Ryssen kommer – och ännu ett journalistiskt haveri

Jag är gammal luftvärnsofficer och i morse satte jag kaffet i halsen. På TV4 vevade man bilder på ryska stridsflyplan, uppenbart filmade med mobilkamera, som svepte fram på extremt låg höjd över land. Budskapet var ”Ryska bomb- och jaktplan övade anfall mot Sverige under påskhelgen.” Otroligt dramatiskt. Scary shit.

Men i text beskrevs det så här: ”Klockan 2 var de ryska planen utanför Gotska sandön, 30–40 kilometer utanför Sveriges territorialgräns.” – övningen skedde tydligen på natten och ute över fritt hav. Videofilmerna, inspelade i dagsljus och över land, hade alltså inget med händelsen att göra. Men om detta sades inget i reportaget.

Om man nu bara ville illustrera vad det var för sorts flygplan så finns det avsevärt bättre material än skakiga mobilinspelningar. Och vill man inte förvirra så kan man ju faktiskt ange att det är arkivbilder man visar.

Jag tycker det är för mycket sådant här nu. Precis som att det helt säkert finns fullgoda skäl att kritisera Nestlé så ska man inte skarva och slarva som Dagens Industri (artikeln är bortplockad från di.se nu) gjorde härom dagen. Och även om jag som gammal officer blir ledsen över vart det svenska försvaret är på väg, så vinner vi inget på den här sortens ”rapportering”. Om det inte finns en dold agenda som syftar till ett ännu närmare NATO-samarbete. Men jag vill verkligen inte spekulera.

Jag vill bara att traditionella medier ska fortsätta göra det som de faktiskt var ganska bra på. Att i alla fall försöka berätta sanningen.

BTW, jag ställde så klart frågan i så många kanaler jag kunde direkt i morse – tex här på TV4News egen facebook. Men än så länge ingen förklaring.

9 thoughts on “Ryssen kommer – och ännu ett journalistiskt haveri”

 1. “Att i alla fall försöka berätta sanningen.”

  Dagens journalister anser inte att det är deras uppdrag att objektivt förmedla en korrekt bild av verkligheten. Denna typ av journalism ser de ner på. Deras uppdrag och själva orsaken till att de blev journalister från början är att försöka påverka samhällsbilden till sitt vänsterextrema ideal.

  Reply
  • Vad snackar du för skit? Aftonhorans dagliga bantningstips och kändisskvaller visar att det är dagens fettskadade moderatledda regering som satt agendan.

   Reply
 2. Hmm.. ryska ledningen är ju idioter om de vill hota Sverige, då är det ju bara mer troligt vi går över till nato.. Vad är Putin rädd för att vi ska invadera Ryssland och börja kasta kottar och flyga in våra 3 jasplan till dem? Snacka om imperalistisk ondskaefullt idioti från Putin sett.. I övrigt är det ju dåligt om TV4 hemfaller åt Expressen sensationslysstnads/manupulation nyheter..

  Reply
 3. Bra igen! Bild slår nästan alltid mkt hårdare än text. Och det vet förstås redaktionerna..

  Reply

Leave a Reply