Chefredaktör Thomas Mattsson funderar på hur han ska göra med artikelkommentarerna på expressen.se. Jag tycker mig ana att han är utsatt för hårt tryck från det egna huset. Läs hans resonerande bloggposter ”Ska vi förbjuda anonyma artikelkommentarer”, ”Åsikterna delade – många mejl om artikelkommentarer” och ”Fler mejl om näthat – alla har bra argument”.

Men en sak glöms bort fullständigt. Nämligen frågan vad man kan göra förutom att stänga av helt eller kräva identitet. Svaret är enkelt. Man kan höja kvaliteten! Man kan göra ett seriöst försök att få till ett bättre samtal. Utöver de fem punkter som jag listade tidigare, har jag idag sett exempel på två grova fel som Expressen gör. Jag blev faktiskt fascinerad över hur dåligt det är.

Första chocken kom när jag såg att min krönika som publicerades 24 jan 2011 kl 08:33 hade över 150 kommentarer från start. Den äldsta är från den 22 jan 2011 kl 12:50? Långt om länge fick jag klart för mig att när en artikel ingår i en artikelserie så samlas kommentarerna ihop en enda hög. Under en text kan det alltså ligga kommentarer som hör till en helt annan text. Det gör ju samtalet helt obegripligt.

Nästa chock kom när en kommentar som jag postat försvann. Jag försökte få expressen att ta in en länk till min post om hur hatarna är som tonåringar, eftersom den hängde ihop med krönikan. När inget hände lade jag den i en kommentar istället, tillsammans med en förklarande text. Den publicerade snyggt och prydligt. När jag kom in nästa gång var min kommentar borttagen, förmodligen på grund av att den innehöll en länk. Trippelfel: 1. Länkar är en väsentlig del av internet, en kommentar kan få mycket större värde med en länk. 2. Om man ändå av obskyra skäl inte vill ha länkar så ska ni spärra det redan vid postningen och tala om det för mig. 3. Om man då ändå vill ta bort en kommentar i efterhand, tala om det för mig. Ni kräver ju att jag ska logga in så ni har alla möjligheter att skicka ett mail till mig.

Den här sortens enkla tankevurpor lämnar mig med förvånad och förbannad. Det här är verkligen att bjuda in med armbågen och säkra sätt att se till att kommentatorerna blir superskurkar och att kvaliteten blir låg. Vem vill snacka seriöst med någon som struntar så uppenbart i mig?

Thomas, gör nu så här. Fixa de två felen ovan (och byt till Disqus när ni ändå är igång), släng ut Interaktiv säkerhet, följ de fem råden och allt kommer att bli fint. I synnerhet om ni också byter namn på kommentarsfältet till dialogfält och tar ett snack med Malin Crona.

I korthet: ta kommentarerna på samma allvar som dina egna texter!

CC BY-NC-SA anniebee