Sandra puffar… 20080516

(Eftersom det är fredag mixar jag till det lite och bjuder också på lättsammare grejer förutom det vanliga. Läs och gå sedan ut i solskenet och ha en riktigt trevlig helg!)

* Nu är det dags att rösta fram Sveriges bästa podradio! Jag vet vem som är mina darlings och jag har röstat. Gör du detsamma, vi måste uppmuntra dem som sänder podcasts i Sverige så gå nu och rösta på dina favoriter!

* Andreas Ekström tar upp det faktum att större delen av det svenska folket inte känner till vilka chefredaktörer som finns. Jag är inte ett dugg förvånad över detta. De flesta chefredaktörer syns generellt sett väldigt lite, och ser man dem någonstans så är det oftast i någon enstaka krönika när det är dags att publicera namn på en brottsmisstänkt person. Generellt borde inte bara chefredaktörer utan också journalister och nyhetschefer synas MYCKET mer än vad de gör. Vi hamnar då återigen i diskussionen om transparans och kommunikation utåt mot läsarna/användarna. Om inte chefredaktörerna visar/tycker att det är viktigt att kommunicera med användarna kontinuerligt och på ett avslappnat sätt, hur ska vi då kunna motivera de andra i näringskedjan att sätta igång och göra det?

* Sydsvenskans journalist har hamnat mitt i schlagerns Belgrad och skriver om kulturkrockar och sumpkaffe. Det förstnämnda är roligt. Det sistnämnda är gott.

* Ytterligare en bloggare funderar över det här med medlemskapet i Svenska journalistförbundet (SJF). Jag har ännu inte sett några rapporter från veckans kongress som säger att det här har diskuterats mer än vad det gjordes häromdagen. Synd. Det är den viktigaste diskussionen för SJF just nu.

* Ett politiskt parti har nu börjat likställa bloggare med journalister. Detta betyder att bloggarna lättare får tillgång till presskonferenser och liknande pressevenemang som organiseras av partiet. Det är väldigt bra gjort! Sen att, som i vissa andra fall, bara låta bloggare som uttalat sympatiserar med partiets åsikter få tillgång är bara löjligt. Öppnar man upp för bloggare får man också öppna upp för alla, oavsett politisk hemvist. Att skylla på bristande utrymme är bara skrattretande…

Leave a Reply