Facebook har alltid byggt på ett ömsesidigt ok av relationen, i motsats till tex Twitter eller Google Plus där man kan följa alla utan ”motprestation”. Men nu tar Facebook ett steg till mot större öppenhet, ökad transparens, mer kontroll och möjligheter – men också ett steg till mot att bli vårt samlade kommunikationsnav.

Är vi inte redan vänner kan du se en liten knapp som säger ”subscribe/prenumerera” uppe till höger här på min Facebook. Klicka på den så kan du följa mina uppdateringar, och kommentera på dem, precis som om vi var vänner. Men jag behöver inte OK:a att du följer mig, och andra funktioner som är mer typiska för FB-vänner kommer vi inte åt.

Jag tycker det här är briljant, och det är så snyggt gjort. Både för att prenumerera (med det informationurval man kan göra) men också för att kicka igång det på sin egen profil. Du går bara in på din egen profilsida. Under profilbilden nu en länk som heter ”Subscribers”. Klicka på den och gör dina inställningar. Två till antalet, enkla att förstå: om du vill att alla ska kunna prenumerera eller bara vänners vänner, och om du vill att de också ska kunna kommentera. Läs mer om funktionen i Facebooks blog.

Jag kör givetvis helt öppet och det har redan börjat komma in lite prenumeranter. Hur kul som helst. Och kul också att se att även med helt öppna inställningar så bjuder Facebook på lite extra information. Som tex, när någon signar upp som är vän till vän så talar FB om det. Jag är imponerad!

Jag har givetvis fortfarande en open door policy på Facebook. Men det är ju inte alls säkert att DU vill bli vän med mig, bara för att du vill följa det jag skriver. Nu slipper du bli vän med mig på Facebook. Grattis!