Så gick det sedan för 24hbc anno 2009

Med den tredje utgåvan av 24hbc i färskt minne kan det vara värt att titta tillbaka på tidigare 24h business camp, alltså de två som genomfördes 2009. Hur gick det egentligen? Jag har kollat av teamens projekt och försökt utvärdera status, nu två år senare. Jag har säkert missat något så uppdatera mig gärna. Jag gick igenom listorna uppifrån och noterar inte de som verkar somnat av.

(Namnet på tjänsten är länkat till beskrivningen, andra länken går till sajten. Håll nere cmd eller ctrl för att öppna länkarna i ett nytt fönster)

Första omgången som avslutades den 30/1 2009 bestod av 52 lag.

 • YouTv. Sajten lever. Status är oklar.
 • Börja Blogga. Sajten lever och @tdhse säger sig ha en version 2 på väg ut. Tuffar på är väl en rimlig definition.
 • RunAlong. Sajten lever och har varit en del av språngbrädan för @heidiharman – numera mer känd som grundare av Geek Girl Meetup. Skitbra! Men tuffar på är nog betyget på det här projektet.
 • Nere.nu. Sajten redirectar till Sex korta ord. Pivot eller humor? Det vet bara @standoutdavid ;)
 • Jobbkartan. Sajten lever. En av karttjänsterna från @tedvalentin och som sådan får den betyget tuffar på. Men det är ju svårt för karttjänsterna idag, så den har nog ingen lysande framtid. Synd.
 • MMSX. Sajten lever men tjänsten har slutat fungera. @hjalmarw borde nog ta ner sajten.
 • Bloggmode. Sajten lever. Tuffar på. Synd att det inte blivit mer, för det teamet hade potential. Det har de fortfarande.
 • Kundo. Sajten lever och de är bra på gång. Har växt organiskt och är nu ett riktigt bolag. Två heltidsanställda, helt utan riskkapital (än så länge;) och siktar nu på Norge. Värt att notera: projektet kom först på plats 18 i omröstningen;)
 • RmdrSajten lever men tjänsten har slutat fungera. @andefred borde nog ta ner sajten.
 • Codepond. Sajten lever men status är oklar.
 • E-handel.se. Sajten lever och det är full rulle framför allt i forumdelen. @julgun verkar ha sajten som huvudsyssla. Anställd?
  Uppdatering:  från @dan_nilsson: ”Julius jobbar heltid med ehandel.se som konsult och vi gör break even och växer varje månad så det är superkul. tack @tedvalentin :)
 • Utdraget (finns ingen beskrivning på 24hbc-sajten). Sajten lever och det verkar ha blivit ett riktigt bolag så sent som 2011.
 • Vackert Väder. Sajten lever och det har blivit ett riktigt bolag. Dessutom är frågan om inte @tomaswennstrom fick modet att köra #SSWC delvis pga den här upplevelsen. 2009 var året då allt blev möjligt. Han får berätta själv om det påverkade.
 • Träningsschema. Sajten lever och tjänsten verkar tuffa på. Ser ut att kunna bli lite sköna annonsintäkter, om bara sajten har någon trafik.
 • Atlantiqa. Sajten lever, men är fortfarande mindre än Vatikanen. Status är oklar, men det var den å andra sidan från början också ;)
 • Eventkoll. Sajten lever, data kommer in men status är oklar. Eventuellt är ny version på väg ut?
 • Minplacering. Sajten lever. Status är oklar.
 • Mediesök. Sajten lever. Status är oklar ;)
 • Spelbloggen. Sajten redirectar till Nutopia. Pivot.
  Uppdatering: Hela historien är mycket skönare än så. Den här första omgången var det @jonathansulo som skulle bygga spelbloggen. Men han tänkte om och det blev inget av projektet för hans del. Ett par månader senare bestämde han sig för att skänka bort domänen, storstilat, och @tdhse var inte sen att hänga på. Allt det här är så mycket ”in the spririt of #24hbc” att jag får gåshud. Lovely!
 • Mobilize.se/barcode. Sajten lever och tjänsten verkar fungera. Men den är så nerlusad med reklam att status är oklar.

