Jag erkänner utan omsvep att jag är en kapitalist. Jag tycker det är både viktigt och roligt att tjäna pengar – och att det är så långt från fult som det går att komma. Jag njuter av att inte bara ha skoj på jobbet utan också göra mig en rejäl hacka. Varje domän jag säljer dyrt eller varje dag jag hyr ut mig ännu dyrare gör att jag kan göra något annat, viktigt i andra änden. Pengar skapar handlingsfrihet. Ibland kan jag investera cash i något jag tror på och ibland kan jag bara strunta i att tjäna pengar för att det är en nödvändig sak som behöver göras. Min målsättning är fortfarande att 50% av min tid ska läggas på viktiga pro bono-projekt. Och då räknar jag inte ens in alla veckans långa, obetalda möten med unga entreprenörer som vill ha ett bollplank. Det säger sig själv att den tid som återstår försöker jag tjäna så mycket som möjligt…
Att det inte får vara vilken kapitalism som helst är egentligen en annan sak. Men i princip bekänner jag mig till Umair Haque och hans idéer om den goda kapitalismen.
Men så finns det de där projekten som kan vara kommersiella, men som inte bör vara det. Det smakar inte bra, helt enkelt. Det känns inte rätt i magen, för att det kommersiella kommer i vägen för det som borde vara drivkraften i projektet.
Idag stötte jag på ett sådant, och jag blev själv förvånad över min starka reaktion. Jag tror det beror på att det var i kombination med något annat som inte smakade bra. Den långa svansen som försöker skaffa sig en position bland alla hårt arbetande nördar, idésprutor, entreprenörer, företagare.
Missförstå mig inte. Det finns fantastiska inkubatorer, affärsänglar, riskkapitalister, kluster, enablers av alla de slag. Men det finns också en hel industri av människor som försöker hitta en position i det ekosystemet utan att egentligen ha en plats där. Många av dem brinner för det de gör, och har inte ambitionen att bli rika. Men de plockar ut en stadig lön genom att uppfinna ännu ett nätverk, prata om ännu en inkubator, sätta ännu ett helt nytt ”koncept” på banan. Det pratas i timmar om hur innovationen inte får utrymme, hur det saknas riskkapital, hur det behövs samverkan, hur entreprenörerna måste synliggöras, hur Silicon Valley måste få upp ögonen för just den här regionen… Och så där håller det på.
Det är inte onda människor, tvärtom. De vill säkert väl. Men räcker det inte med överbyggnad nu? Om vi tog alla pengarna som gick åt till att smörja maskineriet – hur många bra idéer hade vi kunna finansiera då? Ska återkomma till det där senare, men just nu vill jag bara kolla en annan sak. En fråga som jag själv måste grunna på, och jag hoppas vi kan göra det tillsammans.
Är det bara jag som kan känna att det finns situationer där pengarna kommer i vägen. Situationer där en kommersialisering faktiskt minskar värde istället för att öka det?
I och med att jag inte är en bekännande kapitalist: Självklart kan pengar kommer i vägen ;-)
Vad är det du försöker säga?
Är det “fel” att skapa nya nätverk eller koncept?
Huruvida något håller för kommersialisering eller ej bör man överlämna åt marknaden. Finns det folk som är villiga att betala för det så…
Eller syftar du på alla de där pusselbitarna i det skattefinansierade innovationssystemet som ingen har någon egentlig koll på och som kostar miljoner om inte miljarder? I så fall håller jag med om att det slösas o snackas mycket.
Sedan finns det organisationer och nätverk som håller ihop mer med socialt kapital än finansiellt och sådana kan så klart förstöras när pengar kommer in i bilden.
Men, svårt att riktigt hitta kärnan i inlägget och vad det är du är ute efter.
Jag ville jag vore kapitalist! Jag tycker det är både viktigt och roligt att tjäna pengar men är fullkomligt inkompetent i genren.
– Gratisjobb! Javisst, gärna!
– Dåligt betalt! Any day! Ska jag ta i lite extra när jag ändå håller på?
– Oj, en himla massa pengar för att göra ingenting, jättekul – men jag är upptagen med att jobba gratis just då.
Giv mig en manaaaascher! (Manager måste uttalas så. Och förlåt att jag bara pratar om mig själv istället för att diskutera frågan.)
Med risk för att vara en tråkig dj-vel: Fotbolls-VM. Eller stora sportevenemang i flera sammanhang.
Tycker girigheten runt dem har förstört mycket av glädjen..
Pengar är ett svårt ämne. Våra drivkrafter likaså. Pengar kan komma vägen i 100% kommersiella äventyr också. Det har jag sett många gånger. Så jag tror inte det handlar om kommersiellt eller inte, men jag har tyvärr ingen bra analys att erbjuda. Bara en bekräftelse på din fråga. Och möjligen en undran om vad du lite mer konkret menar med “komma i vägen”?
Min spaning är att pengar följer sina mönster, sina spår och dom spåren är många hundra år gamla. Du har risk och odds och insats. Det är som poker.
Stoppar du in kapital i en process, växlar du naturligtvis upp den, det är inte bara smörjmedel, det är turbo. Men då växlar du också in processen på kapitalets, pengarnas månghundraåriga mönster: risk/odds/insats — och dessutom payback i förhållande till investerarnas dagsbehov. Det händer säkert dagligen någonstans i världen att en utmärkt utvecklingsbar idé kvävs i sin linda, därför att en investerare plötsligt behövde bli likvid och drog tillbaka sin investering.
Jag tror att det är det som kallas Marknaden och hypotesen är att någon annan inom kort kommer med samma idé någon annanstans. Och till sist är det någon som har bättre tur med sina investerare och och lyckas förverkliga idén.
