Nostalgi: Noshörningen Nelson och live på nätet

I februari 1995 höll Sverige andan i 14 dagar. Nyfödda noshörningen Nelson kämpade för sitt liv i Kolmårdens djupark och dramat följdes intensivt i medierna. Jag var på Aftonbladet då, och vi gick väl omkring och tyckte vi var ganska duktiga på det där med noshörningar. Nelson dog (men jag lovar, det var inte vårt fel).

Drygt ett år senare föddes Nelsons lillebror Newton, frisk och sund, men intresset var så klart enormt. Och nu slog Expressen till med den första ”webbkamera-chocken” – en kamera som uppdaterades automatiskt och visade läget inne hos den lille noshörningen.

Toksmart. Tyckte de flesta av oss, men inte Mikael Pawlo som på den tiden hade ett nyhetsbrev med den lämpliga titeln Pawlos Prudentliga. Där hittar vi en intervju med Richard Sandenskog:

–> Expressen har satt upp en webcam som fotograferar noshörningen Nelsons lillebror Newton och sänder utbilderna via Internet.

-Det här är det bästa Expressen gjort i web-väg hitills, säger Expressens webmaster Richard Sandenskog.

PP är dock mer kritisk till det hela. Noshörningar skall ströva fritt på stäppen söder om Sahara eller i norra Indien och inte vara inspärrade på Kolmården och fotograferas med Internetkameror. Av samma anledning publiceras inte adressen till sidan. Vissa saker skall man inte exploatera. Djur i fångenskap är en av dessa saker.

Varför kom jag då att tänka på Nelson idag? Puppycam, så klart. Oftast över 3.000 pers online. Trots att det är friska valpar.

Free video streaming by Ustream

Läs mer om slutet för Nelson, varför sjuka djur engagerar oss, varför allt smått får oss att säga awwww (cute attack) och originalet som startade puppycam-rörelsen.

Det var inte helt enkelt att komma ihåg alla turerna runt den här storyn förresten. Till och med Richard svarade: ”Minns inte vilken noshörning det var. Men det blev en jävla page view-fest.” ;) Stort tack till mina grävkamrater på Twitter: @justMUTEit @jacobastrom @britstakston @hannaka @per @z70swe – och sedan dyker Expressens @henke upp och berättar att traditionen fortsatt: ”Vi har haft kameror på Enzo, Tigerworld mfl. i modern tid. bit.ly/ciuejj bit.ly/dvybPK bit.ly/aXvyOK

Till sist, och på tal om live på nätet. Idag exploderade en ”mediabomb” när @lowengrip berättar om sin nya talkshow, ”Bella & Tyra Show” som ska sändas live på nätet. Jag tror det är klockrent, med tanke på deras målgrupp. Jag står upp i bänken och hyllar initiativet. Men man borde vara försiktig med historielösheten, när man kallar sig sveriges första… Inte nog med att det finns många exempel över åren, det finns ett riktigt snyggt format som rullar just nu. Nästan varje söndag ser vi på #SSWCRUNCH. Och snart kommer det kanske en nostalgipost om när vi gjorde live frimärkstv med @fvirtanen ute i värtan runt -97 eller så. Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia.

Uppdatering: Mer om Newton. @gunnarr gräver djupt i arkiven och kommer upp med en artikel från 31 jan 1997. Här är inledningen på texten, skriver av Daniel Fredriksson

Newton – hela Sveriges kelgris. Hittills har 130 000
besökare hållit koll på Kolmårdens noshörningsbebis med hjälp av Expressens
livekamera på Internet. Passa på – i helgen får du sista chansen!

Newton, 16 dagar, är ett riktigt busfrö. När personalen i Kolosseum på
Kolmården ska städa hagen försöker Newton gärna stånga piassavakvasten.
– Newton är riktigt lättlärd. Kliar man honom på ryggen med kvasten rullar
han runt och vill bli borstad på magen, berättar Sven Mellgren.

På Expressens hemsida kan du med lite tur få se honom showa. 24 gånger i
timmen kommer en rykande färsk bild. Men när lamporna släcks på söndag
kväll stängs även livekameran av.

Bildtexten är också fin: ”Ett sista test innan Newton-bilderna skickas ut på Internet. Från vänster Torbjörn Olsson, som satte upp kameran, Lennart Holm, Daniel Fredriksson, Kolosseums chef Sven Mellgren, Richard Sandenskog och Gunnar R Johansson.” Den bilden borde vi hitta.

10 thoughts on “Nostalgi: Noshörningen Nelson och live på nätet”

  1. ..och jag åkte till Kolmården och lät läsarna chatta med Newtons skötare direkt från spiltan. Alltså från min dator, skötarna var för datorovana för att fixa det med instruktioner per telefon.

    Reply

Leave a Reply