Andra omgången som avslutades den 29/11 2009 bestod av 58 lag.

Först, en disclaimer igen. Jag kan definitivt har missat något, och i en del fall kanske jag tolkat för snällt när jag satt ”tuffar på” eller ”status oklar”. Men hellre fria än fälla.

Sedan, en sammanfattning. Fyra eller fem projekt verkar ha blivit riktiga bolag. Inga jättebolag, men något som iaf försörjer folk. Ytterligare ett 15-tal tjänster förefaller tjäna en del pengar. Men jag hoppas verkligen att de som vet mer om respektive tjänst fyller på med en kommentar. Får jag tillräckligt kött på benen så kanske det blir en strukturerad lista.

Till sist. Det här är ändå inte hela sanningen. Många smartskallar har träffats här för första gången, och sedan gått vidare och byggt helt andra saker, i helt andra företag. Människor möts, det är då det händer.

#24hbc är ett möte, en fest för kärleken till koden och de som kodar. Allt annat är sekundärt. Allt annat är bonus.

Bildcred: 24hbc Team Miriam Olsson By neliw attig (CC-BY) /Flickr

21 thoughts on “Så gick det sedan för 24hbc anno 2009”

 1. Angående MightBe.Me projektet så blev det inte till något.

  Träffade @pauspling och @bjornjeffery för första gången samma dag som eventet. Detta då @eovemar hade fått förhinder och Bonnier R&D behövde en extra lagmedlem. I sann 24hbc tvingades vi därför till att på plats komma med en ide som var hållbar och gick att genomföra på 24 timmar. Vi hade aldrig planer eller ambitioner att bygga detta vidare. Iden är fortfarande bra tycker jag men kan lätt implementeras i befintliga jobbsökarapplikationer så egenvärdet är borta.

  Men 24hbc var otroligt viktigt för mitt företag Teknograd. Vi kunde sedan tidigare stoltsera med några få och kända kunder i Sverige, men verksamheten var ändå ganska begränsad. Eventet var en kick-start för oss på den svenska marknaden och vi har idag en lång rad samarbetspartners och kunder. De flesta av dessa kan direkt eller indirekt härledas till de 24 timmarna.

  Hoppas självklart att vi kan vara med nästa år igen.

  Reply
 2. Utdraget.se lever! Vi har jobbat på den i perioder för det varit så kul med all respons från våra trogna och extremt engagerade användare. Dock har vi aldrig tagit steget att börja jobba heltid med den. Men det är spännande saker på gång och jag vet inte hur mycket jag får avslöja men sajten kommer få en pånyttfödelse.

  Sen hade jag totalt missat att det var just ehandel.se som Dan startade på 24hbc, trots att jag driver ett annat bolag med Dan. Grymt imponerande med ehandel.se sett i ljuset av att det är ett 24hbc-projekt.

  Reply
 3. Kul med uppföljning av alla projekt sedan starten!

  Viktpuls.se rullar i vilket fall på. Just nu finns det lite drygt 1200 användare som tillsammans har registrerat totalt 50.937 viktdagar. Takten av nya medlemmar ökar sakta och det kommer till 2-3 nya användare per dag.

  Utvecklingen är inte jätteaktiv, men jag försöker lägga en dag i månaden på underhåll och vidareutveckling. Har inga direkta planer på att göra något mer av den utan driver den mest för att jag använder den själv och för att det ändå verkar vara en del folk som har användning av den.

  Reply
   • Jo, det är några som har föreslagit det tidigare. Problemet är bara att Withings överlappar Viktpuls – använder man Withings behöver man inte Viktpuls. Att koppla ihop dem utan att tillföra något verkar därför lite meningslöst. Jag ser Viktpuls mer som en low-tech version av Withings, för folk som aldrig skulle komma på tanken att köpa sig en uppkopplad våg, men som ändå vill hålla koll på vikttrenden…

    Reply
 4. Kul att läsa om alla dessa projekt. Helt fantastiskt hur många idéer och projekt folk drar igång. (inte bara på 2hbc) Men samtidigt visar detta svart på vitt att det inte alltid räcker med en bra/okey  ide och viljan att driva eget. 

