Mycket Twitter i @nyhetsmorgon idag, och många twittrare som går i taket. I rutan mötte vi först @sakine (i ett samtal som egentligen inte handlade om Twitter), sedan @martenandersson som skrivit Twitterbok och @yasmineelrafie som är journalist med twitterintresse för mellanöstern. Som grädde på moset pratade man över telefon med @alexschulman som den här morgonen passerade 23.000 followers. Och en av de som talade med gästerna är twittermysiga @kaspermom. (Den andre programledaren, Anders Kraft har jag snart gett upp allt hopp om;)

Jag kan tycka att en bok som samlar roliga tweets känns banal och jag kan hitta fler ”supertwittrare” i mitt flöde än de som #nymo samlade ihop. Men det spelar faktiskt ingen som helt roll. Det intressanta är att Twitter i traditionella medier håller på att passera förbi metadiskussionen. Man kan visa på en bredd, och det är väl underbart att det inte bara är gamla traditionella ”experter” som undertecknad som ska föra ut dess förtjänster till en bredare massa.

Men på Twitter är allt som vanligt. Ett stort antal mer eller mindre nyfrälsta går i taket och skriker om hur Nyhetsmorgon missförstått allting. Hur det handlar om dialog. Vad som är POÄNGEN. Hur de, och deras followers uppnått samstämmighet i vad Twitter är. Lite som en slags grundlag. Men….
http://twitter.com/jocke/status/58043572364124160

Jag menar att Twitter är som en schweizisk armékniv, och jag hörde att flera av deltagarna i studion var inne på samma spår. En väldigt mångsidig plattform som vissa kan använda som megafon, andra kan använda för att bara läsa och som vissa – inkl jag – tycker är ett grymt redskap för att kommunicera både in och ut. Det finns nästan lika många användningsområden som det finns twittrare och det är precis så det ska få vara. Traditionella medier trampar ofta fel på flera olika sätt, men den här morgonen tyckte jag mig inte se någon skandal. Jag sätter mig inte till doms över någon av de medverkande i dagens nyhetsmorgon, och man gjorde ett gott jobb med att få till en mix med lite nya röster i samtalet.

Sedan är det en helt annan sak att jag älskar en träffsäker magsup som den här
http://twitter.com/stroemberg/status/58041817593167872

Men det är som sagt en helt annan sak.

Det är också en helt annan sak att jag coachar @kaspermom lite med hennes twittrande. Det här hade jag skrivit ändå.

Uppdatering: @malincona levererar två bra exempel på spännvidden Tove Svenonius: Sociala medier, muntliga källor och case-journalistik och Bengt Hansell – Ekoreporter på Twitter.
Markus Pettersson är inne på samma spår i Nästa våg av twitterexperter sköljer över Sverige.
Niclas @deeped Strandh skriver klokt om att Twitter är en verktygslåda.

Nu är inslagen från #nymo ute och ni kan själv se att det inte förtjänar det stryk det fick. @alexschulman hårdrar, men berättar ändå om sin resa på ett sätt som visar på en sida av myntet. En av många sidor, och de andra ger sina sidor. Inslagen: Alex om sin twittersuccé. Om Twitterboken och om Twitter i Mellanöstern. Veronica Palm om hur hon använder Twitter. Det fanns mer, ämnet gick som en röd tråd genom hela sändningen.

Underbara twitter. Givetvis börjar folk dela vad tjänsten är för just dem på #mintwitter och belyser på så sätt precis det som gör oss så fascinerade. Twitter bevisar sig själv. Om och om igen. Kära tweeps, I kiss you! @annalindberg som jag tror var först ut med taggen: <3

Foto: creative commons licensed (BY) flickr photo by mkhmarketing