Jag är en varm anhängare av att kvalitet kan betyda så många saker. Ett exempel är att jag slagits hårt för att vi inte ska ta tekniktyngden och den långsamma, stora produktionen med oss från ång-tv över till online video/webb-tv. Istället ska vi producera snabbt, enkelt och billigt. Det räcker med att kolla topplistan på Youtube för att kunna konstatera att den tekniska kvaliteten inte är avgörande för framgång. Men det får fan finnas gränser…

Det där klippet är ”producerat” av Hot Gossip. Den som kan se det utan att bli åksjuk (och utan att få ont i ena örat) kan väl räcka upp en hand, eller kliva fram till otygets försvar bland kommentarerna. Bara för att det är internet får det inte vara hur dåligt som helst.

Jag har själv gjort ett par klipp med extremt låg teknisk kvalitet. Ett av dem ligger helt i linjen, kolla när Björn Falkevik berättar om att ”Quailty is not an issue”. Det är filmat med en handkamera, men jag försöker iaf hålla kameran stilla…

Förutom att man ibland kanske vill använda skakig handkamera och grova pixlar för att skapa olika effekter (tänk Blair Witch Project) så ska man givetvis försöka få så njutbar teknisk kvalitet som möjligt. Men du får aldrig låta det hindra dig från att berätta en historia. Har du inte budget till den finaste kameran, kör med en Flip eller mobilkamera. Har du inte tid för postproduktion, lägg ut råmaterialet under en bra CC-licens och låt andra jobba vidare. Funkar inte ljudet alls, lägg på musik eller gör en voiceover. Nästan allt är ok. I sammanhanget måste jag igen tipsa om ”Ur Larssons Perspektiv”, bakom kulisserna-bloggen från lokal webbtv-produktion.

Men klippet från Hot Gossip med Maria Montazami var långt förbi alla gränser. Det var bara dåligt. Skämmes ta mig fan!

Söndag idag, så jag passar på att slå ett slag gör Sweet Sunday Web Crunch. Fler lästips om webb-tv från både mindpark och den här bloggen via /sök.