Politikertoppen – hela listan

Svenska Dagbladet har en text idag om politiker och sociala medier, och det heter att de ”sågas av nätexperterna”. Så är det, även om det låter tråkigt negativt. Jag vill lyfta på hatten för de som verkligen försöker, så här är hela min lista så som jag levererade den. Om inte annat för att de ska få lite länkkärlek också…

Först: ingen av de nedan nämnda politikerna kommer i närheten av att utnyttja nätets fulla potential. I de sociala medierna verkar de ffa ha fokuserat på blogg, twitter och facebook – ibland bara två av tre till och med – och missar helt att använda till exempel Youtube. Tittar vi vid sidan om de sociala tjänsterna är de svaga på wikipedia, dåligt placerade på google etc. Men det här är ändå mina tio favoriter.

Göran Hägglund Får topplaceringen för att han är den enda på den här nivån, ministernivå, som verkar ha förstått vad det handlar om. Självklart finns det utrymme till förbättring, men Hägglund får bonuspoäng även här – eftersom det känns som det är lönt att påpeka det för honom ;)

Gudrun Schyman Otroligt social utan ett tangentbord under fingrarna, tar med sig den egenskapen online. Hade Schyman haft en stor stab hade det varit världsklass tror jag.

Fredrick Federley Hans syn på transparens gör honom till en social media natural.

Peter L Andersson Inte bara för det han gör på nätet, utan också för sitt kloka förhållningssätt. I motsats till många andra har han verkligen en grundad mening i frågan.

Emma (Marie) Andersson Finns inte på Facebook och är inte politiskt valbar. Ändå är hon enastående politisk i alla sociala kontexter. Aristoteles måste ha tänkt på henne när han skrev att ”människor av naturen är politiska varelser”.

Henrik von Sydow Intresserad av internetfrågor och det både syns och känns. Han är aktivt närvarande i de sociala kanalerna, även om interaktion inte är den vassaste grenen.

Annie Johansson Yngst i riksdagen (?) och har därmed ett försprång egentligen. Men utnyttjar det inte till fullo – som så många andra 80-talister.

Eva-Lena Jansson En från det lite äldre gardet som adopterat möjligheterna väl.

Alexander Bard Liksom Opassande-Emma utanför valbar plats men genom nätverket Liberati ändå mycket inflytelserik inom Folkpartet. Intressant också för att han så tydligt satsar på Facebook före alla andra kanaler. Med 4 miljoner svenskar på plats kanske det inte är så dumt tänkt.

Maria Ferm Ännu en ung politiker som har nätet som hemmaplan. Bra tilltal, och en god mix där hon lyckas framstå som både personlig och professionell. Men potentialen är större än utfallet. Dock – en tiondeplats på listan är hedrande, vi har ju ett par hundratusen politiskt aktiva i sverige…

Sammanfattningsvis: en lista blir alltid en lista. En del hamnar utanför som borde varit med. Min målsättning var att försöka få till en mix.

Vi som ”rankade” är:

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Björn Falkevik, frilansande nya medier-producent.

Therese Göterheim, sociala medier-konsult, grundare av WordPress Girls.

Joakim Jardenberg, internetrådgivare och grundare av medieföretaget Mindpark.

Sofia Mirjamsdotter, journalist och föreläsare, vikarierande Brännpunktsredaktör på SvD.

Johan Ronnestam, konsult och föreläsare i digitala medier.

Brit Stakston, mediestrateg och sociala medier-ansvarig på kommunikationsbyrån JMW.

// BTW, idag kommer inga morgonkommentarer och länktips. Förklaring följer.

8 thoughts on “Politikertoppen – hela listan”

  1. Kul att hitta din blogg, sökte efter något om ipad på svenska och följde länkarna hit. Lika teknikintresserad fortfarande som när ni höll på med macarna i fält;) Lär börjar följa den här nu iaf! Du får kolla in rosjon.blogg.se så kanske du kommer ihåg vem jag är;)

    Reply

Leave a Reply