Om Wikileaks och hotet mot vårt fria internet

Det händer saker varje minut med Wikileaks nu, sajten är på allas läppar och diskussionen drar iväg i många riktningar. Här är inslaget från nyhetsmorgon med mig och Jonathan Lundqvist, smartskalle från Reportrar utan gränser.

Btw. Johan har lovat aktivera sig på Twitter, så jag rekommenderar att du följer @j_lundqvist.

Som vanligt kändes det kort, så här är min egen utläggning efteråt. Den är (tyvärr?;) inte riktigt lika kort…
Uppdatering: jag upptäckte efter publicering att en del klipp hamnat i fel ordning. Det hänger inte ihop riktigt som det borde, men jag lämnar det som en övning för tittaren att reda ut… Och läs Emma.

Kommentera gärna och hjälp till att hålla grytan kokande. Och om du löser min lilla kunskapsfråga, sådär 6 minuter in ungefär, bjuder jag på en lunch ;)

19 thoughts on “Om Wikileaks och hotet mot vårt fria internet”

 1. Jag googlade mellan träden här i Östergötland. Tyckte det var ett kul sammanträffande att jag satt på ett tåg och svarade på just den frågan med kass uppkoppling. Det blev liksom en tävling mot tristessen här. ;)Många viktiga saker har skett på tåg historiskt sett. :)

  Reply
 2. Väl sagt och tack för denna längre version. Själv är jag förvånad över att de stora mediahusens journalister inte tar upp detta ämne mer frekvent och i större omfattning. Som du säger borde ju ett fritt internet i grund och botten vara dem till gagn eller tror de att detta är möjligheten att bli av med bloggar och andra flöden som i vissas ögon stjäl läsare/tittare från dem?

  Sen är det ju tydligt att man är snabba att dra fördel av de dokument som kommit fram via Wikileaks men betydligt långsammare på att belysa de övergrepp som sker mot samma källa.

  Reply
  • Cablegate är inget annat än ett stort köttben för gammeljournalisterna, speciellt rubrikjägarna.

   “Ett fritt Internet eller inte, nu j-vlar har det äntligen gett något saftigt vi kan sälja lösnummer på!”

   Det är därför frågan blir svartvit i morgonsoffan. Tanken om att en stor spik i det fria Internets kista är slagen ligger inte långt borta eftersom leken nu har blivit allvar. Länge har man kunnat trivialisera hela grejen med kommentarer som “Varför ska jag läsa vad du har för pålägg på din macka?” Nu måste givetvis en förälder (läs supermakt) se till att få ordning på det här.

   Därför känns Jockes extended version här riktigt angelägen. Frågan är naturligtvis större än på eller av. Men visst är det så att antagonisterna till nätet som det ser ut idag har blivit fler och har större fog för det. Och mer kommer det bli.

   Reply
 3. Bra extended version.

  Det är trist att det ska gå så långt till att internet ska vara anledningen till att vi börjar bli engagera oss i den öppenhet som inte tycks existera i det här landet. Myndigheter har ju kontrollerat oss sedan hur länge som helst, och det har inte bara med internet att göra. Det känns ju idiotiskt att leva i en demokrati, som vi röstar i, och sedan ska vi kontrolleras, för att de vi röstat på inte litar på oss. Eller är det varandra vi inte litar på? Avundsjukan styr rätt mycket hur vi kan tillåta att myndigheter får kontrollera oss, eller orättvisan?

  Reply

Leave a Reply