  Hårt arbete är nog det som ofta skiljer agnarna från vetet.

  Ser fram emot att följa fler projekt, fler folk och fler idéer! Det är ni som utvecklar sveriges mediabransh! Fortsätt med detta!

  Reply
  • Jag tycker inte det är rättvist att hänvisa till hårt arbete i de här fallen. Jag tror det är rimligare att se det som att visa saker måste man helt enkelt bygga för att upptäcka att det kanske inte var rätt sak. 

   Jag är tvärtom förvånad att så många tjänster fortfarande lever 2 år senare. Det är inte speciellt typiskt i vår digitalt darwinistiska utvecklingsrymd.

   Reply
   • Visst måste man prova innan man vet om det funkar. Men jag tror många faller på just hårt arbete. Men det är ju min uppfattning :D Vad vet jag…

    EDIT: Har uppfattningen att många tror att man ska lyckas bara man har en bra ide och är duktig på att utveckla. :P

    Reply
 5. På begäran: påminner om Spelbloggen som @jonathansulo:twitter drev på första 24HBC men, ja, han berättar bäst först. Sedan fick jag den och då byggde jag och @animalinse:twitter den på andra 24HBC (lanserade med vinst etc etc). Nu är den en del i Nutopia, men inte borta – bara utvecklad. Mest så att du inte ska glömma storyn, som vi sa på Twitter. :)

  Och Börja Blogga version 3 är det som stundar. Tuffar är dock bra. ;)

  Reply
 6. Buteljerat kan nog betraktas som insomnad tills vidare. Den del av Buteljerat som aggregerar vinbloggosfären lever dock vidare på http://bonlogg.se, där man också kan söka bland viner och inlägg.

  Själva kärnidén med Buteljerat, att vara en samlingspunkt för “småvinerna”, ligger dock tyvärr på is av flera anledningar;
  * tidsbrist,
  * vi hade nog lite naiva förväntningar på hur sugen en liten importör är att både hålla infon hos bolaget, sin egen sida, och på Buteljerat aktuell och i synk. Det är ett manuellt arbete som det inte alltid finns tid till.
  * bolagets påslag för Privatimport / BS gör att det är svårt att tjäna pengar på affiliatemodeller – det är redan små marginaler för importörerna, i synnerhet för entusiastmarknaden som i dagsläget kan hitta viner via nätet i hela Europa.

  Fast jag är fortfarande väldigt attraherad av idén… :)

  Reply
 7. iphone.recepten.se har bytt namn till m.recepten.se och den är igång. Jag kommer snart fixa automatisk redirect till den när någon surfar in på recepten.se med en smartphone. Då kommer trafikmängden öka betydligt.

  Reply
 8. Känns som en stor deadpool för oss inom riktiga uppstarts utanför. Inga wrapp izettle klarna eller mojang där inte. Lägg ned er lilla bloggstartupfantasi. Det är vad ‘tuffar på’ betyder för 24hrbc.

  Reply
  • Vad definierar en “riktig” startup? Att idén bakom och all utveckling skett i den egna källaren/ det egna garaget fram till första seed funding? Eller att en idé prövats, utvecklats och kommit att stå på egna ben efter en tid, oavsett var när och hur det skett?

   Tycker det är en magstark kommentar du lämnar!

   /Ulf

   Reply
  • Jag citerar Jocke om Darwinismen. Det är väl helt fantastiskt att det finns drivna människor som vill göra något okonventionellt. Alla har olika förutsättningar och olika ambitioner.Vi ska väl ändå främja de förmågor som driver på och i alla positiva mått glorifierar entreprenörsanda och viljan att vara med i en “startup”. Varför ska man nedvärdera idéer som kanske inte har klockrena intäktsströmmar och/eller noga utstuderade affärsmodeller.

   Fokusera på att göra en “dent in the universe” som Steve Jobs hade sagt. Nu skall jag tillbaka till min startup, en riktig kalle anka idé men det är fan så mycket roligare än rätta sig i ledet.
   Det är vad 24hrbc går ut på! 
   Du har ett år på dig att bli snäll.
   Stor kram

   Reply

Leave a Reply