Mycket tjat om att det stora hotet mot Google är realtidswebben, och twitters sök. Och visst är det kul, men jag tror inte Google är överdrivet oroliga. De har ju Jyri, och jag tror inte det finns många som förstår den sociala realtidswebben som han. Så det löser sig nog, och Google skruvar mycket på sitt sök idag.

Men den här posten handlar inte om långa visioner och giganternas kamp. Den handlar om hur du enkelt kan pimpa googles vanliga söksida. Med ett par enkla handgrepp så suger din sökning in resultat från Twitter, Flickr, Wikipedia, Youtube mfl. Snyggt dessutom. Så här ser det ut när jag gjort en sökning

jardenberg-google-search

Och så här gör du för att få en lika fin google som jag:

  • Det första du behöver för att det här ska lira är ett tillägg som heter Greasemonkey. Tillägget gör inget på egen hand, utan skapar bara förutsättningar för att du ska kunna installera små script som anpassar en webbsida på olika sätt. Inget farligt, bara nyttigt. Installera med ett enda klick. Starta sedan om Firefox.
  • Förresten, jag utgår från att du kör Firefox. Alternativ finns för andra webbläsare, tex GreaseKit för Safari, men det får du gräva i själv…
  • Nu är du redo att installera scripten som ska göra jobbet. På Userscripts.org finns det 10.000-tals script. Du behöver inte gå igenom dem alla, jag lovar.
  • För att inkludera en realtids-sökning överst i träfflistan har jag valt ett script som heter ”Twitter Search Results on Google”. Återigen, ett klick för att installera. När du klickat på Install och sagt OK så är scriptet igång direkt. Vid nästa sökning på google.com ser lite annorlunda ut.
  • För att inkludera Wikipedia och annat godis ute i högerspalten har jag valt scriptet med det fantasifulla namnet ”Google Search Sidebar with Youtube, wikipedia, Dictionary.com and Flickr Results”. Tuta och kör bara.

En liten bonus, när du ändå är igång. Twitters webbsajt är ju i princip helt oanvändbar, så jag twittrar i en lokal klient, tex Tweetie. Men ibland landar jag ändå på twitter.com, och då gör scriptet ”Troys Twitter Script” mig till en lite gladare räka.

Eftersom du sannolikt redan är hooked på Greasemonkey så undrar jag, vilket är ditt favoritscript? Spill the beans.