ovan (och byt till Disqus när ni ändå är igång), släng ut Interaktiv säkerhet, följ de fem råden och allt kommer att bli fint. I synnerhet om ni också byter namn på kommentarsfältet till dialogfält och tar ett snack med Malin Crona.

I korthet: ta kommentarerna på samma allvar som dina egna texter!

CC BY-NC-SA anniebee

18 thoughts on “Några konkreta råd till Expressen (och andra mediehus)”

 1. Det är goda poänger allihop. Vi har inlett ett projekt där vi ser över först våra bloggar och där ska utvärdera kommentarssystem för att sedan fundera hur vi kan göra artikelkommentarerna bättre.
  Vi är ju medvetna om att det inte är tillfredsställande i dag. Då är också den diskussion om kommentarer, hat osv en bra grund för oss att ta beslut på.
  Så vi tar till oss – även detta!
  mvh
  Emanuel, redaktör sociala medier Expressen

  Reply
 2. Det är goda poänger allihop. Vi har inlett ett projekt där vi ser över först våra bloggar och där ska utvärdera kommentarssystem för att sedan fundera hur vi kan göra artikelkommentarerna bättre.
  Vi är ju medvetna om att det inte är tillfredsställande i dag. Då är också den diskussion om kommentarer, hat osv en bra grund för oss att ta beslut på.
  Så vi tar till oss – även detta!
  mvh
  Emanuel, redaktör sociala medier Expressen

  Reply
  • Då skickar jag nätkärlek. Men jag förstår ändå inte riktigt varför det ska behöva vara så sent och så svårt. Ni behöver ju liksom inte uppfinna hjulet. Våga följa lite John ibland.

   Reply
   • Stora skepp tar ibland lång tid att ändra riktning. Även om vi ibland är oerhört kvicka, finns det också skäl – eller förklaringar – till att vi ibland uppfattas långsamma.

    Reply
  • jag skulle vilja se Expressen våga leva efter “release early, release often” även i den tekniska lösningen och inte bara när det kommer till artiklarna. att prova och känna efter i annat än slutna rum kan inte vara en dålig sak i det här fallet. utan massan har jag svårt att se hur utvärderingen blir tillräckligt bra. kör på bloggar eller avgränsad del av sajten eller whatnot men ut med det och prova. kör på beta.expressen.se med en kopia på hela systemet men att kommentarsfälten i den versionen är av annan typ, allt annat material är en hundraprocentig koppling till motsvarande grejj på expressen.se. INGEN inom svensk media är innovativ inom området och ändå finns det så mycket att göra.

   Reply
 3. Det här hänger ju ihop med diskussionen vi hade för några månader sedan om att journalister inte läser kommentarerna till sina egna artiklar. Liksom näthatsdiskussionen har varit uppe så många gånger förut och liksom “meningslösa-Facebook-diskussionen” var densamma 2008 när 40% av Twitter var meningslöst babbel. Varför känns det som att vi måste tjata om allt sjutusen varv? Känns tröttsamt att ungefär en gång om året dyker samma diskussioner upp. Varje gång säger vi i princip samma sak och så snurrar vi det ett varv till.

  Reply
 4. Jag håller som du vet med dig i stort. Och vet också vilken frustration vi som sitter med gamla system som byggts för att “publicera nyheter på nätet” istället för att föra ett samtal kämpar med. Och nej, det är inte på långa vägar tillfredställande, varken för oss som jobbar med det, eller för någon annan. Men så som vi har ställt till det så ser jag det som faktiskt görs som en bit på vägen. Att samla diskussionen i ett ämne på ett ställe kan vara något mycket bra (där har jag till och med ändrat mig efter ett blogginlägg från dig tidigare :). Det är kanske inte samma sak som att kommentera den aktuella artikeln, men det är något annat. Som kanske kan föra samtalet framåt. Och inte dåligt som sådant. Även om man så klart många gånger önskar att man skulle kunna välja vilket. Och jag tycker inte att det är fel att låta Interaktiv Säkerhet moderera kommentarer på en viss nivå. Ta hand om spam och sådant som är brottsligt och de som faktiskt vill förstöra det här, de som inte är ett dugg intresserade av dialog. Hjälpa till att skapa ett forum där folk faktiskt vill diskutera. Därför att jag tror att många journalister skulle bli mer intresserade ocn nyfikna på dialogen då. När de inte behöver brottas med juridiken och tekniken. Ungefär så. Det handlar om att måla ut oss ur de hörn vi målat in oss i och ja, i vissa fall går det alldeles för långsamt, ja, många gånger skulle vi kunna ta genvägar. Men jag tycker ju om att citera dig så jag citerar dina sista ord i ditt senaste kommentarssvar: “Det går ändå lite framåt.”

  Reply
 5. “Ta kommentarerna på samma allvar som dina egna texter!” håller jag verkligen med om. Kanske kan man dra resonemanget ytterligare ett steg, kommentarerna (eller dialogen) bör i modern journalistik vara en del av nästa, uppdaterade version av texten.

  Reply

Leave a Reply