Uppdatering: artikeln är publicerad. ”Kärlek och hat på nätet”. Opassande har också bloggat.

Under en Twitter-intervju som @Tobias_Brandel från SvD kickar igång med @britstakston, @mymlan, @opassande och mig (@jocke) svarar jag med ryggmärgen på en av frågorna:

”En sak till. Kolla FIRO, jag tror tradmedia och socmedia befinner sig i rollsökningsfasen. Där *ska* det smälla till lite.”

Efteråt slår det mig att jag nog missat den kopplingen tidigare. Visst, FIRO handlar om enskildas relationer när gruppdynamiken kickar in. Och visst, modellen har alldeles för många år på nacken. Men kolla så bra det stämmer in på det som händer när traditionella medier och digitala medier-sfären (snarare än bara sociala medier-sfären) ska diskutera något…

Klicka för att se den i fullt format

Vi har alltså i stort passerat ”Tillhöra”. Det är inte längre någon tvekan om att både traditionella och digitala/sociala medier sitter i den här båten. Nu kämpar vi i rollsökningsfasen, och så fort något tillräckligt stort händer så trillar vi tillbaka på Tillhöra igen. Vi har inte haft en chans att tillsammans komma in i Samhörighet än…

Visst är det lite kul. Problemet kanske är att det inte finns någon chef som kan leda mediesfären genom den tuffa rollsökningsfasen. Vi kanske kommer att fastna i rollsökning/kontroll och slåss for ever. Eller så slutar det med att någon av parterna kliver ur båten. Och det lär inte bli de sociala medierna i så fall ;)

Eller så finns det en chef: ”publiken” där ute. The crowd. Kanske kommer de ta kombatanterna i örat och leda oss in i en gemensam och skön samhörighet. Eller öppenhetsfas som det heter numera. Jag hoppas det. Och jag tror det.

Bara för att, mina gamla anteckning. Förmodligen från LvOHS/TS i Göteborg. Det var då det...