President 2.0 – Den digitala folkrörelsen.

I natt är det valvaka och en ny president ska koras i USA. Det som framförallt skiljer detta valet från tidigare presidentval marknadsföringsmässigt, är de sociala mediernas roll. De senaste årets presidentkampanjer och nattens valvaka utspelar sig inte bara bakom en TV-skärm utan även på den digitala mediescen som utgörs av sociala medier. Folkrörelsen har aldrig vägt tyngre.

Twitter har reserverat en egen tråd åt microbloggande kring valet i USA. Dessutom lanserar de Twitter Vote Report, en Twitter tjänst som låter dig rapporetare kring valfunktionaliteten i din respektive stat. Fungerar allt som det ska, är köerna långa eller korta, har du röstat …etc? Twittrarna visas sedan på google maps.

Men det är inte bara själva valvakan som varit belägen inom de sociala mediernas forum. Presidentkampjen har till stor del utspelat sig bland de sociala medierna som komplement till den traditionella marknadsföringen. Här följer en liten listning på var de två konkurrenterna har synts till.

Obama

Twitter

Facebook

MySpace

YouTube

LinkedIn

McCain

Twitter

Facebook

MySpace

YouTube

LinkedIn

Men de är inte bara Amerikanska politiker som insett nyttan med social media. I Sverige har till exempel Socialdemokraterna det interaktiva nätverket Sosserian. De har även tillsammans med Moderaterna, sin egen kanal på YouTube. Läs mer om sociala medier och politik på Online PR.

Jag skulle vilja fortsätta med att ställa en fråga. Varför är sociala medier så viktigt för just politiska debatter? Jag skulle vilja göra en jämförelse med annonssituationen på nätet och varför annonser fungerar så bra just inom sociala medier. Social Media Today presenterar en undersökning från Razorfish som säger att:

– 40% av alla amerikaner som befinner sig online har tagit någon form av köpbeslut kring en produkt eller tjänst som utannonseras på sociala nätverk.

– Tre fjärdedelar välkomnar varumärke som syns på något community.

– 51% av personerna som är engagerade i något socialt nätverk har tagit ett köpbeslut baserat på rekommendationer från andra människor.

Idag handlar det om att engagera, och inom politken framförallt om att engagera folkrörelsen. Sociala nätverk är ypperliga kanaler för att göra detta. Anledningen är närhet. Trots den vägg som datorskärmen innebär, utstrålar de sociala nätverken idag ett intimt klimat som utgörs av vänner, bekanta och familj. Personliga fotot från den senaste helgens bravader, hjärtliga kommentarer, statusmeddelande, chat med vänner och all annan utsmyckning som “klär granen” gör att vi känner oss hemma där på samma sätt som vi gör i lägenheten. Facebook är ett kollektiv där vi delar utrymme och digital kvadratmetrar med vänner. Utnyttjas denna möjlighet på rätt sätt är det ett perfekt forum att driva hjärtefrågor på. Rätt sätt innebär framför allt, att känna din målgrupp och att se de sociala nätverken som kommunikationskanaler, inte renodlade reklamkanaler.

Från Facebook: Jag som Indiana Jones på Halloweenfest 08.

4 thoughts on “President 2.0 – Den digitala folkrörelsen.”

Leave a Reply