Nostalgi: elektrosmog (på tal om Ipredia)

I ljuset av att vi blir fler och fler som ansluter oss till tanken med Ipredia dyker det upp mycket frågor och funderingar runt öppna trådlösa hemmanätverk. Här kommer en kort historielektion för ungdomarna…

elektrosmog
Bild från Digitala Bönder @ Flickr

Öppna trådlösa nätverk är ingen ny företeelse, inte ens i semi-organiserad form. Ofta drivna av ideella skäl kördes en hel del initiativ över hela världen redan i slutet av 90-talet. Till Sverige kom det i augusti 2000 då Lars Aronsson (mannen bakom susning.nu, projekt runeberg mm) startade en ”diskussionsgrupp om publika trådlösa nätverk”. Elektrosmog föddes. Den bestod av en mailinglista och en sajt, elektrosmog.nu, som tyvärr ligger nere. Förutom att skapa diskussion så var syftet att upprätthålla en lista över var det fanns fria accesspunkter. Alltså – var fanns det fritt internet. Aldrig har väl den frågan varit så akut som nu.

Här är den nu obsoleta listan över noder, som det så fint kallades. Jag kan iaf bekräfta att noden i Lilla Trällekilla inte är operativ längre ;) Ipredia-gänget bör kanske fundera på fördelar och nackdelar med en sådan lista på nya sajten. Jag är för.

Jag har alltså kört öppet nät i tio år. Och har aldrig haft något problem med det – varken med intrång eller annat missbruk. Välkommen till mitt hem, liksom! Så enkel är min princip, tills min internetleverantör börjar bråka med mig. Avtalen är inte glasklara. Visserligen verkade de inte invända på riktigt när jag ställde konkreta frågor om FON – något jag också kört i flera år parallellt. Anyway, nu är mitt öppna nät omdöpt till Ipredia, ett statement i det lilla.

Läs mer om Ipredia hos Opassande-Emma, hos Hax, hos Falkvinge, på knuff.se, eller varför inte hos DN.

3 thoughts on “Nostalgi: elektrosmog (på tal om Ipredia)”

Leave a Reply