Pnina Yavari Molin om farorna med medborgarjournalistiken – men oj så fel det blir…

I en debattartikel i Journalisten skriver Pnina Yavari Molin:
Många faror med medborgarjournalistik

Hennes tes är att mediehusen riskerar att förlora trovärdighet genom att lägga allt för stor vikt vid medborgarjournalistiken. De outbildade icke-journalisterna är farliga:

”För demokratin är det allvarligt om våra makthavare granskas av personer som varken vet hur man gräver fram uppgifter, kollar fakta eller har tid för research.”

Oki, låt oss då titta på hur duktig Pnina själv är. Hennes artikel är inte lättkollad, men i ett fall presenterar hon faktiskt fakta.

”En google-sökning på ordet public journalism gav 57 200 000 träffar.”

Uppgiften stämmer. Nästan. Det är ett antal problem

  • public journalism är inte ett ord, det är två ord. Google söker därför på både public och journalism. Inte konstigt att det ger många träffar.
  • med en sökning på “public journalism” får man istället 257.000 träffar, citattecknen gör det till en fras och en korrekt sökning. Lite drygt 250.000 träffar är mycket, men inte så mycket med google-mått mätt.
  • en mer vedertagen fras är “citizen journalism” och det ger ungefär 1.400.000 träffar.

Ett antal kardinalfel. Ganska lustigt i en text som handlar om hur duktig skribenten är och hur illa andra hanterar fakta.

Men vad som nästan är ännu värre är att hon tar en google-sökning som intäkt för att bevisa en väldigt luddig tes. Sökningen säger absolut ingenting om kvaliteten på dagens journalistik – varken den som utbildade journalister som Pnina svarar för eller den som våra aktiva medborgare ägnar sig åt. Den säger inte ens något om intresset från ägare och arbetsgivare för den sortens journalistik. Den sökningen säger bara precis att det finns så många sidor som ger träff på sökfrasen i googles index. Intressant möjligtvis, men inte för den här debatten.

Det enda hennes debattinlägg bevisar är att åsikt inte är detsamma som insikt och att de etablerade journalisternas egen agenda verkar fördunkla omdömet.

Notera också, skribenten är ingen dussin-journalist, utan presenterar sig som
ordförande, Göteborgs-Postens journalistklubb, ledamot i Journalistförbundets styrelse och Yrkesetiska nämnden.

Även hos beta alfa

2 thoughts on “Pnina Yavari Molin om farorna med medborgarjournalistiken – men oj så fel det blir…”

Leave a Reply