Nostalgi: T9 – ordlistan med ett eget liv

Sitter och lider av att ha missat planet. Så fort det regnar i Stockholm kryper trafiken fram. Gahh. På vägen ut twittrade jag

Iphone gör om ”trafikpiss” (jo, jag vet, men det är så det känns) till ”grafologer”. T9 kom tillbaka, allt är förlåtet.

Det fick mig att minnas min gamla T9-favorit, hur en nalle ersatte helt rimliga ”gästlista” med fullkomligt underbara ”hästkista”. Och hur den dessutom vägrade lära om just det ordet. Jag misstänker än idag att det var ett elakt skämt av en programmerare. Kommer på mig att missa kreativa och underfundiga T9, där hade faktiskt de gamla telefonerna en uppsida över iPhone som bara är konstig, liksom…

Vilken är din T9-favvis?

40 thoughts on “Nostalgi: T9 – ordlistan med ett eget liv”

 1. När “massförstörelsevapen” kommer upp som förslag när det skrivits in “onsdag”.

  Reply
 2. Den här hittade jag i tidningen Språk för några år sedan: av någon anledning kunde man i tidigare i T9 skriva ordet “negerhora” utan problem. Däremot kunde man inte skriva “mobilen”. Det slutade i “mobileo”.

  Reply
 3. T9 översätter väl fortfarande “puder” till “queer”? Blev litet fundersam när en polare skulle upp på glaciär och åka lagg. Misstänkte syrebrist när jag frågade “bra före?”

  kortaste humorn: “T9” blir “G8” – kanske finns logik i det? ;-)

  Reply
 4. Skrev till frun igår att “det är lugnt – jag hämtar barnen”…det blev istället till “det är lugnt – hasch hämtar barben”.
  Vet inte om det gjorde henne så mkt lugnare :)
  En annan gång skulle jag testa ett sånt swype-tangentbord på telefonen…skulle skriva något till en vän om att “jag har jobbigt på kontoret”.
  Istället lyckades jag skicka iväg mitt i meningen så det blev oprovocerat skrytsamma “Jag har stor”…

  Reply
 5. När du var på väg till Kastrup och “på väg till kastrullen” meddelandet kom att du var ” på väg till kastrullen”

  Reply
 6. Min son heter “Viggo”, det blir “huggorm”. Minns också att jag en gång skulle skriva “padda”, det blev passande nog “Saddam”.

  Reply
 7. Okej –> Keps

  Det fick mig under några år att börja använda Keps! Som ett jakande
  ord även i talat språk. Som i det gamla uttrycket “sitter som en
  gammal smäck/keps”…

  Reply
 8. Dagdrömmer mig tillbaka till tiden som säljare på GEAB (senare PhoneHouse) när första T9-telefonen kom. Tror det var Nokia 3210. Vi hade bjudfest med Nokia samma dag. Alla säljarna hade tagit ut telefoner ut lådorna och satt och lade till roliga ord i listan hela kvällen…

  Undrar om de kunder som köpte dessa telefoner någon gång funderade på varför vissa ord fanns i T9-ordboken…

  Reply
 9. I samma stil: minns ett samtal med en fd medarbetare i ett ledande svenskt telecommföretag som påstod att en tidig version av stavningskollen i MS Word envisades med att rätta “Ericsson” till “Erektion”.
  Förmodligen en apokryf, men varför låta sanningen komma i vägen för en bra story?

  Reply
 10. I T9 hade jag mest problem med namn: Jossan = Loppan och Malena = Makemb. I Iphone råkar jag ut för problem när jag svarar oj istället för ok på brådskande sms.

  Reply

Leave a Reply