Pengar kan absolut vara ett problem och speciellt i de organisationer som ligger i gränslandet mellan ideellt och kommersiellt. Många tenderar att helt fokusera på vilken pengaersättning de kommer att få och struntar i att se de verkliga vinsterna och drivkrafterna som finns i sådana projekt.
Har själv arrangerat ett antal musikfestivaler ideellt och bäst blev det när det fanns ont om pengar och sämst när vi fick ett stort EU-bidrag. Bristen på pengar gjorde att vi kunde fokusera på oss själva och vad vi kunde göra – och det är alltid ens största tillgång – för pengar är värdelösa utan mänskligt engagemang.
Ditt festivalexempel är mitt i prick.
Pengar e roten till allt ont.
Jocke du har helt rätt, precis detta jag vill säga dig varenda gång du ska upp på departementet eller träffa några av de organisationer jag tycker din beskrivning stämmer in på.
Ibland har jag varit så trött att jag sett systemet mer som NASA – 300.000 tjänstemän som ska serva sex astronauter…
Hej Joakim
Intressant, men det är lite svårt att se tydligt vad du frågar om. Umair Haque är intressant läsning, men faller ned i fluffighet ibland à la “awesomeness”.
Om jag skall gissa är det att du tänker på att företag måste fungera på ett sätt i samhället. Ja, tyvärr har vi lite få associationsformer för ekonomiska samarbeten och lagstiftaren har en ibland rätt konstig och ålderdomlig syn på företagande.
Det speglar sig om inte annat i det du skriver om “entreprenörsgeschäftet” med statliga pengar för att lotsa entreprenörer.
Pengar är värdelösa utan mänskligt engagemang. Sant, men ett problem är att vi idag ser lite för få verksamheter gå upp i nivå och börja få riktig utdelning. Debatten om åldriga svenska storföretag är en del av den diskussionen.
Jag tycker att ett problem är när pengarna används som ursäkt: “Nej, vi har inte lyckats göra ditten eller datten, för vi har inte fått resurser för det”. Väldigt lite kostar väldigt mycket pengar. Väldigt mycket kostar väldigt mycket tid och engagemang (t ex Pelles exempel med festivaler).
Överbyggnader är ett kapitel för sig (som visserligen har med pengar att göra). Det kan gälla allt från arbetsledning till att bygga stora fina lokaler. Jag är osäker här. Kanske kan kollektiv intelligens och självorganiserande system visa på att överbyggnaden ska upplösas, kanske uppfinner den sig själv som “möjliggörare”.
När jag läser dina rader ovan kan jag inte låta bli att tänka på EU-bidrag som plöjs ner i projekt efter projekt men där minst hälften av pengarna går bort i administration eller till olika konsulter, specialiserade på att organisera olika EU-projekt och framför allt söka EU-bidrag. Just effekten av det försvinner mitt i allt detta…
En del av problemet är kanske att vi inte ser att människor kan ha många olika drivkrafter, samtidigt, eller till olika saker. Du beskriver det ju väl när det gäller dig själv. Jag tycker ofta att det är tröttsamt att vi i den (över)mogna kapitalismens tid har så lätt att falla ner i ett resonemang som går ut på att “det är i alla fall driften att göra vinst som styr allt”. Då gör man det löjligt enkelt för sig, och då hamnar man lätt i tankefällor av typen att ett projekt bara kan nå si eller så långt utan en viss summa pengar.
Personligen gillar jag också att tjäna pengar och ogillar starkt när någon anser att jag bör jobba gratis. Men jag älskar att ha råd att kunna göra något gratis för att jag själv anser det värt att göras. Olika drivkrafter.
Jag tror att pengar är ytterligheten av extern drivkraft – och måste matchas av inre drivkrafter, värden som gör att vi trivs med oss själva – inåt. Vice-versa så kan man ju inte leva av inre värden.
NASA, bra där. I synnerhet som jag brukar jämföra Apollo och Wikipedia;)
Jag vill se hur inlägget tolkas och vilka olika spår som det drar iväg på. Just nu lyssnar jag.
Man vill gärna tro att lycksökare dyker upp på ställen där pengarna finns – men i stället dyker de upp som evangelister där pengarna inte finns. Med budskapet att de kan hjälpa till att hitta pengarna och framgången – även när den inte mäts i pengar. Det är inte speciellt märkligt – men det är likafullt anmärkningsvärt. Och – ingen nämnd och ingen glömd.
Working for the weekend – to be able to work on the weekend. En del finner mening och utkomst på olika ställen – andra på samma. Men väldigt få klarar sig utan utkomst.
Du gillade det bättre förr, när muskel- och vapenkraft fick bestämma och det var omöjligt för gemene man att på egen hand ansamla värde och skapa sig ett bättre liv?
Har personligen läst en FRQ för en redesign av en webbsida som i punkt efter punkt beskrev den befintliga webbsidan. Skall bli intressant att se vem som fick uppdraget att genomföra den “ombyggnaden”. En av de i styrelesens företag månne?
Känns som att vissa nätverk är mer intresserade av att fylla styrelsemedlemmarnas fickor med EU medel än att hjälpa up & coming entrepenörer.
Problemet är framförallt när bra och starka idéer som egentligen klarar sig utan offentligt stöd blir undanträngda av halvkassa idéer som fått en massa deg från Almi, EU-projekt och diverse stöd. Risken blir att systemet tvingar alla entreprenörer att bli bidragstagare och att det tappar kärnan i sin affärsidé när de måste anpassa sig för att passa in i blankett 12 b.
Lasse Peterstrand
Jag gillade inlägget. Intressant att få höra hur du disponerar din tid lite. :)