Jag har inte haft något regelverk för kommentarer på jardenberg.se, utöver det uppenbara: jag övervakar enligt BBS-lagen. Min tanke har varit att det ska vara högt och fritt i tak och att jag genom att inte sätta några regler kan lära mig så mycket mer. Så kommer det att fortsätta vara.

Men när jag på krokiga vägar (tack @sejoke) snubblande över Gwen Bells sköna policy så insåg jag att den säger precis det som jag vill ha som inriktning för diskussionerna här. Lätt modifierat: Så här enkelt, två meningar och fyra ord.

Identifiera dig

Visa respekt

Vad mer behöver egentligen sägas? Jo, att det här bara är en inriktning, lösa riktlinjer. Anonyma kommentarer och ett och annat svinhugg är fortfarande ok. Och så klart: att det absolut viktigaste är att kommentarerna tillför något. Men det är ju så vansinnigt individuellt så hur skulle jag ens kunna försöka att få in det i ett regelverk?

Till sist: jag raderar inte kommentarer som är kritiska. Varken förr eller senare!

Exempel på andra regelverk från bloggosfären för den som söker inspiration. Nikke, Jinge, Svensson. Niclas som är härligt deepedsk. Prata om det, som valt att moderera. [din här?]

Fotnot: originalet lyder ”Identify yourself / Contribute mindfully” – och det är lite mer framåtlutat. Men det blev inte bra när jag försökte få fram något med exakt den andemeningen. Eftertänksamt / omtänksamt var något jag lekte med men jag tyckte till slut att just respekt var så grundläggande att det fick ta den platsen. För respekt kan ju faktiskt också innefatta att inte kasta ur sig nonsenskommentarer. Det kan till och med innefatta något som närmast kan liknas vid en skyldighet att kommentera…

Man kan också sammanfatta det på det så här (stort tack till redaktör @MJSvD som vet hur man sätter en punchline;)