Är det internet eller politikerna som är problemet?

Bild: ”Dont stick your head in the sand” blakeimeson/Flickr CC (BY-SA)

Facebook och andra sociala medier har satt punkt för åtskilliga lovande karriärer, både inom näringslivet och i politiken. En ­ekivok bild eller ett oförsiktigt uttalande får blixtsnabb spridning på nätet – och går inte att radera ut.

Läser i Dagens Industri om hur samhällets toppar drar sig undan internet. Man ger flera exempel, tex

Den så kallade macaca-skandalen i USA visar det med all önskvärd tydlighet. Den handlar om den republikanske senatorn ­George Allen. Han spåddes en lysande ­politisk karriär. Det ansågs troligt att han en dag skulle ställa upp i ett presidentval.

Problemet var att hans demokratiska motståndare i ­valet 2006 avdelade en medarbetare att på heltid filma Allens offentliga framträdanden. Till saken hör att den unge medarbetaren var av indisk härkomst.

George Allen tröttnade till slut på filmandet, spände blicken i kamerakillen och kallade denne ”macaca”, en nedsättande term för färgad.

Motståndarlägret vittrade omedelbart blod och lade ut klippet på videosajten Youtube. På några timmar hade det nått tio­tusentals tittare och visats på alla de ­stora tv-kanalerna. George Allens politiska karriär var över.

di.se – Tråkigast vinner.

Så lösningen är alltså att dra sig undan från nätet då alltså? Eller se vad Niklas Nordström från PR-byrån Prime säger i samma artikel:

Han drar två slutsatser av historier som Maria Borelius och Edvard Unsgaards. Dels att oppositionen alltid kommer att utnyttja småskandaler, det är en del av det politiska spelet. Dels att det drabbade partiet måste bli bättre på att hantera skandalerna.

Min slutsats är avsevärt enklare, men av uppenbara skäl svår för många att leva upp till. Be honest and do good shit. Då blir nätet din vän.

Vi går mot en bättre värld, helt säkert. Så på sätt och vis vill jag tacka DI för hjälpen. Den traditionella makten får gärna fortsätta stoppa huvudet i sanden. Det blir ännu lättare för de goda krafterna att runda dem då.

Det är klart att det är ett problem för oärliga politiker att de hamnar på filmer som den här – men för resten av oss är det ju bara ett tydligt bevis för vad de egentligen står för.

5 thoughts on “Är det internet eller politikerna som är problemet?”

 1. Macaca… Voine voine… Ytterligare ett bra exempel på att transparens
  bidrar till vår värld på ett bättre sätt… “Welcome to the real world
  in Virginia, instead of fiction” – ler när jag inser att Allen blev
  högst påverkad av den fiktiva världen som han skämtade om..

  När jag läste ditt inlägg så fick  det mig att tänka på ett annat
  klassiskt exempel om hur snabbt “oönskade” beteenden kan spridas i denna
  värld: When poop goes primetime –
  finns i boken The future of reputation – http://books.google.se/books?id=F6liiKZwX_oC&printsec=frontcover&hl=sv#v=onepage&q&f=false
  en bok som jag f ö bedömer att de flesta av våra valda politiker  borde läsa…

  MVH
  //Magnus

  Reply
 2. Det här är en mycket spännande diskussion Jocke. Min paroll är “Ärlighet varar längst”, både på och utanför nätet. Skrev en krönika i Metro Teknik om det här förra året. http://www.metro.se/metro-teknik/vilka-far-tycka-till-om-teknikutvecklingen/Objjbd!75125/ Har en god vän som är filosof som jag satt ett par dagar och diskuterade med.
  Men jag tror ju att många föreläsningar, fester, kommentarer, bilder mm antagligen är tråkigare än de borde vara eftersom folk känner sig ängsliga för att bli påkomna med “fel” uppträdande. 

  Men nu är vi ju där vi är, och då får vi väl börja snacka om hur vi hanterar det på ett vettigt sätt. Jag hade en tanke att göra någon typ av tillställning/event där folk möts och pratar, men det blev liksom aldrig av.

  Kan inte låta bli att tänka på när jag bodde i USA och det skrevs om att vittnen i alkoholrelaterade mål började “ta slut”. Alla hade en relation med någon som varit inblandad i en fyllkörning på nåt sätt. Det är väl lite så med nätet också, de felfria kommer ta slut, om de någonsin funnits.

  Reply

Leave a Reply